Possessio - držba Mgr. Miroslav Frýdek ©.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Advertisements

Právní vztahy k nemovitostem
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Absolutní majetková práva
Věcná práva (vlastnické právo, věcná práva k věci cizí) Mgr
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Vlastnické právo Úvod do problematiky vlastnictví podle klasického a justiniánského práva římského s přihlédnutím k právu pandektnímu. První přednáška.
Způsoby nabytí vlastnictví
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Občanské právo - zásady
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Služebnosti Věcná práva k věci cizí v římském právu, pojem, základní znaky, práva a povinnosti subjektů, právní ochrana Druhá přednáška letního semestru.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B18_Věcné_právo AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníBřezen.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Obchodní závazkové vztahy
POJEM OBČANSKÉHO PRÁVA
Všeobecné osobnostní právo
Majetek státu. Úvodem při výkonu majetkových práv stát vstupuje do občanskoprávních vztahů podpůrně se uplatňuje občanský zákoník veřejnoprávní specifika.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Vlastnické právo Úvod do problematiky vlastnictví podle klasického a justiniánského práva římského s přihlédnutím k právu pandektnímu. Druhá přednáška.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Vlastnictví.
Daň darovací Darování majetku =
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
Systém věcných práv Ius quod ad res pertinet
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Věcná práva v právu římském
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Res. Mgr.Ivana Stará.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA IV. Právní vztahy
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Bezdůvodné obohacení § 2991NOZ. kdo se na úkor jiného bez spravedlivého důvodu obohatí, musí ochuzenému obohacení vydat musí být vydáno vše, co bylo nabyto.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_12_ Vlastnictví, druhy majetku Číslo projektu:
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Název vzdělávacího materiálu
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Absolutní majetková práva I. Věcná práva
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Nabytí od neoprávněného v novém občanském zákoníku (§ )
(přednáška k předmětu Základy práva)
Dispozice s firmou Firma je movitá nehmotná věc, proto by měly být možné všechny dispozice, které jsou možné u věcí. Některé z nich jsou však problematické,
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Possessio - držba Mgr. Miroslav Frýdek ©.
VĚCNÁ PRÁVA zimní semestr
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Transkript prezentace:

Possessio - držba Mgr. Miroslav Frýdek ©

Osnova Detence, držba, vlastnické právo Pojmové znaky držby Právní ochrana držby Vydržení

Iura in re Iura in re propria Iura in re aliena Possessio Detentio

Základní otázky V římském právu se „vyskytovaly „ tři možnosti nakládání s věcí: Detence – naturalis possessio (naturální držba) Držba – possessio Vlastnické právo – dominium, syn. proprietas

Detence – je faktická, reálná moc nad věcí Detence – je faktická, reálná moc nad věcí. Detentio - tenere, naturaliter possidere, in possessione esse – je stav, kdy má osoba určitou věc fakticky ve své moci, užívá ji, ale ne jako věc vlastní, není zde vůle držet věc pro sebe - animus possidendi. Držba – přibude-li k faktické, reálné moci nad věcí ještě animus rem sibi habendi, tedy vůle držet věc pro sebe, hovoříme o držbě. Držba je stav faktický. Vlastnické právo – je všeobecné právní panství osoby nad hmotnou věcí. Vlastnické právo je úplné, přímé, absolutní, pružné.Vlastnictví je stavem právním.

Kdo je detentor a kdo je držitel? Držící vlastník Kupující ke koupené věci Předávající k zaplacené kupní ceně Příjemce půjčky Obdarovaný Zloděj Okupant věci Detentor Ususfruktář Vypůjčitel Uschovatel Zástavní věřitel Nájemník

Faktická moc Pronájem Koupě Koupě domu domu domu odevzdáním mancipací Detentio Possessio Ius possidendi detence držba právo držby dominium

Possessio Držba lat. possessio – je faktická všeobecná moc nad věcí (hmotou). Na rozdíl od vlastnictví, které je právním panstvím, je držba panstvím faktickým. Possessio = potis a sedere = mocně seděti, tato etymologie ukazuje na starý institut – kdo věc plně ovládá, je oprávněným, je jejím vlastníkem – je to ten, který na „věci sedí a všichni to vidí“

Náležitosti vzniku držby possessio corporalis animus possidendi

Náležitosti vzniku držby O držbě je možno hovořit jen tehdy splňuje-li toto faktické panství nad věcí dva požadavky: possessio corporalis – fyzické ovládání věci – tělesné ovládání, vyjadřuje fyzický vztah mezi držitelem a věcí, kterou ovládá. Possessio corporalis je přesvědčení o tom, že faktický stav (stav který je) odpovídá právnímu stavu – držba je tedy jakýmsi projevem vlastnického práva animus possidendi – vůle ovládat věc jako vlastní – vyjadřuje vůli držitele mít věc naprosto a úplně pro sebe, nakládat s ní jako s vlastní, jako s předmětem svého vlastnictví - animus rem sibi habendi (úmysl mít ji pro sebe)

