JE PŘÍRODA LASKAVÁ MATKA?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Na zahrádce s chemií.
Advertisements

Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Chemické zatížení krajiny
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Vliv dopravy na životní prostředí
Biopotraviny ve školním stravování
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Trvale udržitelné systémy
Oceánobiologie III. Moře a člověk. Co všechno člověk dokáže !  Technické zásahy do pobřeží a v šelfu  Znečištění –Eutrofizace –Ropa a ropné uhlovodíky.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Ohrožování základních složek biosféry
Znečištění půdy a potravin
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
PEDOSFÉRA.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Registrační číslo projektu:
Ekosystémy přírodní a umělé
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Vypracoval : Marek Voštinka
Cizorodé látky v potravinách
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
Významné areny 1.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Mikroorganismy v životním prostředí
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Obratlovci obojživelníci.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
CIZORODÉ LÁTKY TOXIKOLOGIE.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Biopotraviny.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

JE PŘÍRODA LASKAVÁ MATKA? CHEMIZACE versus PŘÍRODNÍ TOXÍNY A KARCINOGENY

CHEMIZACE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ V SOUČASNÉ DOBĚ VÍCE NEŽ 10 MILIONŮ CHEMICKÝCH LÁTEK, PŮL MILIONU EXPONOVÁN KAŽDÝ BIOLOGICKÉ ÚČINKY TESTOVÁNY U cca 1000 U cca 500 NALEZENY KARCINOGENNÍ ÚČINKY NA HLODAVCE

HUMÁNNÍ CHEMICKÉ KARCINOGENY 1A: PROKÁZANÉ 1B: VYSOCE PRAVDĚPODOBNÉ 2 : PRAVDĚPODOBNÉ 3 : POTENCIÁLNÍ 4 : NEPRAVDĚPODOBNÉ CELKEM 73 KARCINOGENŮ tř. 1, * 67 V CIGARETOVÉM KOUŘI

CHEMICKÉ HAVÁRIE MINAMATA, NIIGATA – RTUŤ ITAI-ITAI – KADMIUM YUSHO, YUCHENG – PCB SEVESO – PCDD BHÓPÁL – METYISOKYANÁT NEW YORK – 11 .září 2001 – TOXICKÁ A KARCINOGENNÍ SMĚS

VÝZNAM KATASTROF TRAGEDIE PODPOŘILY OBLAST VÝZKUMU ÚČINKŮ CHEMICKÝCH LÁTEK NA ZDRAVÍ EXPONOVANÉ POPULACE (i biotopy) PŘIJETÍ ZÁSAD PRO PŘÍSNĚJŠÍ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ

ZDROJE CHEM. LÁTEK PLOŠNÉ: - ZEMĚDĚLSTVÍ – VODA, - LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ – OVZDUŠÍ BODOVÉ: - ČISTÍRNA ODPAD. VOD – VODA, - TEPLÁRNA - OVZDUŠÍ

GLOBÁLNÍ KONTAMINANTY POLYCYKLICKÉ AROMATICKÉ U. (benzo/a/pyren) POLYCYKLICKÉ CHLOROVANÉ U. (DDT, PCB, PCDD, PCDF) TĚŽKÉ KOVY (Pb, Cd, Hg, As) CO, CO2 SOX NOX PRACH

ŽP v ČR OVZDUŠÍ: odlučovače prachu, odsíření, redukce těžkého průmyslu ALE: přechod na lokální topení nekvalitním topivem, zvýšení dopravy VODA: čistírny odpadních vod PŮDA: menší kontrola používání pesticidů, pokračující nelegální skládky, stará kontaminace

PRIORITY TOXIKOLOGIE SE SOUSTŘEĎUJÍ ZEJMÉNA NA TESTOVÁNÍ RIZIKA ÚČINKŮ UMĚLE VYRÁBĚNÝCH CHEMICKÝCH LÁTEK, PŘEHLÍŽÍ EXISTENCI PŘÍRODNÍCH CHEMICKÝCH LÁTEK

