Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bohdalov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bohdalov"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis ROČNÍK: 7. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_14_1D-Velká Morava AUTOR: Mgr. Hana Kafková DATUM TVORBY: září 2013 OVĚŘENÍ: 15. října 2013 ANOTACE: Prezentace představuje počátek a nejslavnější období Velké Moravy. Společně s výkladem učitele slouží k vizualizaci učiva, texty v ní jako možný zápis do sešitu. Úkoly v závěru rozšiřují učivo se zaměřením na vlastní žákovu aktivitu, včetně vyhledávání z dalších zdrojů a jeho tvořivý přístup.

2 Velká Morava

3 Po r. 800 – první státy u řeky Moravy – kníže Mojmír Obr. 1
u hradiště Nitra – kníže Pribina Obr. 2

4 Mojmír porazil Pribinu =) vznik Velkomoravské říše Obr. 3

5 Rastislav – nástupce Mojmíra
Obr. 4 Rastislav – nástupce Mojmíra

6 863 – příchod Konstantina (Cyrila) a Metoděje
přináší křesťanství Obr. 5

7 Konstantin a Metoděj vytváří písmo=hlaholice jazyk=staroslověnština
Obr Obr. 7 vytváří písmo=hlaholice jazyk=staroslověnština

8 Svatopluk – nástupce Rastislava
uzavírá mír s východofranskou říší dal vypudit ze země Metodějovy žáky obr. 8

9 Opakovací otázky: Kdy a kde vznikají v oblasti Moravy a dnešního Slovenska první státy? Jak vznikla Velká Morava? Jak se jmenoval nástupce knížete Mojmíra? Kdo a proč přišel na Velkou Moravu r. 863? Co tito kněží vytvořili? Kdo uzavřel mír s východofranskou říší? Co dalšího tento kníže učinil?

10 Správné odpovědi: 1) po r. 800, u řeky Moravy – kníže Mojmír,
u hradiště Nitra – kníže Pribina 2) Mojmír porazil Pribinu. 3) Rastislav 4) Konstantin (Cyril) a Metoděj, šířit křesťanství 5) písmo=hlaholice, jazyk= staroslověnština 6) Svatopluk, dal vypudit ze země Metodějovy žáky.

11 Tvořivé úkoly: (s pomocí učitele či internetu)
Co ti připomíná jméno knížete Pribiny? Zkus vypátrat, zda je to podobnost náhodná, či ne. Kdy se slaví den příchodu Konstantina a Metoděje? Kolik let letos od této události uplynulo? Vyhledej si jednotlivé znaky hlaholice a zkus jimi napsat svoje jméno. Jaké písmo se z hlaholice vyvinulo? V kterých zemích se jím píše? Při pohledu na mapu Velké Moravy zkus určit, na území kterých dnešních států ležela.

12 Řešení: Pribina sýr, tento název vznikl v r. 1948 v Přibyslavi
5. července, 1150 azbuka, v Rusku, Bulharsku Česká republika, Slovenská republika, Maďarsko, Rakousko

13 Zdroje a citace: Obrázky:
1) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2) HLAUKA (PESCAN), Martin. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3) TANKRED. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 4) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 5) MATEJKO, Jan. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 6) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 7) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 8) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Kafková.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bohdalov"

Podobné prezentace


Reklamy Google