Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_61.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CYRIL A METODĚJ VÝROČÍ.
Advertisements

 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název dokumentu: Velkomoravská říše Autor: PhDr. Jana Burianová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštůlka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Cyril a Metoděj r Cyril a Metoděj r
Příchod křesťanských věrozvěstů na naše území
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Velkomoravská říše 7. ročník.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
VELKÁ MORAVA A POČÁTKY KŘESŤANSTVÍ (CYRIL A METODĚJ)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_156.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_72.
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Velkomoravská říše pro 4. ročník ZŠ
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
VY_32_INOVACE_154.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_12.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_71.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Autor: Mgr. Ilona Nováková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Velká Morava Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno: 2012 ZA, 2. ročník,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_75.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_70.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCyril a Metoděj Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátova Třída/ročník:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_81.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
EU do škol PhDr. Jana Žáková
Velká Morava.
Velká Morava.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem a panovníky Velkomoravské říše. Název:
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Počátky písemnictví na našem území
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
zpracovaný v rámci projektu
Konstantin a Metoděj a jejich vliv na lingvistiku
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Velká Morava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Cyril a Metoděj.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.08_velka_morava Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Křesťanství a středověká Evropa
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_61 Jméno autora:Mgr. Pavla Nesvadbová Datum vytvoření: Třída:VIII. Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Předmět:Český jazyk a literatura Tematická oblast:Staroslověnština a hlaholice Druh učebního materiálu:Prezentace

Popis a použití výukového materiálu Vlastními slovy definuje pojmy staroslověnština a hlaholice Vysvětlí rozdíl mezi těmito pojmy Porovná související historické okolnosti – příchod věrozvěstů na Velkou Moravu, osobnost knížete Rastislava…

Staroslověnština nejstarší slovanský spisovný jazyk vznikl z nářečí, které se užívalo v okolí Soluně v 9. století

Konstantin a Metoděj Velkomoravský kníže Rastislav požádal roku 862 byzantského císaře Michaela III. o duchovní, kteří by dokázali vést církevní obřady v řeči slovanské Vybráni byli Konstantin a Metoděj

Velkomoravský kníže Rastislav Obr. 1

Konstantin a Metoděj Obr. 2

Hlaholice Konstantin sestavil nové písmo hlaholici Obr. 3

Hlaholice: je nejstarší slovanské písmo ze staroslověnského slovesa glagolati – hovořit nebo podstatného jména glagolъ – slovo

věrozvěstové Konstantin a Metoděj právě do staroslověnštiny přeložili a do hlaholice přepsali řadu církevních textů - příprava na misi na Velkou Moravu Obr. 4

Po pádu Velké Moravy (10. století) byla staroslověnština v církevních textech nahrazena latinou Žáci Konstantina a Metoděje uprchli na Balkán Odtud se pak staroslověnština šířila dále do Rumunska a Kyjevské Rusi

? 1. Jak se jmenují muži na obrázku? 2. Co drží v rukou? Obr. 5

SP 1. Jak se jmenoval první spisovný jazyk Slovanů? 2. Kdo je autorem prvního slovanského písma? Jak se písmo jmenovalo? 3. Kdo to byli Konstantin a Metoděj? 4. Vysvětli rozdíl mezi staroslověnštinou a hlaholicí. 5. Kde nalezneme pozůstatky hlaholských znaků?

Obrazový materiál Obr. 1 Prince Rastislav. jpg. [online]. [ ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 2 KyrilMethod.jpg. [online] [ ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 3 Hlaholice-nazev.gif. [online] [ ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 4 Cyril and Methodius.jpg. [online] [ ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 5 Cyril-methodius-small.jpg.[online] [ ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

Použitá literatura a zdroje STYBLÍK,V. ČECHOVÁ, M. HAUSER, P. HOŠNOVÁ, E. Český jazyk pro 8. ročník. 2. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, a. s ISBN s