Drahoš Šikola Martina Stránská Lenka Slezáková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obyvatelstvo Pohlaví Věk Rasová příslušnost Etnická příslušnost Jazyk
Advertisements

Obecná charakteristika Architektura a její znaky
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMPowerpoint prezentace,
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
Státy a jejich seskupení
Česká republika Demokratický stát.
Sociekonomická geografie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_90.
MIGRACE.
Studijní obor: Sociální činnost
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.60 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
VY_32_INOVACE_16_05.  Název:Občanem státu   Anotace:Prezentace, která slouží k osvojení si informací, které vyplývají z občanství v ČR   Autor:Mgr.
Stát o stát je instituce, území vymezené státními hranicemi, kde obyvatelé dodržují společné zákony a mají pevně stanovenou vládu o znaky státu: obyvatelstvo.
Všeobecná deklarace lidských práv
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Lidská práva v dokumentech
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Základní práva a svobody
Návrh Evropské charty regionální samosprávy
Republika Jižní Afrika JUDr. Maxim Tomoszek. Charakteristika země 1,221 mil. km 2 47 mil. obyvatel 3 hlavní města – Pretoria (moc výkonná), Bloemfontein.
Renata Trojanová, Filip Vrba a Lukáš Veselý
VLAST 6. ročník.
Lidská práva a jejich dodržování VY_INOVACE_32_OBN_911 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední.
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČRSekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR Digitální jednotný trh Marta Vojtová Odbor koordinace evropských.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Práva národnostních etnických menšin. Slovníček pojmů Příslušník=člen nějaké skupiny /přísluší k ní/ Formulovat=vyjádřit, zpracovat Národ=společenství.
N ÁRODNOSTNÍ MENŠINY NA ÚZEMÍ Č ESKÉ REPUBLIKY Jana Hřebíčková 4.B.
Moldavsko. Základní informace Hl. město: Kišiněv Leží mezi Ukrajinou a Rumunskem. Počet obyvatel: Složení obyvatel: Moldavané, Rumuni, Ukrajinci,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Uprchlictví, exil, emigrace, národnostní menšiny OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Institut ochránce práv dětí
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Listina základních lidských práv a svobod
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Územní pohyb obyvatelstva
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
DUM - Digitální Učební Materiál
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
MIGRACE.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Lidská práva Leden 2016.
Politická geografie Vybrané politicko-geografické problémy obyvatelstva PedF, katedra geografie.
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Národnostní menšiny, migrace
LIDSKÁ PRÁVA y.
Transkript prezentace:

Drahoš Šikola Martina Stránská Lenka Slezáková Politické menšiny Drahoš Šikola Martina Stránská Lenka Slezáková

Obsah Vymezení pojmu menšina Menšiny v českém X v mezinárodním právu Migrace a imigranti Národnostní menšiny v ČR Instituce zabývající se politickými menšinami Kauzy Shrnutí

Vymezení pojmu menšina Menšina = menší část celku Menšinou musíme chápat Sdružovat se Vytvářet reprezentaci

Národnostní menšiny v českém právu Legislativní hledisko Pojem národnostní menšina, kde se nachází v zákoně? Mají občané národnostních menšin právo užívat své jméno v jazyce národnostní menšiny? Mají se právo vzdělávat ve svém jazyce? Kulturní hledisko Jak se menšiny odlišují?

Národnostní menšina v mezinárodním právu Historie Mnohonárodní státy (Osmanská říše, Habsburská říše, Sovětský svaz) Historické menšiny – Romové,Sinti,…

Migrace a imigranti Součást evropských dějin Přistěhovalectví je součást mnohých zemí (Austrálie, Kanada) Evropa je chápána zemí emigrace Postupy pro přijímání imigrantů

Významné druhy menšin Etnická Národnostní Náboženská Jazyková

Národnostní menšiny v ČR Která národnostní menšina je v ČR nejčetnější? Územní rozložení menšin

Národnostní struktura obyvatelstva podle vzdělání

Úřady a instituce Rada vlády pro lidská práva Rada vlády pro národnostní menšiny Ombudsman Úřad vysokého komisaře OSNpro lidská práva Rada vlády pro záležitosti romské menšiny Sdružení zabývající se romskou menšinou

Kauzy Kauza Čunek Kauza Mikeš Kauza Romů ve Francii

Kauza Čunek

Kauza Mikeš

Romové ve Francii

Shrnutí 1) Jedna z národnostních menšin? 2)Organizace, která se snad jediná distancovala od údajně rasistické pohádky? 3) Veřejný ochránce práv? 4) Kocour, který je údajně rasista? 5) Přistěhovaleci jinak? 6) Jedno z hledisek členění menšin? 7) Významný druh menšiny?