HODNOCENÍ ZDRAV.RIZIKA = PRAVDĚPODOBNOST VZNIKU POŠKOZENÍ ZDRAVÍ PŘI DANÉ EXPOZICI RIZIKO NULOVÉ NENÍ REÁLNĚ RIZIKO PŘIJATELNÉ PRO VĚTŠINU POPULACE PROBLÉM DETEKCE A OCHRANY VYSOCE VNÍMAVÝCH JEDINCŮ

SOUČASNÉ ZNALOSTI PŘÍRODNÍ CHEMICKÉ LÁTKY: IDENTIFIKOVÁNO cca 10 TISÍC TESTOVÁNO cca 50 – 60 KARCINOGENNÍ AKTIVITA U POKUSNÝCH ZVÍŘAT cca 50%

SOUČASNÉ ZNALOSTI ZATÍM NEJTOXIČTĚJŠÍ ZNÁMÁ CHEMICKÁ LÁTKA JE BOTULOTOXIN MÁLO ZNALOSTÍ MÁME DOSUD O PŘÍRODNÍCH TOXINECH Z OBLASTÍ AMAZONSKÝCH PRALESŮ A JINÝCH CIVILIZACÍ NEDOTČENÝCH MÍST

SILNÉ, SMRTÍCÍ JEDY SE VYSKYTUJÍ: - U HUB, - U PLÍSŇOVÝCH MIKROORGANISMŮ - U ROSTLIN - U HMYZU - U OBOJŽIVELNÍKŮ - U PLAZŮ, …

PŘÍRODNÍ PESTICIDY ROSTLINY OBSAHUJÍ LÁTKY NA OCHRANU PROTI PREDÁTORŮM MNOHÉ MAJÍ OBDOBNÉ ÚČINKY JAKO SYNTETICKÉ CHEM.LÁTKY MOHOU JE KUMULOVAT MOHOU ZVYŠOVAT KONCENTRACE MOHOU MĚNIT DRUH

PŘÍKLADY Halogenované aromatické a alifatické uhlovodíky v mořských řasách, houbách, měkkýších (barvy Egypťanů), bakteriích, feromonech klíšťat Chlorované fenoly v lišejnících, mechu, v tlejícím dřevu Globální produkce chlormetanu převažuje z mořské a pozemské biomasy

PŘÍKLADY Kumulace v rajčatech a bramborách SOLANIN, SOLANIDIN CHACONIN

PŘÍKLADY POTRAVINY S OBSAHEM PŘÍRODNÍCH KARCINOGENŮ (pozitivních v experimentech na zvířatech): Brambory, baklažán, brokolice, celer, čočka, grapefruit, hl. salát, hrušky, hrozny, houby, jablka, kakao, káva, kmín, kopr, květák, křen, mango, med, mrkev, pepř, petržel, pomeranč, rajče, rybíz, ředkvička, zelí…

PŘÍKLADY PŘÍRODNÍ KARCINOGENY V KÁVĚ: FURFURALY, KATECHOLY, HYDROQUINON, KYSELINA KOFEINOVÁ, PEROXID VODÍKU

NÁMITKY NA PŘÍRODNÍ CHEMICKÉ LÁTKY SE ČLOVĚK V PRŮBĚHU EVOLUCE „ADAPTOVAL“ JE TO NEPRAVDĚPODOBNÉ, SPÍŠE NEMOŽNÉ

EXPOZICE: DENNĚ PŘIJME PRŮMĚRNÝ ČLOVĚK: 1.500 mg PŘÍRODNÍCH PESTICIDŮ 2.000 mg BIOLOGICKY AKTIVNÍCH LÁTEK Z KULINÁŘSKÉ ÚPRAVY - 0,09 mg SYNTETICKÝCH PESTICIDŮ

ENVIRONMENTÁLNÍ HYSTERIE DDT SACHARIN ALAR TRIS D-LIMONEN DIOXINY (veteráni VV)

ZDA JÍST ČI NEJÍST (OVOCE, ZELENINU)? SAMOZŘEJMĚ JÍST, NEJMÉNĚ 5 x DENNĚ !!!

