Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Ilona Nováková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Ilona Nováková"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název: Velká Morava VY_32_inovace_VL4_05 Autor: Mgr. Ilona Nováková Oblast: Člověk a společnost - vlastivěda Stručná anotace: Prezentace je věnována žákům 4. ročníku. Zabývá se státním útvarem Velká Morava. Poukazuje na přínos věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Datum: Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Velkomoravská říše V 9. století našeho letopočtu vznikal na Moravě a na jihozápadním Slovensku první státní útvar Velkomoravská říše. Kníže Mojmír I. porazil nitranského knížete Pribinu. Za vlády Rastislava byla Velká Morava mocným státem. Mapa:

3 Rozkvět Velké Moravy Kníže Rostislav byl mocný panovník, dobrý politik a válečník, byl vzdělaný. Sám byl křesťanem a chtěl šířit křesťanství i mezi lid. Křesťanství = víra v jednoho boha. Rostislav vyhnal německé duchovní, kterým lidé nerozuměli a povolal r. 863 z Byzance věrozvěsty (kněží) Cyrila (Konstantina) a Metoděje, kteří do náboženských obřadů zavedli staroslověnský jazyk. Obrázek:

4 Působení Konstantina a Metoděje
Konstantin a Metoděj hovořili slovanským jazykem ten užívali i při bohoslužbách. Konstantin vytvořil první slovanské písmo hlaholici. Do hlaholice přeložil části bible a náboženské texty. Křesťanství se šířilo mezi prosté lidi. I tak museli své bohoslužby obhájit před papežem. obrázky:

5 Vláda Svatopluka Po Rostislavovi nastoupil
na knížecí stolec Svatopluk. Zpočátku byl spojencem mocné Franské říše, později však Franky vyhnal ze země. Za vlády Svatopluka nastal největší rozkvět Velkomoravské říše, kníže rozšiřoval svá území. Podporoval křesťanství. Po smrti Metoděje se opět začalo kázat latinsky a ustálilo se nové písmo latinka. obrázek:

6 Rozvoj řemesel Konstantin a Metoděj přinesli na Velkou Moravu znalosti o nových řemeslech a stavitelství. Na hradištích stavěly se kamenné kostelíky. Proslulé jsou šperky - zlaté a stříbrné náušnice, gombíky, spony na opasky,…Rozvíjelo se kovářství, hrnčířství, tkaly se oděvy, vyráběla se obuv. obrázky:

7 Zánik Velké Moravy Po smrti Svatopluka se Velká Morava musela bránit nájezdům Bavorů a kočovných Maďarů. Pověst: Tři pruty Svatoplukovy vypráví o tom, jak je důležité držet pospolu - pak je možné ubránit se proti útokům okolních panovníků Obrázek: Na trůn nastupuje Mojmír II. Uvnitř země panují nepokoje, říše se rozpadá a kolem roku 906 zaniká vláda Mojmírovců.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Ilona Nováková"

Podobné prezentace


Reklamy Google