3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
3. Povinnosti zaměstnavatele v oblasti BOZP
Digitální učební materiál
Zaměstnání mladistvých
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Terénní sociální práce
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Bezpečné stroje Nařízení vlády 24/2003 Sb. CE.
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
Podniková ekonomika Personální činnost.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Posuzování bezpečnosti u provozovaných strojů
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
PŘI PRÁCI VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
PŘI PRÁCI VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Dokumentace k zajištění BOZP
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Zpracoval : Martin Hašek.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Výchova k občanství TEMA: Bezpečnostní předpisy.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Bezpečnostní poradci pro ADR Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy - cvičení.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-1.1 BEZPEČNOST Obor:Elektrikář.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
BOZP při práci ve výškách
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Zákoník práce 1 – Zákoník práce
Interní předpisy hotelu
Poznatky z kontrol agentur práce
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Pracovně právní vztahy
Politika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Mohelnice
Požární ochrana v obcích
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Rozsah náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy

ZÁKONÍK PRÁCE 65/65 Část I. Všeobecná ustanovení Část II. Pracovní poměr Část III. zrušeny všechny paragrafy Část IV. Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr Část V. Společná ustanovení Část VI. Závěrečná ustanovení

Část I. Všeobecná ustanovení HLAVA PRVNÍ Působnost zákoníku práce HLAVA DRUHÁ Účastníci pracovněprávních vztahů HLAVA TŘETÍ bez nadpisu (odbory, kolektivní smlouvy, Evropská rada zaměstnanců)

Část I, hlava III Vyslání k výkonu práce do jiného státu ES Rada zaměstnanců (nad 25 zaměstnanců) Jinak zástupce zaměstnanců pro oblast BOZP Přístup k nadnárodním informacím Evropská rada zaměstnanců

ČÁST DRUHÁ Pracovní poměr  HLAVA PÁTÁ Bezpečnost a ochrana zdraví při práci HLAVA ŠESTÁ Péče o zaměstnance HLAVA SEDMÁ Pracovní podmínky žen a mladistvých HLAVA OSMÁ Náhrada škody

HLAVA PÁTÁ Bezpečnost a ochrana zdraví při práci § 132 Základní ustanovení   § 132a Prevence rizik § 132b Odborná způsobilost § 133 Povinnosti zaměstnavatele § 133a OOPP, pracovní oděvy a obuv § 133b Bezpečnostní značky a signály § 133c Povinnosti zaměstnavatele při PÚ a NPL § 134 Pracoviště a pracovní prostředí § 134a Výrobní a pracovní prostředky a zařízení § 134b Zvláštní odborná způsobilost   § 134c Rizikové faktory prac. podmínek § 134d Zákazy některých prací § 134e Organizace práce a pracovní postupy § 135 Práva a povinnosti zaměstnanců § 136 Kontrola odborových orgánů § 137 rodinní příslušníci

§ 132 Základní ustanovení „Zaměstnavatel je povinen zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce.“

zdržují na jeho pracovištích. § 132 Základní ustanovení Povinnost zaměstnavatele zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví při práci se vztahuje na všechny osoby, které se s jeho vědomím zdržují na jeho pracovištích.

zaměstnavatele v péči o bezpečnost a ochranu zdraví při práci § 132 Základní ustanovení Za plnění úkolů zaměstnavatele v péči o bezpečnost a ochranu zdraví při práci odpovídají vedoucí zaměstnanci zaměstnavatele na všech stupních řízení v rozsahu svých funkcí. Tyto úkoly jsou rovnocennou a neoddělitelnou součástí jejich pracovních povinností.

„ Plní-li na jednom pracovišti úkoly zaměstnanci …pokračování „ Plní-li na jednom pracovišti úkoly zaměstnanci dvou a více zaměstnavatelů, jsou zaměstnavatelé povinni vzájemně se písemně informovat o rizicích a vzájemně spolupracovat při zajišťování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci…“

spojené se zajišťováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci …pokračování „Náklady spojené se zajišťováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci hradí zaměstnavatel“

§ 132a Prevence rizik „Zaměstnavatel je povinen vytvářet podmínky pro bezpečné, nezávadné a zdraví neohrožující pracovní prostředí vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímáním opatření k prevenci rizik.“

„Prevencí rizik se rozumí všechna opatření vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a z opatření zaměstnavatele, která mají za cíl předcházet rizikům, odstraňovat je nebo minimalizovat působení neodstranitelných rizik.“

Prevence rizik Jsou tedy opatření s cílem: Předcházet rizikům Odstraňovat rizika Minimalizovat neodstranitelná

…pokračování „Zaměstnavatel je povinen vyhledávat rizika, zjišťovat jejich příčiny a zdroje a přijímat opatření k jejich odstranění. K tomu je povinen pravidelně kontrolovat úroveň BOZP, zejména stav technické prevence a úroveň rizikových faktorů pracovních podmínek, a dodržet metody a způsob zjištění a hodnocení rizikových faktorů podle zvláštního právního předpisu.“

