Správa místních poplatků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správa místních poplatků
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Krajský úřad Zlínského kraje odbor.
EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Placení daní I Mgr. Karel Šimek
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Vedení správního řízení
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Obecní úřad jako správce daně.
Nástroje územního plánování
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Správa EKO daní celními orgány
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Správa místních poplatků v prostředí daňového řádu – první zkušenosti
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Žádost rozhodnutí odvolání
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Správa daní a daňové řízení
Řízení ve věcech pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Výklad č. 84 č.j. 2551/ Společná řízení  k § 115 odst. 11 vodního zákona a § 140 správního řádu.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Místní poplatky.
Finanční a rozpočtové právo
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
Zápatí prezentace1 Majetkové poplatky Michal Radvan Právnická fakulta MU.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Občanské právo procesní
Poplatkové právo Michal Radvan.
Michal Radvan Místní poplatky Zápatí prezentace.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Seminář k obecně závazným vyhláškám, kterými obce zavádějí místní poplatky a možnostem obcí regulovat prostřednictvím obecně závazných vyhlášek hazard.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Přechod daňové povinnosti (úmrtí poplatníka) Mgr. Václav Těžký.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Obsah veřejných rozpočtů II 11. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 30.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Novela zákona o místních poplatcích Mgr. Jantoš, Mgr. Těžký.
 Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů  Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád  Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Veřejnoprávní smlouvy
Novela zákona o místních poplatcích
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Procesní prostředky regulace správního řízení
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Nález Pl. ÚS 9/2015, ze dne
Lhůty ve správních řízeních
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Obsah veřejných rozpočtů II
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Činnosti správce poplatku
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček Finanční právo II 15. října 2018
Transkript prezentace:

Správa místních poplatků Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský úřad Oddělení státního občanství a přestupků

Zákonná úprava zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „DŘ“) § 4 DŘ – daňový řád nebo jeho jednotlivá ustanovení se použijí tehdy, neupravuje-li jiný zákon správu daní jinak

Zavedení místních poplatků Obecně závaznou vyhláškou vydanou v samostatné působnosti může obec na svém území zavést tyto poplatky: ze psů za lázeňský nebo rekreační pobyt za užívání veřejného prostranství ze vstupného z ubytovací kapacity

za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst a částí měst za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu nebo kanalizace.

Evidence místních poplatků každý poplatek zvlášť evidovat všechny skutečnosti rozhodné pro správné stanovení výše poplatku: - ohlašovací povinnost - doklady prokazující nárok na osvobození či úlevy Je vhodné mít formuláře pro ohlašovací povinnost (obsahují všechny potřebné údaje).

Dokumentace - § 64 DŘ Povinnost vést spis, který obsahuje písemnosti týkající se práv a povinností poplatkového subjektu (zejména podání, písemná vyhotovení rozhodnutí, protokoly, úřední záznamy). Součástí spisu musí být soupis všech jeho součástí.

Vyměření místního poplatku poplatek lze vyměřit ve lhůtě do 3 let lhůta se v zákonem stanovených případech prodlužuje, nesmí ale přesáhnout 10 let vyměřuje se platebním výměrem (doručuje se do vlastních rukou, je proti němu přípustné odvolání ke krajskému úřadu)

Postup odvolacího orgánu Odvolací orgán může platební výměr změnit platební výměr zrušit a řízení zastavit odvolání zamítnout a platební výměr potvrdit Proti rozhodnutí odvolacího orgánu se nelze odvolat.

Nedoplatek - § 153 DŘ částka poplatku, která není uhrazena, a uplynul již den její splatnosti nedoplatek = daňový dluh poplatkového subjektu správce poplatku může poplatkový subjekt o výši nedoplatku vhodným způsobem vyrozumět a upozornit ho na následky neuhrazení (již se nevydává tzv. předexekuční výzva) nedoplatky se vymáhají daňovou exekucí nebo prostřednictvím soudního exekutora

Přeplatek lze vrátit na základě žádosti poplatkového subjektu do 30 dnů ode dne podání žádosti – vratitelný přeplatek minimálně 100,-- Kč (výjimečně i méně - zásady hospodárnosti) o vrácení přeplatku si lze požádat do 6 let od konce roku, v němž došlo ke vzniku přeplatku o žádosti je třeba rozhodnout – kladné rozhodnutí se založí do spisu a žadateli se neoznamuje, záporné rozhodnutí se doručí žadateli a ten proti němu může uplatnit opravný prostředek

Prominutí místního poplatku Promíjet místní poplatek nelze. Případné úlevy nebo osvobození musí být zakotveny v obecně závazné vyhlášce. V případě podání žádosti o prominutí místního poplatku je třeba vydat rozhodnutí o zastavení řízení dle § 106 odst. 1 písm. b) DŘ.

Kontakty: Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský úřad oddělení státního občanství a přestupků Mgr. Blanka Durďáková, tel. 577 043 559, blanka.durdakova@kr-zlinsky.cz Mgr. Lenka Doleželová, tel. 577 043 553, lenka.dolezelova@kr-zlinsky.cz

Děkuji za pozornost.