Vítejte na marketingu p ř ednáška 4. 11. 2008. Obsah dnešní p ř ednášky Polosemestrální písemka Komunikace Ve ř ejné mín ě ní Lobbing.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nástroje komunikačního mixu. Komunikační politika v územním marketingu Podstatou komunikační politiky je: prosazování produktu obce na trhu a vůči cílovým.
Advertisements

 Výukový materiál vytvo ř en v rámci projektu EU peníze školám „U č íme aktivn ě “  Registra č ní č íslo CZ.1.07/1.4.00/  Č íslo materiálu: VY_32_INOVACE_.
2012 / 2013 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka Ideologica.
2012 / 2013 Psychologie Komunikace Zuzana Psychologia.
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Zdeňka Kučerová, Online marketing manager, REAL-CITY Principy vyhledávání nemovitostí.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Proces rozhodování kupujícího Fáze procesu rozhodování 1. poznání problému 2. hledání informací 3. zhodnocení alternativ 4. rozhodnutí o nákupu 5. vyhodnocení.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
Zpracoval Ing. Jan Weiser Dispoziční řešení prodejen.
ARTS MARKETING Marketing umění a kulturního dědictví Ing. Radka Johnová, Ph.D.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
2 Marketingové koncepce
Role dat v procesu rozhodování?
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Seminář o stavebním spoření
Dětský domov a Základní škola Liptál
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Autor: Zuzana Dvořáková Vedoucí práce: Ing. Ludmila Opekarová, Ph.D.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Pojem přeměna obchodní společnosti
Úřad práce České republiky
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Komunikace a Public Relations
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Spolupráce s obcí a dalšími partnery při transformaci sociální služby
Komunikace v marketingu
Pracovní porada Pracovní list.
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Kvalitativní výzkum Vybrané otázky: Proč kvalitativní výzkum?
Základní formy prodeje
Výklad jako jedna z metod výuky
Pracovní porada Pracovní list.
Základní informace o poskytovateli
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
RISKUJ Marketingový mix. RISKUJ Marketingový mix.
2. P marketingového mixu Cena. 2. P marketingového mixu Cena.
Váňová Stanislava, Mikeladzová Jana
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Hledáme klíč k právům dětí
Nástroje komunikačního mixu
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
OSOBNOST.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Sociální podnikání Sociální firma.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Transkript prezentace:

Vítejte na marketingu p ř ednáška

Obsah dnešní p ř ednášky Polosemestrální písemka Komunikace Ve ř ejné mín ě ní Lobbing

Polosemestrální písemka

Polosemestrání písemka 10 testových otázek 10 bod ů  1 a ž 4 správné odpov ě di 5 otev ř ených otázek 10 bod ů 30 minut na vypracování nezapome ň te se podepsat

Komunikace

Slo ž ka marketingového mixu Nástroj fundraisingu Nástroj Public Relations

2 slo ž ky komunikace slo ž ku digitální - tj. vše, co vyjad ř ujeme verbáln ě, slovy, to, č emu rozumíme jen tehdy, kdy ž známe jazyk, kterým se hovo ř í; slo ž ku analogovou - tj. vše, co doprovází slova, vše neverbální, to č emu rozumíme, i kdy ž jazyk, kterým se hovo ř í, neovládáme.

Komunikace v marketingu je jedním ze základních pilí řů marketingového mixu, který organizaci umo žň uje rychle, srozumiteln ě a ú č eln ě komunikovat se svým okolím, č ím ž jí pomáhá realizovat dosahování jejích cíl ů.

. PRODUKTOVÝ MIX KOMUNIKAČNÍMIXKOMUNIKAČNÍMIX CENOVÝMIXCENOVÝMIX DISTRIBUČ NÍ MIX TRŽNÍ SEGMENTY Kvalita produktu Sortiment Značka Služba zákazní- kům Cena Kredit Rabat Skonto PR Osobní prodej Podpora prodeje Reklama Odbytové cesty Logistika (uskladnění, Doprava, Dodací lhůty,apod.) Sponzorství Lobování

Komunikační mix Podpora prodeje Osobní prodej PR Reklama Sponzorství Lobbing Spole č né prezentace organizací P ř ímý marketing Internetová komunikace

Aby mohly neziskové organizace poskytovat slu ž by, musí si uv ě domit, ž e je klienti posuzují zejména podle p ř ímo č aré zkušenosti, kterou s nimi mají, resp. na základ ě d ů v ě ry, kterou v n ě mají. Vyplývá to i z charakteristiky produktu, resp. vlastností slu ž eb (viz minule).

