Planeta Země jako součást

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

důsledky v krajinné sféře
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Sluneční soustava.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Modrá planeta Země.
ASIE.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Jupiter.
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Sluneční soustava.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Země MODRÁ PLANETA.
David Hnátek A Radka Střihavková
PLANETA ZEMĚ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Vesmír.
Planeta Země.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Složky krajiny a životní prostředí
Informační technologie-prezentace
Vesmír.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
ZŠ TGM Hodkovice nad Mohelkou.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 10.
Adam Stibůrek Monika Vančurová
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
POHYBY ZEMĚ.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
ZEMĚ Vytvořili David Fousek a Michal Souček. OBRÁZEK ZEMĚ.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Země je třetí planeta sluneční soustavy, zároveň největší terestrická planeta v soustavě a jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Sluneční soustava.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Atmosféra Adéla Hegarová.
M ě s í c.
Sluneční soustava.
POHYBY ZEMĚ.
PLANETA ZEMĚ Martin Fišera.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PLANETA ZEMĚ ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Stavba Země Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
PLANETA ZEMĚ. Země ve vesmíru Vesmír vznikl asi před 15 miliardami let, kdy nastal tvz. "Velký třesk''. Stáří sluneční soustavy se odhaduje na 5,7 mld.
Atmosféra.
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
MĚSÍC.
VESMÍR.
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Pohyby Země.
Země – modrá planeta.
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Název školy: ZŠ Netvořice
Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor Ing. Dana Sobotková
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
PLANETA ZEMĚ.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
PLANETA ZEMĚ POHYBY ZEMĚ A JEJÍ DŮSLEDKY Vypracovaly: Natálie Kubešová
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Vznik Sluneční soustavy, vznik života na Zemi
Transkript prezentace:

Planeta Země jako součást Sluneční soustavy

ZEMĚ Země je třetí planeta Sluneční soustavy Je to planeta na které žijeme Země je výjimečná tím, že je to jediná obydlená planeta Sluneční soustavy

Historie a vznik Země je stará asi 4,6 miliardy let Asi před 3,5 miliardami let se objevily první živé organismy

Atmosféra Země je jediná planeta Sluneční soustavy s dýchatelnou atmosférou Hlavní složkou atmosféry je dusík (75,5%) Avšak její nejdůležitější složkou je kyslík O2 (23,1%), který potřebujeme k životu Chrání před nebezpečným zářením a meteority

Země je ve sluneční soustavě naprostým unikátem, narozdíl od jiných planet je aktivní. To znamená, že prostřednictvím sopečných činností a všech zemětřesení se povrch Země neustále mění a tak regeneruje.

Pohyby Země Země obíhá kolem Slunce v průměrné vzdálenosti 149,6 mil. km po eliptické dráze a průměrnou rychlostí 29,8 km/s Otáčí se, se spodními vrstvami atmosféry od západu na východ jednou za 23 H 56 min a 4 sec

Osa rotace není kolmá na rovinu oběžné dráhy, ale svírá s ní úhel 66° 33' a při oběhu kolem Slunce zachovává stejnou prostorovou orientaci, proto jednotlivá místa na zemském povrchu jsou v průběhu roku vystavena různé délce a intenzitě slunečního svitu

Země v číslech Průměr Země na rovníku je 12756 km (poloměr 6378 km), je pátou největší planetou Sluneční soustavy Země je u pólů zploštělá, má tvar tzv. referenční koule a na pólech má poloměr 6371 km Průměrná hustota je 5 520 kg/m3 tedy největší ze všech planet ve Sluneční soustavě

Povrch Země Nejvyšší hora na světa je Mount Everest s výškou 8 850 m Největší jezero světa je kaspické moře o rozloze 371 000 km2 Nejdelší řeka je Amazonka, která má délku 7062 km, Amazonka má také největší povodí 7 180 000 km2

Mount Everest

Státy a obyvatelstvo Celkový počet obyvatel světa je asi 6,5 miliard lidí Povrch je přibližně 510 000 000 km2 Na světě je dohromady 194 samostatných států Největší je s rozlohou 17 075 400 km2 Rusko Nejvíce obyvatel má Čína a to 1 306 313 812 Nejméně obyvatel má Vatikán a to 921, má také zároveň i nejmenší rozlohu 0,44 km2

Česká republika je s rozlohou 78 866 km2 na 114. místě S počtem obyvatel 10 306 700 nám patří 77. místo