Druhy držby podle vůle Druhy držby můžeme rozdělit podle vůle toho, kdo vykonává faktickou moc na věcí (corpus): Držba vlastní – vlastní držitel vykonává faktickou moc nad věcí pro sebe a má animus rem sibi habendi Cizí držba – cizí držitel vykonává faktickou moc nad věcí (corpus) pro jiného a má vůli tu věc ponechat pro toho, komu ji drží – corpus alieno nomine. ERGO cizí držba = detence Toto dělní má význam z hlediska ochrany držby před jejím rušením či odnětím, praetor poskytoval ochranu jen držbě vlastní – possessio interdikta

Druhy držby podle její odůvodněnosti Druhy držby můžeme podle její odůvodněnosti (čím je držba odůvodněna) rozlišit na: Possessio non vitiosa – držba bez vad. Bez vad drží věc ten, kdo ji nezískal: Vi – násilím Clam – tajně Jako precarium – výprosu Possessio vitiosa – držba vadná. Vadnou držbu získal ten, kdo získal věc: Toto dělní má význam při ochraně, praetor chránil jen toho držitele, který získal držbu bez vad.

Druhy držby podle její skutkové podstaty vzniku Druhy držby můžeme podle její skutkové podstaty vzniku – kauzy rozdělit na: Possessio civilis – civilní držba je skutečná moc osoby nad hmotnou věcí, s vůlí mít věc pro sebe a to na základě platného právního důvodu – iusta causa possessionis, který ius civile uznávalo jako důvod nabytí kviritského vlastnictví Possessio naturalis – naturální držba. Skutečná moc osoby nad hmotnou věcí, s vůlí držet věc pro jiného, na základě právního důvodu, který ius civile neuznávalo jako důvod nabytí kviritského vlastnictví. Základem naturální držby byl platný právní důvod iusta causa detentionis. Není to však držba, ale detence Toto dělní má význam při nabytí vlastnického práva vydržením a tradici (civilní držba).

Druhy držby podle držení v dobré či zlé víře Druhy držby můžeme také dělit podle skutečné právní pozice na jejímž základě držíme věc, a to na: Bonae fidei possessio – držbu v dobré víře. Držitelem v dobré víře je ten, kdo žije v přesvědčení, že věc mu patří (že věc získal ex iusta causa). Malae fidei possessio – držbu ve zlé víře. Držitelem ve zlé víře je ten, kdo ví nebo musí vědět, že mu věc nepatří. Toto dělní má význam při nabytí vlastnického práva vydržením a tradici (civilní držba).

Druhy držby podle právního základu Druhy držby můžeme také dělit podle právního základu na němž vznikla držba a to na: Possessio iusta – oprávněná držba - držba, která je v souladu s právním pořádkem. Possessio iniusta – neoprávněná držba - držba, která je v rozporu s právním pořádkem Oprávněná držba mohla být podle okolností držbou bezvadnou nebo i vadnou, neoprávněná držba byla vždy i držbou vadnou.

Nabytí držby (vznik) Podmínky corpore et animo (possessio corporalis, animus possidendi) Držbu je možné nabýt: Derivativně – odvozeně Originárně - bezprostředně

Derivativní způsoby nabytí držby Traditio - odevzdání věci - převod faktické moci Traditio longa manu - stačí ukázat na převáděný pozemek Traditio brevi manu - detentor se dohodne s držitelem, že od určité doby bude detentor držitelem, ke corpus se připojí animus rem sibi habendi Traditio symbolica – odevzdání klíče od skladu místo zboží Constitutum possessorium – dosavadní držitel se dohodne s detentorem, že držitel bude detentorem – ke corpus se připojí animus, a to bez traditio

Originární způsob nabytí držby Occupatio Dovolená okupace – zmocnění se věci nikoho – res nullius Protiprávní okupace – zmocnění se cizí věci

Nabytí držby skrze osobu třetí Nabytí držby osobou podřízenou moci – nabývání pro patris familias – děti nebo otroci pro pána. Nabytí držby osobou nepodřízenou moci – skrze osobu svobodnou, ty nabývali nejdříve držbu pro sebe a dalším právním úkonem ji převedli na nabyvatele držby. Získal držbu animo nostro (vlastní vůlí), ale corpore alieno (jednáním třetího).

