Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Teoretické přístupy ke studiu urbanizace
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství SYNERGIE v přístupu k rozvoji venkova Představení projektu a vybrané poznatky Seminář Venkov 2009 – 5.
Seminář 1. Předmět ekonomie
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
1 Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Martin Šimon Teoretické přístupy ke studiu urbanizace.
Chudoba jako sociální problém
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategický plán města Vodňany Setkání představitelů partnerských měst na téma plánování rozvoje Vodňany
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
VÝSLEDKY PRŮZKUMU Zúčastněné země:.
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Hodnota vnímaná zákazníkem
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Regionální rozvoj a praxe
Mgr. Tereza Brumovská, M.Sc.
Společensky odpovědné podnikání
Informace o průběhu informačních seminářů a výsledcích strukturovaných rozhovorů za stranu zaměstnavatelů BP Stavebnictví I.
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Obhajoba diplomové práce
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Úvod, základní principy a cíle
Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybraném podniku
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta katedra sociální geografie a regionálního rozvoje

SOCIÁLNĚ PROSTOROVÁ DIFERENCIACE OBYVATELSTVA A JEJÍ VLIV NA KVALITU ŽIVOTA VE MĚSTECH A OBCÍCH ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROGRAM VÝZKUMU II - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Program SOCIÁLNĚ-EKONOMICKÝ ROZVOJ ČESKÉ SPOLEČNOSTI Tematická oblast programu Institucionální rámce sociálně-ekonomických stratifikačních procesů Téma projektu Nové postupy směřující k minimalizaci negativních důsledků nadměrné sociální diferenciace a marginalizace. Cílem výzkumu je spolu s analýzou změn v sociální struktuře získat podklady pro identifikaci faktorů posilujících sociální kohesi České republiky jako celku Doba řešení

DÍLČÍ CÍLE ŘEŠENÍ V001V001 Popsat sociálně prostorovou diferenciaci a identifikovat procesy, které diferencují prostorovou organizaci společnosti a významným způsobem ovlivňují kvalitu života ve městech a obcích České republiky V002V002 Vybrat vhodné metody a indikátory a připravit datovou základnu pro měření vlivu sociálně prostorových procesů na rozmístění funkcí lokalizovaných v obcích a městech České republiky V003V003 Analyzovat vybrané sociálně prostorové procesy a prokázat jejich vliv na rozmístění funkcí lokalizovaných v obcích a městech České republiky V004V004 Analyzovat dopady sociálně prostorových procesů a diferencovaného rozmístění funkcí na kvalitu života ve městech a obcích ČR V005V005 Posoudit roli institucí a aktérů v ovlivňování kvality života a navrhnout vhodné postupy směřující ke zmírnění nebo odstranění nadměrné sociálně prostorové diferenciace a marginalizace obyvatelstva měst a obcí v České republice V006V006 Prezentovat výsledky výzkumu

Cíl kulatého stolu  navazuje na dvě kola Delphi šetření  diskuse důležitých témat, které vyplynuly z odpovědí respondentů  diskuse pojmu sociálně prostorová diferenciace  diskuse procesů, které ovlivňují kvalitu života obyvatel ve městech a obcích v ČR  diskuse role různých aktérů  diskuse využitelnosti výzkumu

Program (13: :00) 13:00 UVÍTÁNÍ NA FAKULTĚ PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU a PROGRAMU KULATÉHO STOLU SOCIÁLNĚ PROSTOROVÁ DIFERENCIACE 2. PROCESY VEDOUCÍ K SOCIÁLNĚ PROSTOROVÉ DIFERENCIACI 15:00 Přestávka s občerstvením AKTÉŘI PROCESŮ DIFERENCIACE A ŘEŠENÍ NEGATIVNÍCH DŮSLEDKŮ 4. VYUŽITELNOST VÝZKUMU A REFLEXE

1.SOCIÁLNĚ PROSTOROVÁ DIFERENCIACE

Otázky k diskusi  Některé faktory/podmínky jsou dlouhodobě ukotveny v sídelním systému. Jakým způsobem jsou tyto nerovnoměrnosti vnímány? Jsou na ně obyvatelé zvyklí?  Dochází v transformačním období k nadměrné sociálně prostorové diferenciaci nebo je v porovnání se západním / rozvojovým světem stále relativně nízká?  Přispívá tato diferenciace a koncentrace růstu do několika pólů k posilování ekonomiky a společnosti jako celku nebo spíše k oslabování a izolaci periferních a marginalizovaných oblastí?  Jaké sociální skupiny, kde a jak jsou zachyceny a jakými mechanismy k tomu dochází?

2.PROCESY VEDOUCÍ K SOCIÁLNĚ PROSTOROVÉ DIFERENCIACI

Otázky k diskusi  Souhlasíte s výsledky hodnocení procesů z hlediska (1) míry, kterou přispívají k sociálně prostorové diferenciaci a (2) jejich společenské závažnosti a potřeby je ovlivňovat?  Které procesy podle Vašeho názoru nejen diferencují území ČR, ale zároveň nejzásadněji ovlivňují kvalitu života obyvatel měst a obcí v České republice?  V čem spočívá společenská závažnost, těch nejhůře hodnocených procesů (diferenciace příjmů, odchod schopných s periferních oblastí, sociální či prostorové vyloučení z “chodu společnosti“ apod.)  Myslíte, že veřejnost vnímá jednotlivé procesy obdobným způsobem, nebo jsou některé procesy lidmi vnímány citlivěji a jiné méně citlivě?  Existuje proces, jehož hodnocení se zásadně vymyká Vaším představám?

3.AKTÉŘI PROCESŮ DIFERENCIACE A ŘEŠENÍ NEGATIVNÍCH DŮSLEDKŮ

Otázky k diskusi  Je možné vytipovat klíčová rozhodnutí konkrétních aktérů, která ovlivňují zásadním způsobem rostoucí problémy způsobené sociálně prostorovou diferenciací?  U kterých typů procesů je možné spoléhat nebo pouze mírně podpořit lokální aktivitu a které nerovnosti je možné odstranit pouze vnějšími zásahy?  Některé procesy nemají aktéry, můžeme je tedy ovlivňovat a jakým způsobem?  Jakým způsobem je nejúčinnější působit na klíčové aktéry při řešení negativních důsledků sociálně prostorové diferenciace?  Znáte nějaký konkrétní příklad dobrého řešení (best practice) problémů v marginalizované oblasti a stěžejní aktéry, kteří k takovému řešení přispěli?

4.VYUŽITELNOST VÝZKUMU A REFLEXE

Otázky k diskusi  Má prezentovaný výzkum praktický smysl, resp. lze navrhnout opatření, která by změnila postavení alespoň vybraných marginalizovaných skupin v České republice?  Jaké aktéry je nezbytné oslovit a získat pro spolupráci při realizaci navrhovaných opatření?  Jaká je role výzkumu a výuky při ovlivňování společenských a ekonomických procesů?  Vidíte nějaké možnosti spolupráce a vzájemného sdílení výsledků výzkumu?  Reflexe a shrnutí zásadních myšlenek kulatého stolu.

Děkujeme Vám za účast