ODŮVODNĚNÍ: OBSAHUJE ANTIOXIDANTY, VITAMINY, MINERÁLY, VLÁKNINU A ŘADU DALŠÍCH VÝZNAMNÝCH SLOŽEK KARCINOGENNÍ ÚČINKY VYBRANÝCH LÁTEK BYLY PROKÁZÁNY V POKUSECH S VYSOKÝMI DÁVKAMI

ODŮVODNĚNÍ ČETNÉ EPIDEMIOLOGICKÉ STUDIE PROKÁZALY PROTEKTIVNÍ ÚČINKY OVOCE A ZELENINY, I KDYŽ ZATÍM POSTRÁDÁME JEDNOZNAČNÉ OBJASNĚNÍ MECHANISMŮ PŮSOBENÍ

MÁME CHRÁNIT ZEMĚDĚLSKÉ PLODINY? BEZ UVÁŽLIVÉHO POUŽÍVÁNÍ PROSTŘEDKŮ NA OCHRANU ROSTLIN (PESTICIDŮ) SE ZATÍM NEOBEJDEME ZATÍM NEBYLY PROKÁZÁNY PROTEKTIVNÍ ÚČINKY BIOPOTRAVIN

ODŮVODNĚNÍ EKOLOGICKÉ PĚSTOVÁNÍ PLODIN MÁ NIŽŠÍ VÝNOSY, ZELENINA A OVOCE JSOU DRAŽŠÍ A PROTO MÉNĚ DOSTUPNÉ NEZNÁME OBSAH REZIDUÍ „PŘÍRODNÍCH PESTICIDŮ“ REZIDUA UMĚLÝCH PESTICIDŮ V POTRAVĚ JSOU VELMI NÍZKÁ

ZÁVĚRY 1 V EVOLUČNÍM KONTAKTU S PŘÍRODNÍMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI SI ČLOVĚK VYTVOŘIL SYSTÉM OBECNĚ PLATNÉ OBRANY: STÁLÁ OBNOVA POŠKOZENÝCH BUNĚK METABOLICKÝ ROZKLAD LÁTEK REPARACE DNA

ZÁVĚRY 2 ZATÍM CHYBÍ PŘESVĚDČIVÉ DŮKAZY O ŠKODLIVÝCH ÚČINCÍCH CHEMICKÝCH PESTICIDŮ NA ZDRAVÍ MÁME MÁLO ZNALOSTÍ O ÚČINCÍCH PŘIROZENÝCH CHEMICKÝCH JEDŮ A KARCINOGENŮ NA ZDRAVÍ

ZÁVĚRY 3 ROZVOJ CHEMIE PŘINESL: OBJASNĚNÍ PŘÍČIN ŘADY NEMOCÍ NOVÉ LÉKY ŠETŘENÍ NEOBNOVITELNÝCH SUROVIN ZVÝŠENÍ ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE

ZÁVĚRY 4 ROZVOJ CHEMIE TAKÉ PŘINESL: NOVÁ RIZIKA PRO ZDRAVÍ OHROŽENÍ ROVNOVÁHY NA ZEMI POZNÁNÍ, ŽE PŘI DALŠÍM ROZVOJI CHEMIE SE MUSÍ PEČLIVĚ ZKOUMAT A ZVÁŽIT MOŽNÉ NEGATIVNÍ DŮSLEDKY

ZÁVĚRY 5 VĚDCI MUSÍ PŘESNĚ A PRAVDIVĚ PREZENTOVAT SVÉ VÝSLEDKY a to NEJEN V ODBORNÉM, ale i v POPULÁRNĚ NAUČNÉM TISKU, P R O T O Ž E CHEMOFOBIE VYVOLÁVANÁ SNAHOU O SENZACI NAVOZUJE STRES, KTERÝ MŮŽE BÝT ŠKODLIVĚJŠÍ NEŽ CHEMICKÉ LÁTKY

ZÁVĚRY 6 PŘÍRODA NENÍ LASKAVÁ ŽIVOT PŘÍRODNÍCH NÁRODŮ BYL/JE ŠPINAVÝ A PLNÝ BOLESTI UMOŽNILA EVOLUČNÍ VÝVOJ OBECNÉ OBRANY CHEMIZACE PŘISPĚLA ve 2. pol. 20. stol. K PRODLOUŽENÍ DÉLKY ŽIVOTA O 20 až 30 LET