Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název."— Transkript prezentace:

1 Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada VY_32_INOVACE_21_01_19 Název materiálu Větné členy – příslovečné určení Jméno vyučujícího Mgr. Marie Kufnerová Třída 6. Předmět Čj Datum vytvoření 12.3.2013

2 Metodika: • Žáci si mohou prostudovat tabulku o základních druzích příslovečných určení (místa, času, způsobu) • Poté následuje cvičení s řešením

3 Větné členy – příslovečné určení: -rozvíjí sloveso ( někdy i přídavné jméno nebo příslovce) -bývá vyjádřen podst. jm. nebo příslovcem - Pu místa ( Pum)-ptáme se řídícím větným členem + kde, kudy, odkud, kam -Šli jsme domů. (Kam?) - Pu času ( Puč)-ptáme se řídícím větným členem + kdy, dokdy, odkdy, jak dlouho -Navštívili nás včera. (Kdy?) - Pu způsobu (Puz)-Ptáme se řídícím větným členem + jak, jakým způsobem -Rychle se rozběhl. (Jak?)

4 Vyhledejte příslovce a doplňte do tabulky: • Kreslila pěkně. Žáci seděli ve třídě tiše. Tatínek se vrátil večer. Šli jsme do kina. Celý den hustě pršelo. Sousedi odjeli v pondělí na dovolenou. Umíte mluvit česky? Běželi jsme podél řeky. Podíval se mi z příma do očí. Pohodlně jsme se usadili a sledovali film. Pilně trénoval, aby byl první. Bydlí v této ulici? V zahradě rostly jabloně a třešně. Na horách jsme strávili celý týden. Tvářil se mile, ale šťastný nebyl.

5 Řešení: • Kreslila pěkně. Žáci seděli ve třídě tiše. Tatínek se vrátil večer. Šli jsme do kina. Celý den hustě pršelo. Sousedi odjeli v pondělí na dovolenou. Umíte mluvit česky? Běželi jsme podél řeky. Podíval se mi z příma do očí. Pohodlně jsme se usadili a sledovali film. Pilně trénoval, aby byl první. Bydlí v této ulici? V zahradě rostly jabloně a třešně. Na horách jsme strávili celý týden. Tvářil se mile, ale šťastný nebyl. PumPučPuz ve tříděvečerpěkně do kinav pondělítiše na dovolenoutýdenhustě podél řekyčesky do očíz příma v ulicipohodlně v zahraděPilně na horáchmile

6 Zdroje: • Vlastní tvorba autora


Stáhnout ppt "Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název."

Podobné prezentace


Reklamy Google