KYSELINY 1) BEZKYSLÍKATÉ KYSELINY: (koncovka -vodíková) Kyselina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Advertisements

Jak se tvoří názvy kyselin
Sloučeniny vodíku a kyslíku
NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
Chemické desetiminutovky
Názvosloví anorganických sloučenin
NÁZVOSLOVÍ SOLÍ.
Částicová stavba látek
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Anorganická chemie S O L I VY_32_INOVACE_20 - SOLI.
Neutralizace.
KYSELINY.
Soli Rozdělení solí Charakteristika solí
Názvosloví - opakování II.
Názvosloví solí.
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Názvosloví anorganických sloučenin,
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Kyseliny.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Identifikace vzdělávacího materiálu
Vzorce pro opakování.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
Kyseliny.
Dvouprvkové sloučeniny
Neutralizace Vznik solí
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 24 Autor: Lenka Poláková
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Oxidační číslo Volné atomy a atomy v molekulách prvků mají oxidační číslo 0 Oxidační číslo vodíku je ve většině sloučenin rovno +I. Výjimkou jsou sloučeniny.
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL205 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
Názvosloví anorganických sloučenin
Chemické značky a vzorce II
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN II
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
14.1 Vím, co jsou kyseliny. Výroba kyselin je náročná.
Názvosloví kyselin a hydroxidů
Názvosloví anorganických sloučenin
Soli Chemické sloučeniny, složené z kationtu kovu nebo kationtu amonného a aniontu kyseliny pH =7, vznikají neutralizací, v přírodě se vyskytují jako KRYSTALY.
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
Zjednodušené sestavování a dopočítávání chemických rovnic.
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 2
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
 Chemicky se halogenidy odvozují jakožto soli tzv. halogenovodíkových kyselin (HF - kyseliny fluorovodíkové, HCl - kyseliny chlorovodíkové, HBr - kyseliny.
Kyseliny. Látka, která má hodnotu pH nižší než 7 Látka, která je schopna v roztoku disociovat, odštěpit proton H + + H 2 O  H 3 O +
Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Č í slo materi á lu VY_32_INOVACE_04-17 N á zev š koly Středn í průmyslov á š kola stavebn í, Resslova 2, Česk.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Lucie Tuhá ČísloVY_32_Inovace_3073 NázevNázvosloví anorganických a organických sloučenin Téma hodinyNázvosloví.
Názvosloví solí. Soli 1.) Bezkyslíkatých kyselin 2.) Kyslíkatých kyselin.
Ledek Pyrit Vápenec Dusičnany Soli kyselin Kuchyňská sůl Sírany
Úvod do názvosloví.
Neutralizace Vznik solí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-18
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_21_FIKA
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_19_FIKA
Názvosloví anorganické chemie
Agrochemie – 3. cvičení.
Přehled chemických vzorců
Ing. Martin Kulhánek, Ph.D.
Názvosloví anorganických kyselin
NEUTRALIZACE.
Transkript prezentace:

KYSELINY 1) BEZKYSLÍKATÉ KYSELINY: (koncovka -vodíková) Kyselina Jsou to látky, které se ve vodě štěpí na kationty H+ a anionty (radikály) kyseliny (např. Cl-, NO3-, SO42-). 1) BEZKYSLÍKATÉ KYSELINY: (koncovka -vodíková) Kyselina Vzorec fluorovodíková HF chlorovodíková HCl bromovodíková HBr jodovodíková HI sirovodíková H2S kyanovodíková HCN Vznikají rozpuštěním některých binárních sloučenin s vodíkem ve vodě.

SOLI BEZKYSLÍKATÝCH KYSELIN – koncovka ID kyselina vzorec kys. název soli fluorovodíková HF fluorid chlorovodíková HCl chlorid bromovodíková HBr bromid jodovodíková HI jodid sirovodíková H2S sulfid kyanovodíková HCN kyanid Sůl z kyseliny vznikne tak, že se odštěpí kationty vodíku a nahradí se jiným kationtem

Příklady k napsání vzorců: Fluorid zinečnatý (fluor – F, zinek - Zn) ZnF2 Chlorid fosforečný (chlor – Cl, fosfor - P) PCl5 Sulfid cíničitý (síra – S, cín - Sn) SnS2 Kyanid draselný (draslík – K) KCN Příklady k pojmenování: CaCl2 (Ca – vápník, Cl – chlor) Chlorid vápenatý Pbl2 (Pb – olovo, I - jód) Jodid olovnatý NaCN (Na – sodík) Kyanid sodný Fe2S3 (Fe – železo, S – síra) Sulfid železitý

