Životní prostředí jako veřejný statek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
15. Moc soudní a výklad práva
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 8. dubna 2009.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Ochrana práv ve veřejné správě
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Monika Matysová.  Co to je suverenita?  Čl. 10 Ústavy  Čl. 10a Ústavy.
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
Všeobecná deklarace lidských práv
Kontrola veřejné správy I.
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Dělba moci Moc soudní.
Účast veřejnosti na veřejné správě 17. února 2010.
Právo životního prostředí ZS 2005/2006
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 2. dubna 2007 Mgr. Magdaléna Peterková.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Vlčková.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 16. dubna 2008.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Úvod do práva.
2. Správní trestání a správní delikty
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Autorské právo.
Název vzdělávacího materiálu
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
Práva a svobody a veřejná moc
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Právní problematika břehových porostů
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Transkript prezentace:

Ochrana životního prostředí v ústavněprávních předpisech Ivana Průchová

Životní prostředí jako veřejný statek Nález ÚS č. 280/1996 Sb.(Pl. ÚS 15/1996 Sb. nálezů a usnesení Ústavního soudu) a jeho vztah k navazující judikatuře ÚS „Pro veřejné statky je typické, že prospěch z nich je nedělitelný a lidé nemohou být vyloučeni z jeho požívání. Příklady veřejných statků jsou národní bezpečnost, veřejný pořádek, zdravé životní prostředí. Veřejným statkem se tudíž určitý aspekt lidské existence stává za podmínky, kdy není možno jej pojmově, věcně i právně rozložit na části a tyto přiřadit jednotlivcům jako podíly.“

Ústava ČR Preambule Čl. 7 Čl. 10 …..odhodláni společně střežit a rozvíjet zděděné přírodní a kulturní, hmotné a duchovní bohatství. Čl. 7 Stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství Čl. 10 Vyhlášené mezinárodní smlouvy, k jejichž ratifikaci dal Parlament souhlas a jimiž je ČR vázna, jsou součástí právního řádu, stanoví-li mezinárodní smlouva něco jiného než zákon, použije se mezinárodní smlouva

Listina základních práv a svobod Přehled ustanovení aplikovatelných ve vztahu k životnímu prostředí Čl. 6 – právo na život Čl.9 – prolomení zákazu nucených prací nebo služeb. výjimka: služba vyžadovaná na základě zákona v případě živelních pohrom, nehod, nebo jiného nebezpečí, které ohrožuje životy, zdraví nebo značné majetkové hodnoty Čl. 11 odst. 3 zákaz výkonu vlastnického práva způsobem, který by mj. poškozoval životní prostředí nad míru stanovenou zákonem. zákaz zneužití vlastnického práva v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy Čl.11 odst.4 – zásah do vlastnického práva ve veřejném zájmu (mj. ochrana životního prostředí jako veřejný zájem) – na základě zákona, za náhradu Čl. 12 odst. 3 prolomení principu nedotknutelnosti obydlí Čl. 14 odst. 3 – omezení svobody pohybu mj. v zájmu ochrany přírody Čl. 17 – právo na informace Čl. 18 - petiční právo Čl. 19 – shromažďovací právo Čl. 20 – sdružovací právo Čl. 21 – právo občanů přímo se podílet na správě veřejných věcí Čl. 23 – právo na odpor

Listina základních práv a svobod Čl. 28,29,32 – vazba na pracovní podmínky „pracovní podmínky“ jako subsystém životních podmínek Čl. 31 – právo na ochranu zdraví Čl. 34 – právo na přístup ke kulturnímu dědictví Čl. 35 – speciální environmentální článek (viz dále)

Právo na příznivé životní prostředí čl. 35 odst. 1 LZPS „Každý má právo na příznivé životní prostředí“ vztah k čl. 41 LZPS FO, PO Právo na příznivé ŽP veřejné subjektivní právo procesně právní hmotně právní prostředky uplatňování judikatura ÚS

Právo na informace o životním prostředí Čl. 35 odst. 2 LZPS „Každý má právo na včasné a úplné informace o stavu životního prostředí a přírodních zdrojů“ Vztah k čl.41 LZPS Zákon č. 123/1998 Sb.o právu na informace o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Vztah zák.č. 123/1998 Sb. a zák.č. 106/199 Sb. Informační povinnosti ve zvláštních environmentálních předpisech – vztah k zák.č. 123/1998 Sb. Soudní kontrola Sdělení MZV č. 124/2004 Sb.m.s. o Úmluvě o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí

Ad judikatura ÚS k čl. 35 Listiny III.ÚS 70/97-Sb.n.u.ÚS, svazek 8, nález č. 96/1997 Právo na příznivé životní prostředí jako veřejné subjektivní právo „Skutečnost, že životní prostředí je veřejným statkem (hodnotou) ve smyslu preambule Ústavy a Listiny základních práv a svobod (dále jen „Listina“) a čl. 7 Ústavy, nevylučuje existenci subjektivního práva na životní prostředí (čl. 35 odst. 1 Listiny), jakož i práva v zákonem stanoveném rozsahu se jej domáhat (čl. 41 Listiny) I. ÚS 282/97-Sb.n.u.ÚS, svazek č.10, usnesení č. 2 „Článek 35 Listiny základních práv a svobod zakotvující právo na příznivé životní prostředí a včasné a úplné informace o stavu životního prostředí na právnické osoby vztahovat nelze. Je zřejmé, že práva vztahující se k životnímu prostředí přísluší pouze fyzickým osobám, jelikož se jedná o biologické organismy, které – na rozdíl od právnických osob –podléhají negativním vlivům životního prostředí. Je zjevné, že formulace výše uvedené právní věty není akceptovatelná ve vztahu k čl. 35 odst. 2 Listiny – právo na informace o stavu ŽP

Zákaz výkonu práv způsobem, který by ohrožoval nebo poškozoval životní prostředí čl. 35 odst. 3 „při výkonu svých práv nikdo nesmí ohrožovat ani poškozovat životní prostředí, přírodní zdroje, druhové bohatství přírody a kulturní památky nad míru stanovenou zákonem“ vztah k čl. 41 vztah k čl. 11 odst. 3 LZPS Vztah k čl. 26 odst. 1 ve spoj. s odst. 2 – svoboda podnikání a „limity“ podnikání

Soudní a jiná právní ochrana ve vztahu k ochraně životního prostředí Čl. 36 LZPS Právo na soudní ochranu a jinou právní ochranu Obecné soudnictví Správní soudnictví Ústavní soudnictví ESLP

Nouzový stav a ochrana ŽP Úst.zák.č. 100/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, ve znění pozdějších předpisů Navazující právní předpisy: Krizový zákon Zákon o integrované prevenci Zákon o prevenci závažných průmyslových havárií