Dig. Paulus 41, 2, 3, 12 Ceterum animo nostro, corpore etiam alieno possidemus – Držíme také vlastní vůlí a cizím tělesným působením. Paulus Sent. 5, 2, 2 Svobodné osoby, které se nenacházejí v naší moci, nemohou pro nás nabývat. (ERGO: nelze nabývat skrze svobodného člověka) Gaius 2, 95 … skrze osoby svobodné, které nejsou ani našemu právu podřízené, ani je nedržíme v dobré víře, jakož i skrze cizí otroky, ke kterým ani nemáme práva požívací, ani řádnou držbu nemůžeme z žádného důvodu ničeho nabývat. To je i smysl běžného rčení , že skrze osobu cizí nelze nám ničeho nabýt. Pouze pokud jde o držbu, je sporné, zda ji nenabýváme (také) skrze osobu cizí.

Trvání držby Po celou dobu musí být splněny dva základní pojmové znaky držby: Animus possidendi Corporalis possessio

Zánik držby Odpadly elementy držby (corpore, animus) zároveň nebo i jeden z nich Smrt subjektu držby (smrt držitele) Zánik předmětu držby

Ztráta držby corpore et animo, corpore, animo Actus contrarius (opačný PÚ) – tak jak se držby nabývá, tak i zaniká. Derelinctio – opuštění věci – držitel dá najevo, že už o věc nemá zájem Traditio – odevzdání věci Ztráta držby corpore Ztráta věci Krádež Servus fugitivus (otrok na útěku) Ztráta držby animo – je možná, ale samotná je právně bezvýznamná

Ztráta držby – smrt držitele Smrtí držitele dochází ke ztrátě držby, jelikož je držba stav faktický. Dědic nabude držbu aprehezí – uchopením Smrt držitele nezpůsobovala zánik držby toho, v čí prospěch držitel vykonával faktickou moc nad věcí

Ztráta držby – zánik věci Zánik předmětu držby Zpracování předmětu držby Předmět držby se dostal do kategorie res extra commercium

Ochrana držby Jelikož byla držba faktický a nikoli právní stav, tak ius civile tomuto faktickému stavu neposkytovalo žádnou ochranu. Ochranu držby zavedlo honorární právo tzv. držebními interdikty – interdicta possessoria, tyto interdikty však poskytly ochranu jen possessio non vitiosa (držbě bezvadné) Aplikovat se také mohla mimoprávní ochrana – svépomoc Justiniánské právo zavedlo zvláštní actiones na ochranu držby

Ochranné – retenční interdikty Interdicta retinendae possessionis – retenční interdikt – určený pro ochranu držby před rušením: Uti possidetis – držte do budoucna tak jak držíte; ochrana držby u nemovitostí, jejímž cílem bylo získání poslední bezvadné držby Gaius 4, 160 Zakazuji násilí, abyste nedrželi tak, jak držíte nyní! Utrubi – u kterého z obou - ochrana držby u movitostí; Gaius 4, 160 Zakazuji násilí proti tomu, aby si tohoto otroka o něhož se jedná odvedl ten z vás, u něhož ten (otrok) byl po větší část tohoto roku!

Interdikty chránící před odnětím Interdicta recuperandae possessionis – interdikt na znovuzískání držby, ochrana před jejím odnětím: Unde vi – interdikt směřující proti násilí, kterým byla odňata držba, nařizuje se restituce, možnost použití v roční lhůtě a poskytováno jen bezvadnému vlastníkovi De vi armata – interdikt proti násilí mimořádné intenzity – vypuzení z držby s pomocí zbraní nebo tlupou lidí; námitka závadnosti držby se nepřipouštěla – ozbrojeným násilím nesměla být odňata držba ani tomu, kdo ji získal závadně

Vydržení - usucapio Po určitou trvající faktický stav je třeba posuzovat za splnění určitých podmínek za stav právní faktický stav (držba) se mění ve vlastnické právo. Držba se přemění ve vlastnické právo vydržením. Již LDT zná tento institut a používá pro něj označení usus - užívání. Trvá-li takovéto užívání u pozemku 2 roky a u ostatních movitých věcí 1 rok byl uživatel považován za vlastníka. Z vydržení byly vyloučeny: věci kradené (res furtiva) a věc peregrínů Pro vydržení nebyla důležité jen lhůta, ale také např. i důvod nabytí držby – iustus titulus. Později bylo koncipováno pět požadavků pro vydržení

Požadavky vydržení Usucapionis requista sunt: res habilis, titulus, fides, possessio, tempus Res habilis – věc způsobilá být objektem vlastnického práva, vydržení nemohlo být provedeno u věcí extra commercium, dále věc kradená, věci fisku, aeraria Titulus – iusta causa, způsob nabytí držby, důvod musel být spravedlivý a řádný Bona fides – vydržitel musí být přesvědčen o tom, že vydržením nikomu nezpůsobí újmu Possessio – držba, základní podmínka, držba musela být bezvadná, nepřetržitá (neplatní u dědického práva) Tempus – řádné uplynutí vydržecí lhůty 1 rok movitosti, 2 roky nemovitosti