Optimální daňová pozice v daňovém systému ČR Hledání možností efektivního daňového břemene v ČR v současné době.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Struktura daní v ČR.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 25. listopadu 2013.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Daň z přidané hodnoty.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Novela zákona o DPH (235/2004 Sb. ) pro územně samosprávné celky od 1
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Blanka Mattauschová MFČR – Odbor nepřímé daně
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
BOJ PROTI DAŇOVÝM ÚNIKŮM aktuální otázky, květen 2013
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Daňový dopad a přesun „Žádný daňový subjekt netouží být zdaněn a vždy se bude pokoušet přenést daň na někoho jiného.“
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Optimalizace daní a odvodů podniku Ing. Petr Ježek, Ph.D. VŠFS 2009
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
IFA Česká republika 1 Aktuální judikatura NSS 8. prosince 2009 Václav Pátek.
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Daňová teorie a politika
Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září
Základy daní úvod do českého daňového systému
Teoretická doporučení k optimálnímu designu daní a daňových soustav
XII. Celostátní finanční konference SMO ČR listopad 2009 daňová optimalizace obcí v oblasti DPH Olga Holubová, daňový poradce.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 1 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Finanční a rozpočtové právo
Daňová teorie a politika
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Účtování DPH účet 343.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Druhy daní Daně FO.
IEEP IREAS Ekologická daňová reforma – mýtus a realita Optimální fiskální politika nebo efektivní environmentální politika: politický oxymorón? Univerzita.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Základní prvky daňové techniky
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
1 Ekonomické nástroje ochrany životního prostředí teze BDS Jaro 2011.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Současné aspekty daňového práva procesního
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Účtování DPH účet 343.
Transkript prezentace:

Optimální daňová pozice v daňovém systému ČR Hledání možností efektivního daňového břemene v ČR v současné době

Východiska Standardní daňová soustava ČR evropského typu Známé deterministické schéma konstrukce daní Konzistence daňové politiky ČR a EU (?) versus Tendence k reformám měnícím známé prostředí Globální i národní ekonomická nestabilita Nekonzistentní politické a ekonomické cíle Obtížné předvídání budoucího vývoje ? Jak obecně hodnotíte možnosti optimalizovat daně ve vaší firmě?

Lze se daním a odvodům vyhnout? 1. DzP a SP  Ne Zásadní konflikt s ekonomickým optimem DPH  Ano podlimitní obrat a osvobozený neplátce Pouze osvobození s nárokem na odpočet Spotřební daně  Ano Nevyrábět vybrané výrobky Pouze nárok na vrácení daně

Lze se daním a odvodům vyhnout? 2. Ekologické daně  Ano Substitucí k alternativním nezdaněným energiím Daň z nemovitostí  Ne Zásadní konflikt s ekonomickým optimem Silniční daň  Částečně Pouze při možnosti obejít se v podniku bez silničního vozidla Daň z převodu nemovitostí  Ano Prodej má vždy alternativy

Lze se daním a odvodům vyhnout? 3. Daňový únik  Jednání v rozporu s platnými předpisy  Ekonomicky tvrdé sankce  Nekompromisní postup správce daně  Striktně nedoporučeno! Obcházení účelu zákona  Jednání ve shodě se zněním, nikoli se záměrem zákona  Nelze sankcionovat  Zpravidla brzy znemožněno novelou zákona  Lze využít, ale pozor na možné kolize s jinými právními normami!

Relativní daňové úspory Nemá smysl optimalizovat nízké daně Nejvyšší úspory u vysokých daní a kvazidaní  DPH  DzP Výjimka – reálná nízká rentabilita  SP Výjimka – reálná nízká rentabilita  Spotřební daně Obtížné nebo neefektivní