Zaměstnavatel je tedy povinen 1. vyhledávat rizika, 2. zjišťovat jejich příčiny a zdroje 3. přijímat opatření k jejich odstranění. pravidelně kontrolovat

„o bezpečnosti práce a technických zařízení při stavebních pracích“ VYHLÁŠKA 324/1990 Sb. „o bezpečnosti práce a technických zařízení při stavebních pracích“

Způsobilost pracovníků a jejich vybavení Staveniště (pracoviště) Vymezení a příprava staveniště Zajištění otvorů a jam Zemní práce Výkopové práce Zednické práce Montážní práce Práce ve výškách Stroje a strojní zařízení

„Nelze-li rizika odstranit, je zaměstnavatel povinen je …pokračování „Nelze-li rizika odstranit, je zaměstnavatel povinen je vyhodnotit a přijmout opatření k omezení jejich působení tak, aby ohrožení bezpečnosti a zdraví zaměstnanců bylo minimalizováno.“

Zásady: a) omezování vzniku rizik b) odstraňování rizik u zdroje jejich původu c) přizpůsobování pracovních podmínek potřebám zaměstnanců d) nahrazování fyzicky namáhavých prací … e) nahrazování nebezpečných technologií, pracovních prostředků, … f) omezování počtu zaměstnanců vystavených působení faktorů překračujících g) plánování při provádění prevence rizik s využitím techniky, organizace práce, pracovních podmínek, sociálních vztahů a vlivu pracovního prostředí, h) přednostní uplatňování prostředků kolektivní ochrany I) provádění opatření směřujících k omezování úniku škodlivin ze strojů (48/82) j) udílení vhodných pokynů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

komplexní systém prevence rizik, vliv pracovního prostředí“ EU direktiva (ad g) „zavést komplexní systém prevence rizik, který zahrnuje výrobní postup, organizaci práce, pracovní podmínky, sociální vztahy a  vliv pracovního prostředí“

Zásady prevence - 89/391: a. vyhýbat se rizikům; b. vyhodnotit nevyhnutelná rizika; c. odstraňovat rizika u zdroje; d. přizpůsobit práci jednotlivci, e. přizpůsobovat se technickému pokroku; f. nahradit nebezpečné bezpečným nebo méně nebezpečným; g. zavést komplexní systém prevence rizik,…; dávat přednost prostředkům kolektivní ochrany… udílet vhodné pokyny zaměstnancům o srovnání jsou uvedeny obecné zásady prevence z evropské direktivy číslo 89/391: a. vyhýbat se rizikům; b. vyhodnotit nevyhnutelná rizika; c. odstraňovat rizika u zdroje; d. přizpůsobit práci jednotlivci, zejména s ohledem na uspořádání pracovišť, výběr pracovního zařízení a výběr pracovních a výrobních metod, zejména za účelem ulehčení jednotvárné práce a práce při pracovním rytmu určovaném strojem a zmírnění jejich účinků na zdraví; e. přizpůsobovat se technickému pokroku; f. nahradit nebezpečné bezpečným nebo méně nebezpečným; g. zavést komplexní systém prevence rizik, který zahrnuje výrobní postup, organizaci práce, pracovní podmínky, sociální vztahy a vliv pracovního prostředí; h. dávat přednost prostředkům kolektivní ochrany před prostředky individuální ochrany; i. udílet vhodné pokyny zaměstnancům

Ad d) „přizpůsobit práci jednotlivci, zejména s ohledem na uspořádání pracovišť, výběr pracovního zařízení a  výběr pracovních a výrobních metod, zejména za účelem ulehčení jednotvárné práce a  práce při pracovním rytmu určovaném strojem a  zmírnění jejich účinků na zdraví“

Vyhláška 48/1982 Sb.

Pokračování § 132a Prevence rizik „Zaměstnavatel přijímá opatření pro případ zdolávání mimořádných událostí, jako jsou havárie, požáry a povodně, jiné vážné nebezpečí a evakuace zaměstnanců…“

…k tomu další legislativa Vyhláška 246/2001 Sb. o požární prevenci Zákon 353/99 Sb. o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami a přípravky

…pokračování „Zaměstnavatel je povinen přizpůsobovat opatření měnícím se skutečnostem, kontrolovat jejich účinnost a dodržování a dbát o zlepšování pracovních podmínek.

§ 132b Odborná způsobilost „Zaměstnavatel je povinen provádět úkoly v prevenci rizik. V případě, že není pro tuto činnost odborně způsobilý, provádí úkoly v této oblasti odborně způsobilý zaměstnanec. Předpokladem odborné způsobilosti je: a) dosažení věku 18 let, b)získání odborného vzdělání a doby odborné praxe...“

Příklady (vzdělání) ukončené vysokoškolské vzdělání v oboru bezpečnosti práce, nebo ukončené postgraduální nebo pomaturitní studium v oboru bezpečnosti práce, nebo doklad o rekvalifikaci v oboru bezpečnosti práce, doklad o absolvování odborného kurzu pro bezpečnostní techniky podle schválených projektů a pověření Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Českým úřadem bezpečnosti práce.