Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZEMĚ Vytvořili David Fousek a Michal Souček. OBRÁZEK ZEMĚ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZEMĚ Vytvořili David Fousek a Michal Souček. OBRÁZEK ZEMĚ."— Transkript prezentace:

1 ZEMĚ Vytvořili David Fousek a Michal Souček

2 OBRÁZEK ZEMĚ

3 ZEME Země je třetí planetou sluneční soustavy. Planeta vznikla před 4, 57miliardami let.Planetu tvoří obklopuje nekonečný vesmír! Planeta vznikla před 4, 57miliardami let.Planetu tvoří draslík a hliník. Za rozhraní mezi kůrou a pláštěm lze označit dva fyzikálně odlišné jevy. Především existuje diskontinuita v rychlosti seismických vln. Zemi obklopuje nekonečný vesmír! Nejtenší částí je oceánská kůra

4 ZEMSKÁ KŮRA Tloušťka kůry kolísá od 5 do 70 km. Tloušťka kůry kolísá od 5 do 70 km. Největší částí je oceánská kůra na dně oceánů složená z hornin bohatých na křemík, železo a hořčík. Největší částí je oceánská kůra na dně oceánů složená z hornin bohatých na křemík, železo a hořčík. Silnější je kontinentální kůra, která má menší hustotu, a obsahuje především vrstvu složenou z hornin bohatých na křemík, sodík, draslík a hliník. Silnější je kontinentální kůra, která má menší hustotu, a obsahuje především vrstvu složenou z hornin bohatých na křemík, sodík, draslík a hliník..

5 ZEMSKÝ PLÁŠŤ Zemský plášť zasahuje do hloubky 2890 km. Z větší části je složen z materiálů bohatých na železo a hořčík. Protože je zde žár a při cestě do hloubky se zvyšuje tlak, spodní části této oblasti jsou považovány za pevné, zatímco horní jsou tvárné polotekuté.

6 ZEMSKÉ JÁDRO Průměrná hustota Země je 5515 kg/m3 což ji činí nejhustší planetou ve Sluneční soustavě. Před 4,5 miliardami let byl povrch Země roztaven a hustší hmota klesala ke středu zatímco lehčí materiály vyplavaly do kůry. Jádro je tvořeno především železem spolu s niklem. Těžší prvky jako olovo nebo uran jsou buďto příliš vzácné než aby byly významnými nebo mají sklon se slučovat s lehčími prvky. Průměrná hustota Země je 5515 kg/m3 což ji činí nejhustší planetou ve Sluneční soustavě. Před 4,5 miliardami let byl povrch Země roztaven a hustší hmota klesala ke středu zatímco lehčí materiály vyplavaly do kůry. Jádro je tvořeno především železem spolu s niklem. Těžší prvky jako olovo nebo uran jsou buďto příliš vzácné než aby byly významnými nebo mají sklon se slučovat s lehčími prvky.

7 HYDROSFÉRA Země je jedinou planetou naší sluneční soustavy, jejíž povrch je pokryt kapalnou vodou. Hydrosféra pokrývá 71 % zemského povrchu. Oběžná dráha, vulkanismus, gravitace, skleníkový efekt, magnetické pole a na kyslík bohatá atmosféra jsou jedinečné vlastnosti, které dohromady vytvořily ze Země vodní planetu.

8

9 Děkujeme všem za návštěvníkům za vaši účast a sledovanost před děkujeme. Děkují D.Fousek a M.Souček


Stáhnout ppt "ZEMĚ Vytvořili David Fousek a Michal Souček. OBRÁZEK ZEMĚ."

Podobné prezentace


Reklamy Google