Energetická bezpečnost ČR v kontextu 3. Energetického balíčku EU Pohled MŽP na energetickou bezpečnost ČR Vladimír Vlk 27. března 2008, Poděbrady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní energetické koncepce
Advertisements

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Strategické zdroje a udržitelná energetika
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Přístup MŽP k novelám energetické legislativy a některým dalším problémovým okruhům Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Obnovitelné zdroje energie Mýtus nebo záchrana? Petr Jeník OHK Most, odborná sekce životního prostředí, Jednatel sekce Regionální energetické fórum, Ústí.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Transkript prezentace:

Energetická bezpečnost ČR v kontextu 3. Energetického balíčku EU Pohled MŽP na energetickou bezpečnost ČR Vladimír Vlk 27. března 2008, Poděbrady

Princip energetického systému

Energetická bezpečnost Zajištění dodávek PEZ Zemní plyn Ropa Jaderné palivo Náhrada PEZ – jaká je možnost využívání obnovitelných zdrojů Jaderná energetika – ukládání vyhořelého paliva, likvidace dožitých jaderných bloků Výroba a dodávka energie Energetika Teplárenství Přenosová soustava Diverzifikace energetických zdrojů – komunální energetika a OZE

Odhad vývoje PEZ - jednotlivé scénáře

Komentář ke grafu spotřeby PEZ do roku 2020 Scénář MPO počítá s 1% ročním růstem spotřeby PEZ na úroveň PJ v roce 2020 Studie potenciálu OZE v ČR do roku 2020, kterou si nechalo zpracovat MŽP, uvádí, že za předpokladu maximálních úspor je možné dosáhnout spotřeby PJ (úspora 18,3 % vůči dnešku) SEK počítá s víceméně vyrovnaným průběhem v rozmezí od PJ do PJ do roku 2030 MŽP pokládá za reálné, že spotřeba PEZ bude v průběhu let 2008 – 2020 kolísat v rozmezí cca ± 10% kolem hodnoty PJ, přičemž v roce 2020 bude dosaženo přibližně stejné spotřeby (cca PJ) jako v roce 2006

Srovnání růstu HDP a PEZ v ČR

Dle makroekonomické predikce České republiky Ministerstva financí z ledna 2008 je očekáván následující vývoj HDP vyjádřený v %: Odhad pro rok 2007: 6,1% Predikce pro rok 2008: 4,7 % Predikce pro rok 2009: 5,1 % Výhled pro rok 2010: 5,3 % Predikce MF je provedena pro HDP ve stálých cenách roku 2000, při použití běžných cen by byl nárůst HDP vyšší. Pro roky byla použita predikce MPSV pro kvantifikaci variant důchodové reformy - makroekonomický scénář z roku V makroekonomickém scénáři se uvažuje s ročním růstem HDP ve stálých cenách ve výši 2,8 %. Z makroekonomického hlediska je nejobjektivnějším srovnáním spotřeba PEZ s celkovým HDP ČR. Porovnání konečné spotřeby energií s celkovým HDP není zcela vypovídající, neboť konečná spotřeba energie je primární energie ponížená o ztráty, které vznikají transformací PEZ na konečnou energii. Komentář – HDP a vývoj PEZ

Bilance elektrické energie v letech 1985 až 2007

Instalovaný výkon zdrojů k v MW e

Bilance tepla v ČR podle primárních zdrojů v TJ

Teplo pro domácnosti 560 tisíc domácností spaluje uhlí a co s tím? Účinnost stávajících kotlů je pod 50 %! Jak zvýšit účinnost výroby tepla? Podpora změny k efektivnímu přechodu výroby:  140 tisíc domácností na zemní plyn  140 tisíc domácností na CZT  280 tisíc domácností na obnovitelné zdroje

Hlavní úkoly MŽP v oblasti OZE Odstraňování bariér při realizaci OZE – VE, VTE, FV Metodické pokyny – spolupráce s orgány státní správy a samosprávy Podpora rozvoje komunální energetiky – diverzifikace zdrojů Stanovení strategického plánu rozvoje OZE v elektroenergetice a teplárenství Systematizace OZE – podle možností daného regionu s nejvyšší energetickou efektivitou