Konceptuální model zabezpe č ování slu ž eb (P. Eiglier, E. Langeard). Obchodování se službami Vnitřní organizační systém Fyzické prostředí Styčný personál Pro klienta neviditelné Pro klienta viditelné Služba A Zákazník A Další služby Další zákazníci přímé interakce nepřímé interakce

Projevuje se zde tzv. fenomén nezkušeného zákazníka, který si vybírá na základ ě d ů v ě ry. zákazník se v ě tšinou více spoléhá na to, co se o organizaci hovo ř í, p ř i posuzování kvality se spoléhá na personál, ceny a p ř evá ž n ě fyzické znaky organizace, resp. jejích slu ž eb, pokud je zákazník se slu ž bou spokojený, z ů stává poskytovateli slu ž by v ě rný.

Komunikace t ř í subjekt ů Organizace a klienti – externí marketing Organizace a její pracovníci – interní marketing Pracovníci organizace a klienti – interaktivní marketing

Informa č ní šumy v marketingové komunikaci Rozpor mezi o č ekáváním klienta a vnímáním poskytovatele slu ž by Očekávaná služba Názory jinýchOsobní potřebyZkušenosti Vnímání poskytnuté služby Poskytnutí služby Specifikace služby Vnímání tohoto očekávání poskytovatelem Rozpor 1 (R1) R2 R3 R4 R5

Ve ř ejné mín ě ní a komunikace jako východisko úsp ě šných PR Postavení organizace na ve ř ejnosti Klí č ovým slovem je zde D Ů V Ě RYHODNOST P ř edstavuje podstatnou č ást obrazu, který si jiní lidé, pop ř. ve ř ejnost vytvá ř í o celé organizaci. Jde vlastn ě jinými slovy o IMAGE

3 základní otázky pro budování správné image : Jaká je sou č asná image vaší organizace? Jaká je cílová, resp. ž ádoucí č i ideální image? Co vše je t ř eba u č init, abyste jí dosáhli?

Výsledná image Je dána tím, jak lidé organizaci vnímají, za jakou ji pova ž ují. Rozpor skute č nost x zdání, klepy, pomluvy, fámy.

Cílev ě domé budování image opírá se o Zásady slušného chování a Efektivní komunikaci s okolím

Druhy ve ř ejnosti a cílové skupiny VE Ř EJNOST jsou ty skupiny, s nimi ž pot ř ebuje organizace komunikovat, proto ž e s nimi pot ř ebuje být v dobrých vztazích, mít jejich podporu, získávat jejich peníze, starat se o n ě, informovat je, atd. Ve ř ejnost se tedy vytvá ř í na základ ě spole č ného zájmu nebo spole č ných problém ů, a co víc, nemusí být organizovaná. Je tedy více ve ř ejností, stejn ě jako cílových skupin.

Cílová skupiny, resp. ve ř ejnosti u NNO nadace a grantové agentury, instituce ve ř ejné správy (státní správy a samosprávy), organizace, které poskytují v regionu podobné slu ž by nebo mají podobné cíle.

Ve ř ejné mín ě ní I: mín ě ní, které m ůž e být vysloveno na ve ř ejnosti, ani ž by došlo k sankcím v ůč i mluv č ímu,ze strany skupiny, v ní ž se toto mín ě ní projevuje. O jedné v ě ci tedy m ůž e existovat více mín ě ní. Svou povahou se tedy ve ř ejné mín ě ní skládá z akumulovaných individuálních mín ě ní o ur č ité zále ž itosti ve ř ejného zájmu

Vlastnosti ve ř ejného mín ě ní I: citlivost na d ů le ž ité a nápadné události, ovlivnitelnost spíše slovy a emocemi ne ž skute č nými fakty. setrva č nost skute č nost, ž e sd ě lení p ř ijímají kladn ě ti, kte ř í se cht ě jí nechat pou č it a pova ž ují zdroj sd ě lení za d ů v ě ryhodný, fakt, ž e vnit ř ní slo ž ku ve ř ejného mín ě ní tvo ř í i p ř ání a dohady o události,

Vlastnosti ve ř ejného mín ě ní II: nejv ě tší vliv má výklad té které události v ů dci ve ř ejného mín ě ní, psychologicky je mín ě ní orientováno na (osobní) zájem jednotlivce, vyburcované nez ů stane dlouho (tedy pouze za p ř edpokladu, ž e se nejedná práv ě o osobní zájem),

Vlastnosti ve ř ejného mín ě ní III : nesnadno se m ě ní, v dobách krize jsou lidé vnímav ě jší v ůč i svým názorovým v ů dc ů m, co je vhodná doba pro jinak obtí ž nou zm ě nu ve ř ejného mín ě ní, fakt, ž e se snáze vytvá ř í mín ě ní ohledn ě cíl ů, ne ž ohledn ě metod.

Komunikace jako východisko úsp ě šných Public Relations Public Relations = komplexní práce s ve ř ejností Ú č inná komunikace = oboustranná komunikace

Kroky v procesu ú č inné komunikace upoutat pozornost č len ů cílové skupiny, dodat jim informace, které mohou vést k uspokojení jejich zájm ů, motivovat je k ú č asti na ř ešení, vyzvat je k akci, navrhnout jim, co by m ě li d ě lat.

