Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo VY_32_Inovace_3175 Název Rozkvět Velké Moravy Téma hodiny Předmět Dějepis Ročník/y/ 7.A Anotace Materiál obsahuje první panovníky na Velké Moravě a příchod Konstantina a Metoděje. Očekávaný výstup Seznamuje se státotvornou úlohou panovnických dynastií na Velké Moravě. Druh učebního materiálu Prezentace

2 Rozkvět Velké Moravy Dějepis 7.třída

3 Panovníci Velké Moravy
Mojmír I. (830 – 846) Rastislav (846 – 870) Svatopluk (871 – 894) Mojmír II. (894 – 906)

4 První kníže Mojmír Roku 833 se knížeti Mojmírovi podařilo Pribinu z Nitry vypudit, připojil jeho knížectví ke svému a tento krok je označován za vznik Velkomoravské říše. Mojmír se stal prvním velkomoravským panovníkem.

5 Velkomoravský kníže Rastislav
Rastislav se bránil politickým tlakům sousední východofranské říše a tak navázal kulturní kontakt s Byzantskou říší. Vyslal do Konstantinopole k byzantskému císaři Michalovi III. své posly, kteří žádali o vyslání učitele, který by kázal ve srozumitelném jazyce. Roku 863 císař vyslal na Velkou Moravu Konstantina a Metoděje, dva křesťanské věrozvěsty.

6 Konstantin a Metoděj Na Velké Moravě Konstantina a Metoděje, začali užívat liturgický jazyk staroslověnštinu a vytvořili pro jazyk i písmo – hlaholici. Věnovali se překladům Bible a dalším církevním textům.

7 Nástup knížete Svatopluka
V roce 870 nastoupil na knížecí stolec Svatopluk. Po krátkém vojenském konfliktu s východofranskou říší uznal její ochranu a zavázal se k placení tributu. V roce 894 kníže Svatopluk zemřel. V roce 894 kníže Svatopluk zemřel

8 ZDROJ OBRÁZKŮ A ILUSTRACÍ
CITACE: archiv autora


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo"

Podobné prezentace


Reklamy Google