Položka Cíl 2010 Podíl OZE na hrubé spotřebě elektřiny v % 3,94,34,92,84,04,54,94,2 * ) 8 Podíl OZE na PEZ v %2,12,22,02,72,93,994,54,6 * ) 6 Zdroj: MPO * ) Odhad MŽP Obnovitelné zdroje energie skutečnost a cíle ČR Podíl výroby elektrické energie z OZE na hrubé spotřebě kolísá díky vysokému potenciálu VE a její závislosti na klimatických podmínkách.

Vývoj podílu spotřeby elektrické energie z OZE

Výroba elektrické energie z OZE v roce 2006 Druh OZE Hrubá výroba elektřiny [MWh] VE do 10 MW ,00 VE nad 10 MW ,00 Biomasa ,40 Bioplyn ,20 Tuhý BRO11 264,40 VTE (nad 100kW) ,00 FV540 Kapal. biopaliva22,3 CELKEM ,30

Zdroj: statistika ERÚ Pozn.: v tab. není zahrnuta výroba elektřiny společným spalováním biomasy a tuhých paliv Druh OZE 2005 [GWh] 2006 [GWh] poměr 2005/2006 [%] 2007 [GWh] poměr 2006/2007 [%] VE3 027,03 257,3107,62 523,777,5 VTE (nad 100kW) 21,349,4231,9125,1253,2 FV0,10,2200,01,8900,0 Ostatní OZE42,9132,1307,9174,6132,2 Porovnání výroby elektrické energie z OZE v letech 2005 až 2007

Výroba tepla z OZE v roce 2006 Druh OZE Hrubá výroba tepla [GJ] Biomasa celkem ,80 mimo domácnosti ,10 domácnosti ,70 Bioplyn ,60 Tuhý BRO ,80 Tepelná čerpadla ,40 Solární kolektory ,90 Kapal. biopaliva163,70 CELKEM ,30

Celková výroba energie z OZE v roce 2006 Druh OZEEnergie [GJ] OZE na PEZ Biomasa mimo domácnosti ,161,34% Biomasa domácnosti ,372,11% VE ,000,48% Tuhý BRO ,000,14% Bioplyn ,050,14% Kapal. biopaliva ,000,04% Tepelná čerpadla ,360,04% Solární kolektory ,910,01% Větrné E ,000,01% PV1 944,000,00% CELKEM ,854,31%

 cíl do roku 2020 snížit celkovou spotřebu primární energie o 20 %. pokud by se jej podařilo naplnit, spotřebovávala by EU o 13 % méně energie, uspořila 100 miliard EUR a předešlo by se emisím přibližně 780 milionů tun CO 2 každý rok  závazný cíl 20% podílu energie z OZE na skladbě PEZ EU za plné účasti členských států by měly být odvozeny diferencované vnitrostátní cíle s ohledem na spravedlivé a přiměřené rozdělení zohledňující rozdílné výchozí pozice a možnosti jednotlivých států  závazný minimální cíl 10% podílu biopaliv na celkové spotřebě benzinu a nafty v dopravě EU do roku 2020 přičemž tento cíl má být zaveden nákladově efektivním způsobem. Závazná povaha tohoto cíle je podmíněna udržitelností výroby a dostupností biopaliv druhé generace na trhu. Závěry předsednictví EU z jarního zasedání Evropské rady v Bruselu, 2007

Zdroj: Eurobserv'er Podíl OZE na hrubé spotřebě elektřiny Cíle a skutečnost – EU [%]

Podíly OZE na konečné spotřebě do roku 2020 Cíle a skutečnost

ze dne 21. listopadu 2007 č O potenciálu obnovitelných zdrojů energie v České republice Vláda I. schvaluje potenciál obnovitelných zdrojů energie v České republice ve výši 8,6 % celkové spotřeby primárních energetických zdrojů v roce 2020; II ukládá ministru průmyslu a. obchodu vyjednávat o rozdělení závazného cíle výroby energie z obnovitelných zdrojů energie v České republice do roku 2020 ve smyslu rozhodnuti uvedeného v bodě I tohoto usnesení. USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

