Pěstitelství Živá a neživá příroda IV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
PŘÍČINY A ŘEŠENÍ GLOBÁLNÍCH PROBLÉMŮ
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Bio a Ekologické zemědělství
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
Biopotraviny ve školním stravování
Trvale udržitelné systémy
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Zemědělství.
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Systém managementu jakosti QMS
Bio není jenom zrní.
Složky krajiny a životní prostředí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rozloha zemědělské půdy a ekologické zemědělství
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ekosystémy přírodní a umělé
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Úvod do ekologie.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
PĚSTITELSTVÍ přednáška č. 1 Úvod do předmětu
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Biotechnologie, technologie budoucnosti Aleš Eichmeier.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Ekonomika životního prostředí
Název školy: Základní škola Městec Králové
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
PĚSTITELSTVÍ přednáška č. 1 Úvod do předmětu
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY,
Biopotraviny.
Transkript prezentace:

Pěstitelství Živá a neživá příroda IV přednáška č. 1 Rozmanitost a rovnováha v přírodě Úvod do předmětu Ing. Helena Jedličková (Mgr. Ivana Hiklová)

Obsah: Úvod - obecné informace o předmětu návaznost na předměty Rozmanitost a rovnováha v přírodě, TUR nebo UR ?– trvale udržitelný rozvoj ? Strategie UR ČR Zemědělství EU – biologické (ekologické) hospodaření Biotechnologie

Úvod: Název předmětu: Pěstitelství, (Živá a neživá příroda IV) Kód předmětu : Bi2MP_PESP, (ZS1BP_BiP4) Rozsah výuky: 1 hodina za 14 dnů + e-learning kurz Forma výuky: přednáška+ e-learning kurz Způsob zakončení: kolokvium (zápočet) Počet kreditů: 2 (1) Výuka a kontakt: Ing. Helena Jedličková, Ph.D Garant předmětu: Ing. Helena Jedličková, Ph.D

Doporučená literatura: Jedličková,H., Tymráková, I., Hiklová, I.: E-learningové materiály předmětu : v IS Ziegler, V. a kol“Geologie a biologie pro studenty pedagogiky I.stupně základních škol. Praha:ISV, 1999. 219 s. ISBN 80-85866-46-3. Kvasničková, D.: Základy ekologie. Fortuna: Praha, 2000. Ludwig, M.: Naší přírodou měsíc po měsíci. Praha: BETA, 2005. 125 s. ISBN 80-7306-172-2 Máchal, A.: Průvodce praktickou ekologickou výchovou. Rezekvítek Brno, 2002. Heitzová, H.: Pokojové rostliny. Praha: Svojtka a Vašut, 1995. 239 s. ISBN 80-7180-012-O Novák, J.: Jedovaté rostliny v bytě a na zahradě. Praha: Grada, 2004. 81 s. ISBN 80-247-0716-0

Návaznost na předměty u NŠ: 1.roč. IVZ I. – Abiotické podmínky Terénní praktikum z pěstitelství a aplikované ekologie, ZNP I. IVZ II.- Základní vlastnosti živých soustav ZNP II. 2.roč. IVZ III. – Biodiverzita, charakteristika jednotlivých modelových skupin ( viry, bakterie, ….ad.) ZNP III. Základy biologického učiva IVZ IV. ZNP IV. – Rozmanitost a rovnováha v přírodě, člověk – tvor biologický, společenský, ovlivňující rozmanitost a rovnováhu ke svému užitku, charakteristika jednotlivých skupin užitkových organismů

Legenda – úprava textu na přednáškách: Barva pozadí - podle tématických celků: Př. č.1 modrá – základní informace týkající se předmětu šedomodrá – rozmanitost přírody, UR zelená - ekologické zemědělství šedá - biotechnologie Barva textu červená – základní pojmy, nutno znát a umět vysvětlit jiná barva, jinak zvýrazněné texty (tučné podtržení) - další důležité informace

