V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb CO JSME SE O NICH DOZVĚDĚLI V 7. TŘÍDĚ
Advertisements

Věty vedlejší příslovečné úvod
Rozvíjející větné členy
SKLADBA PŘEDMĚT.
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Větné členy.
Věty vedlejší.
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Přívlastek (Pk).
Doplněk Český jazyk - 7. ročník.
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘEDMĚT, PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
PŘÍSLOVCE (adverbium) je neohebný slovní druh, který vyjadřuje bližší okolnosti dějů a vlastností. V češtině se mezi slovními druhy řadí na šesté místo.
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Rozvíjející větné členy - opakování -
Příslovečné určení Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0110 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
P ř íslove č né ur č ení Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37 Téma: ČESKÝ JAZYK – skladba VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37.
Mgr. Michal Oblouk. rozvíjející větný člen blíže určuje různé okolnosti dějů závisí na SLOVESE, PŘÍDAVNÉM JMÉNĚ nebo PŘÍSLOVCI ptáme se na něj různými.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Rozvíjející větné členy - opakování -
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_275_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Rozvíjející větné členy NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Rozvíjející větné členy Příslovečné určení 6.třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Mgr. Kateřina Karbulová, 2012 Tvorba VY_32_INOVACE_KARBULOVA.CEJJAZ.02.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘEDMĚT, PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba listopadu 2011
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Grafický rozbor vět Postup.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Příslovečná určení VY_32_INOVACE_03-25 Ročník:
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C51Čj6_Předmět
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_02 předmět
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
PŘEDMĚT Český jazyk – 7. ročník.
Rozvíjející větné členy
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek Rozvíjející – přívlastek,předmět,příslovečné určení,doplněk

Procvičování 1. Vyhledej ve větách podmět a přísudek a urči jejich druh: Počítače ulehčily lidem práci Běžel se psem na zahradu. Notebook je krásný dárek. Na přechodu svítí červená. Na kopci se tyčí rozhledna. Oni tam nepůjdou. Na věži odbila pátá. Mladí tam zůstali. Podzim bývá deštivý. Seděli s maminkou na zahradě. Nevěděl si rady. O víkendu bývám sama. Musíš natrhat dívce květiny.

P ř í v l a s t e k Vyjádřen přídavným jménem nebo podstatným jménem,zájmenem Dělíme na shodný a neshodný,postupně rozvíjející a několikanásobný Ve větě je závislý pouze na podstatném jméně Zkratka – PKS nebo PKN Otázka – jaký, který ,čí

P r o c vi č o v á n í V příslovích najděte PKS nebo PKN Kovářova kobyla chodí bosa.Boží mlýny melou pomalu, ale jistě.Host do domu,bůh do domu,hůl do ruky.Hlad je nejlepší kuchař.Hlad má velké oči.Dobré slovo i železná vrata otvírá.Jaký pán takový pes.Lež má krátké nohy.Jedl vtipnou kaši.Ranní ptáče dál doskáče.Oheň je dobrý sluha,ale zlý pán.Darovanému koni na zuby nekoukej.Líná huba – holé neštěstí.Nové koště dobře mete.

P ř e d m ě t větný člen, který je závislý na slovese nebo přídavném jménu, může být ve všech pádech kromě 1. a 5. pádu bývá nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem a infinitivem zkratka – PT ,můžeme určit pád př. Viděl jsem......Hrál si s ......Jsou uctívány......Snědl jsem.......

P r o c v i č o v á n í Použijte obrázky ve větách jako předmět a určete u nich pád

Příslovečné určení je větný člen, který nejčastěji rozvíjí sloveso někdy také přídavné jméno nebo příslovce tyto okolnosti mohou být různé proto i otázky, kterými se ptáme na příslovečné určení (PU), jsou velmi různé Nejčastěji jsou to: kdy?, kde?, jak?, proč?. PUM,PUZ,PUČ,PUPod.,PUPříp.,PUU,PUMir. PUPříč.

Druhy příslovečného určení příslovečné určení času –kdy,dokdy,odkdy příslovečné určení místa-kde kudy,kam,odkud příslovečné určení způsobu -jak příslovečné určení příčiny -proč příslovečné určení účelu –proč,za jakým účelem příslovečné určení přípustky – i přes co příslovečné určení podmínky – za jaké podmínky příslovečné určení míry - kolik

Procvičování Užijte ve větách zadaná příslovečná určení a určete je v zimě,včera,pomalu,za oknem,přes zákaz,doma,v 8 hodin,pro radost,za deště,do Prahy,nerozumně,za Petrem,dobře,na nákup,do zahrady,rychle,za špatného počasí,skromně,velmi,pro rohlíky

D O P L N Ě K Větný člen,který je závislý na slovese a zároveň na jméně(podstatném,přídavném,zájmeně) Zkratka - DK Otázka – jak,jaký Vyjádřen jmeným tvarem přídavného jména,někdy podstatným jménem,číslovkou

P r o c v i č o v á n í Ráda Osamoceno Sama Zdráv Netrpěliví Vytvořte věty s těmito doplňky Lupičem Ředitelem První Otevřená Kapitánem