Schéma výpočtu podílu „Konečné spotřeby energie z OZE na konečné spotřebě energie“

Účinnost z PZEz OZE 52,20%85,00% Přepočet cíle podle MŽP Přepočet účinností vychází ze spotřeby PEZ a OZE ponížené o ztráty při transformaci energie. U PEZ byl proveden rozklad podle konečné spotřeby elektřiny a tepla. Nižší hodnota účinnosti než u MPO je způsobena uvažovanou nižší průměrnou hodnotou účinnosti zejména při výrobě tepla (domácnosti, komunální sféra). Ztráty u OZE reprezentují jen ztráty při využívání biomasy a bioplynu. V případě VTE a MVE se ztráty při transformaci považují za nulové. Podle metodiky EU Druh návrhu Konečná spotřeba OZEKonečná spotřeba energie Podíl OZE Ostatní OZEBiomasaCelkem Navrhovaný závazek EK40,74 84,32125, ,0% 103,05143, Podle metodiky ČR Druh návrhu Předpoklad potenciálu OZE PZEPodíl OZE Ostatní OZEBiomasaCelkem Navrhovaný závazek EK46,40 96,04142, ,7% 117,37163, Potenciál schválený vládou ČR (Podle metodiky ČR) Druh návrhu Předpoklad potenciálu OZE PZEPodíl OZE Ostatní OZEBiomasaCelkem Usnesení vlády46,40 112,70159, ,6% 136,52182, Potenciál schválený vládou ČR (Podle metodiky EK) Druh návrhu Konečná spotřeba OZEKonečná spotřeba energie Podíl OZE Ostatní OZEBiomasaCelkem Usnesení vlády ČR40,74 98,95139, ,52% 119,86160,

Dobrovolné dohody v politice životního prostředí ANO? – NE? – je postoj MŽP pozitivní? Zaujmutí stanoviska k využití nástrojů „Dobrovolné dohody“ v oblasti energetické efektivity. Budou „Dobrovolné dohody“ dostatečným ekonomickým nástrojem pro uplatňování politiky ŽP? Určení systému „Dobrovolných dohod“

Jaderná energetika - NE? V posledních letech česká média neustále otevírají energetickou problematiku v závislosti na produkci oxidu uhlíku. Tímto pohledem se okamžitě otevírá otázka výroby elektrické energie z jádra a přichází argumentace, že jaderná energetika je vlastně ekologická. Je elektrická energie z jádra ekologická? Jsou jaderné elektrárny dostatečně bezpečné? Co s vyhořelým palivem? Produkují jaderné elektrárny nulovou hodnotu CO 2 ? Je elektrická energie vyrobená v jaderné elektrárně nejlevnější?

Postoj MŽP k jaderné energetice Jaderná energetika nemá perspektivu a to zejména z následujících hledisek:  Bezpečnost a ochrana zdraví lidí – ochrana před teroristickými útoky  Odpady z provozu a ukládání vyhořelého paliva – zabezpečení ochrany na několik staletí.  Ekonomika – vysoké investiční náklady, náklady na provoz a údržbu, doprava jaderného paliva se zajištěním.

Závěr Argumenty k ochraně životního prostředí a zdraví lidí, bychom měli dokázat, že perspektiva jaderné energetiky je mizivá a že jednou z alternativ je investice do zařízení, které jsou energeticky méně náročné a mají vyšší efektivitu produkce Vyřešit bariéry k realizaci OZE, zejména VTE a FV Systematizace OZE – Územní energetické koncepce Pozitivní postoj MŽP k „Dobrovolným dohodám“ v oblasti energetické efektivnosti Implementace 3. Energetického balíčku EU Realizace II. Etapy EDR

Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax: Děkuji za pozornost