2 základní cíle komunikace: poskytnout druhým lidem (pouze) informace, ( č ast ě ji dopln ě no snahou) p ř esv ě d č it je, aby zm ě nili názor, postoj, chování, vnímání ur č itého subjektu, sv ů j stereotyp.

4 principy p ř esv ě d č ování: princip identifikace - kdy ž se sd ě lení týká zájm ů p ř íjemce, jeho tu ž eb, nad ě jí, obav, atd., princip aktivizace - kdy ž je sd ě lení doprovázeno výzvou k akci, návodem, jak se dál chovat, jak dál postupovat p ř i ř ešení problému, princip d ů v ě ry - pokud sd ě lení sd ě luje d ů v ě ryhodná osoba (a to bez ohledu na to, jak si tuto d ů v ě ru získala), princip srozumitelnosti - pokud sd ě lení krom ě slov doprovází také symboly č i stereotypy.

Faktory efektivní komunikace : p ř ipravenost ve ř ejnosti p ř ijmout sd ě lení, (nap ř. v dob ě rozší ř ení fámy), č as a kontext sd ě lení, aktivní ú č ast p ř íjemce na komunikaci, (nap ř. spole č né zá ž itky, dojmy, zkušenosti) obsah a struktura sd ě lení, (nápaditý, šokující, n ěč ím odlišný), p ř esv ě d č ivý styl, rychlost a úplnost komunikace, (nap ř. komunikovat i v p ř ípad ě aféry, nic nezaml č ovat).

NNO jako systém soust ř edných kruh ů v práci s ve ř ejností: Vedení organizace/management – č estné i výkonné funkce Zam ě stnanci, stálí spolupracovníci, dobrovolníci, Okolí organizace, klienti, poradenské firmy.

Lobování

Lobování = slo ž ka komunika č ního mixu: získávání partnera pomocí informací, slov a argument ů. p ř esv ě d č ování č i vytvá ř ení vlivu na jednu nebo více osob, které mají o n ěč em rozhodnout.

D ů vod lobování neustále rostoucí komplexnost parametr ů rozhodovacího procesu a snaha najít objektivní popis jevu, který se má rozhodnutím ovlivnit (nap ř. jaderná elektrárna).

Historie Lobing vznikl jako oficiáln ě uznávaná praktika se osamostatnil se ve 20. století v USA, a to v souvislosti s existencí i právním zakotvením – terminologicky správn ě ozna č ovaných „zájmových skupin“ č i prost ě „lobby“

3 základní taktiky lobbování: 1. p ř ímé lobování, 2. lobování od ko ř en ů, 3. informa č ní kampan ě.

P ř ímé lobování Taktika p ř ímého lobbování je zalo ž ena na p ř ímém a v zásad ě trvalém kontaktu lobbisty s č initeli státu. Lobbista p ř ináší k problému další a další informace, které mají p ů sobit v zájmu jeho skupiny. V zásad ě tuto č innost vykonávají č lenové center zájmových skupin na nejr ů zn ě jších mocenských úrovních.

Lobování od ko ř en ů Zde je aktivita p ř enesena na ř adové č leny skupiny. Koná se b ěž n ě formou dopisních kampaní a protest ů v koordinaci s lobováním v centru. Krajním p ř íkladem jsou i nejr ů zn ě jší demonstrace, protestní pochody apod.

Informa č ní kampan ě Informa č ní kampan ě jsou zalo ž eny na snaze zájmových skupin p ř esv ě d č it širokou ve ř ejnost o správnosti svých cíl ů a u ž ite č nosti své č innosti. Pat ř í sem p ř edplácení r ů zných inzerát ů, financování výzkum ů na podporu argument ů, apod.

4 zásady lobování v Bruselu 1. Dob ř e definovaný a dob ř e zdokumentovaný problém s nazna č enou mo ž ností ř ešení. 2. Musí probíhat jak na národní, tak na evropské úrovni. 3. Je t ř eba znát roli jednotlivých institucí a fáze legislativního procesu. 4. Spolupracovat s kolegy z ostatních (sou č asných i budoucích) č lenských zemí. (Brusel – 14 tis.lob.)

Lobbista má za úkol proniknout do podstaty problému a p ř edlo ž it ho ve srozumitelné form ě t ě m, kte ř í mají rozhodnout, musí mít mimo ř ádn ě dobré analytické a komunika č ní schopnosti, empatii a vizi, aby mohl odhadnout dlouhodobé d ů sledky r ů zných variant rozhodnutí, na kterém se svou č inností spoluú č astní, jeho role je srovnatelná s rolí psychologa, právníka nebo jiného odborného konsultanta, který klientovi napomáhá najít nejvhodn ě jší prezentaci rozhodnutí daného problému.