Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
VY_32_Inovace_29_skladba – příslovečné určení 1

2 Skladba – rozvíjející větné členy
Příslovečné určení 1 Charakteristika PU

3 Příslovečné určení PU PU označují okolnosti, za kterých se děj odehrává – bližší okolnosti děje. Zdánlivě jsou jen jakousi kulisou pro určitý děj. Někdy jsou však okolnosti děje pro smysl celé věty velmi důležité : Jarda pomáhá sklízet zeleninu. X Jarda tajně v noci na školním pozemku pomáhá sklízet zeleninu.

4 PAMATUJ SI! PU rozvíjí : sloveso, přídavné jméno nebo příslovce.
PU bývá vyjádřeno: Příslovcem – odpovídal pomalu, šel domů, pracoval pečlivě, velmi hezký Podstatným jménem s předložkou – přišel ze školy, pracoval bez přestání, zpíval od rána Zájmenem s předložkou – prošel kolem mě, chci tam jet bez tebe Číslovkou – vrátím se po páté, v osm tam musíš být Infinitivem – jeli nakoupit, přicházející poprosit

5 Dnes se v divadle nehraje. Frantík si rychle sedl za stůl.
Řekněte, na čem závisí a jakým slovním druhem je vyjádřeno vyznačené příslovečného určení: Dnes se v divadle nehraje. Frantík si rychle sedl za stůl. Zpátky se nám šlo špatně. Nahoře něco nepravidelně bliká. Po vyučování přišla Martina domů na oběd.

6 Všechna okna byla otevřená dokořán.
Řekněte, na čem závisí a jakým slovním druhem je vyjádřeno vyznačené příslovečného určení: Všechna okna byla otevřená dokořán. V jeho hlavě se zrodil velmi zajímavý nápad. Dosáhl svého cíle příliš snadno. Šibalsky se na všechny usmíval. Poplatek za elektřinu byl včas zaplacený složenkou.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor"

Podobné prezentace


Reklamy Google