2) KYSLÍKATÉ KYSELINY (OXOKYSELINY) VZNIKAJÍ reakcí: a) oxidů nekovů a polokovů s vodou Př.: SO2 + H2O = H2SO3 nebo b) oxidů kovů s vyšším oxidačním číslem (V a víc) s H2O Př.: Mn2O7 + H2O = 2 HMnO4 Mají obecný VZOREC : HmZxOy kde vodík má ox.číslo +I, kyslík má –II. Z je kyselinotvorný prvek a může mít ox.číslo I až VIII

VZOREC lze utvořit 3 způsoby: a) z chemické rovnice pro vznik kyseliny, tj.: příslušný oxid + H2O = kyselina b) analogií se známou kyselinou c) pomocí rovnice pro oxid.číslo Příklady k napsání vzorců: Kyselina dusitá (dusík - N) HNO2 Kyselina dusičná (dusík - N) HNO3 Kyselina siřičitá (síra – S) H2SO3 Kyselina chromová (chrom - Cr) H2CrO4

OXOKYSELINY s 1 ATOMEM prvku Z ox.č. Z koncov ka vzorec příklad kyseliny její sůl +I -ná HZO HClO kys.chlorná chlornan +II -natá H2ZO2 H2SnO2 kys.cínatá cínatan +III -itá HZO2 HNO2 kys.dusitá dusitan +IV -ičitá H2ZO3 H2CO3 kys.uhličitá uhličitan +V -e(i)čná HZO3 HNO3 kys.dusičná dusičnan +VI -ová H2ZO4 H2SO4 kys.sírová síran +VII -istá HZO4 HClO4 kys.chloristá chloristan

NÁZEV lze získat 2 způsoby: a) pomocí rovnice pro oxid.číslo b) analogií se známou kyselinou se stejnými stech. koeficienty Příklady k napsání názvů: HClO3 (Cl - chlor) Kyselina chlorečná H2CO3 (C - uhlík) Kyselina uhličitá HPO3 (P - fosfor) Kyselina fosforečná H3PO4 (P - fosfor) ?

Má – li kyselina více vodíkových atomů než 2 MUSÍ BÝT V NÁZVU UVEDEN JEJICH POČET Někdy OXID reaguje s VÍCE MOLEKULAMI H2O, Př. P2O5 + H2O = 2 HPO3 kys. hydrogenfosforečná P2O5 + 3 H2O = 2 H3PO4 kys. trihydrogenfosforečná Pozn.: Vodík je HYDROGENIUM a číslovky: mono (nepoužívá se), di, tri, tetra, penta.... Př.: Pojmenuj H5IO6 vzorec H5IO6 je kyselina pentahydrogen jodistá

OXOKYSELINY s VÍCE ATOMY prvku Z, v názvu kyseliny pak musí být uveden i počet atomů Z. Příklady k napsání vzorců: Kyselina disírová (síra - S) H2S2O7 Kyselina disiřičitá (síra – S) H2S2O5 Příklady k napsání názvů: H2Cr2O7 (Cr - chrom) Kyselina dichromová

SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN koncovka -AN Vznikají náhradou vodíku v kyselině kovem či amonnou skupinou (např. neutralizací). Neutralizace – reakce mezi kyselinou a zásadou za vzniku soli a vody: Př.: H2SO4 + Ca(OH)2 = CaSO4 + 2 H2O , kde CaSO4 je sůl - síran sodný a (SO4)-II je zbytek kys. (radikál) Radikál vystupuje v reakcích pohromadě, proto jeho název tvoří 1 slovo. Názvosloví solí se pak tvoří jako názvosloví binárních sloučenin (podst.jm. – naučit se + příd.jm. - umíme)

Soli kyslíkatých kyselin Příklady k napsání vzorců: Dusičnan draselný Uhličitan hlinitý Síran vápenatý Manganistan draselný Příklady k napsání názvů: K2SO3 Fe2(SO4)3 NH4PO3 (NH4)3PO4

HYDROGENSOLI VZNIK: všechny atomy H v kyselině nejsou nahraženy. V NÁZVU hydrogensoli je uvedený počet nenahražených H. Pozn.: názvosloví tvoříme jako u solí. Př. Utvoř název ke vzorci Ca(HSO4)2 Výsledek: Ca(HSO4)2 je hydrogensíran vápenatý.

Př.: Utvoř vzorec k názvu hydrogenuhličitan železitý. Hydrogenuhličitan železitý má vzorec Fe(HCO3)3 Př.: Utvoř vzorec k názvu hydrogenfosforečnan vápenatý. Pozn.: Jako zákl.kyselinu nelze použít HPO3, 1 atom H je nutno nechat v soli a aspoň 1 atom H použít k náhra- dě za Ca. HPO3 má ale celkem jen 1 atom H. Kyselinu s větším počtem vodíkových atomů získáme přičtením molekuly vody: HPO3 + H2O = H3PO4 Hydrogenfosforečnan vápenatý má vzorec CaHPO4.

Sami: vytvořte vzorec: dihydrogenfosforečnan draselný (KH2PO4)