Život mimo Zemi: utopie, nebo nutnost? 21. čevenec 1969 byl historickým mezníkem. Lidé tehdy poprvé opustili rodnou Zemi a stanuli na Měsíci. Jednoznačný úspěch vědy a techniky nastolil nejrůznější otázky. Jedna z nich, zpočátku skromně a spíše na akademické půdě vyslovovaná, byla a je vlastně kardinální: Jaká je perspektiva lidského rodu na Zemi? Zbrázděný povrch Měsíce sám o sobě představuje konkrétní varování - je totiž poset jizvami způsobenými miliony asteroidů, které se s ním v minulosti střetly. I na zemský povrch dopadají pravidelně tělesa z vesmíru. Jde však většinou o velmi malé objekty. V dávné i nedávné minulosti tomu však bylo jinak - nasvědčují tomu obří krátery v Americe a v Asii. Není vyloučeno, že Země se může srazit s velkým asteroidem nebo planetou. Jsou vědci, kteří tvrdí že taková pravděpodobnost je stoprocentní. Spolu s pesimistickými úvahami o vývoji životního prostředí, zdrojů energie a zásob surovin, vedou takovéto předpovědi i k teorii nutnosti přesunu lidstva na jiné planety.

Motto "Lidé nikdy nebudou schopni správně pečovat o své přírodní prostředí, dokud se nerozšíří i lidský etický systém a nezahrne Přírodu." Aldo Leopold, 1949

Podmínky života na planetě Zemi, adaptace organismů (IVZ I-III) Prostředí je jednotou biotických a abiotických faktorů, které umožňují organismům život a které přímo či nepřímo na živé soustavy působí. Dle Rosypala (1998) každý organismus je na své prostředí vázán od svého vzniku především nezbytnou podmínkou své existence – metabolismem. V posledních desetiletích je původní prostředí stále výrazněji ovlivňováno lidskou společností, tedy vlivy antropogenními. Antropogenní vlivy se uplatňují celoplanetárně a ovlivňují celou biosféru. Postupně tak vznikají a narůstají globální ekologické problémy.

Podmínky života – faktory: ( IVZ I-III) Organismy se svým prostředím tvoří dohromady celek a navzájem se ovlivňují. Takové celky se označují jako ekosystémy. Organismy reagují na vnější podmínky, samy pak svou činností ovlivňují své prostředí. Každý organismus žije v takovém prostředí, které mu umožňuje jeho základní životní funkce. Prostředí pro organismus se vytváří působením ekologických podmínek (faktorů): a) neživotné abiotické faktory – sluneční záření - teplota, chem. A fyzikální vlastnosti ovzduší, vody, půdy. b) životné (biotické) faktory, kterými rozumíme působení organismů na sebe včetně potravních trofických vztahů i vlivu člověka.

Podmínky života na planetě Zemi, adaptace organismů (IVZ IV) Výčet globálních ekologických problémů dokládá, že jde v podstatě o mnohostrannou interakci přírody a společnosti, kde jednotlivé problémy vykazují určitou převahu rysů biologicko-ekologických nebo společenských a jsou navzájem zřetězeny. Pro jejich řešení je nezbytné, aby biosféra byla přeměněna ve sféru rozumu, kde budou zajištěny podmínky rozvoje lidské společnosti při současném zachování přírodního bohatství.

TUR – Trvale udržitelný rozvoj – dnes UR – udržitelný rozvoj (IVZ IV) Dle přednášek Environmentální výchovy jde o proces změn, ve kterém jsou využívání zdrojů, orientace vývoje technologií a transformace institucí zaměřeny na harmonické zvyšování současného i budoucího potenciálu uspokojování lidských potřeb. „Trvale udržitelný rozvoj je takovým rozvojem, který naplňuje potřeby přítomných generací, aniž by ohrozil schopnost naplňovat je i generacím budoucím.“ vývoj začíná s vývojem člověka tam, kde začíná ovlivňovat krajinu Exponenciální nárůst lidské populace vlastní podstata urychluje růst.

Strategie UR České republiky Dostupný z WWW. http://www. esfcr Před rokem 1989 nebyly u nás principy trvale udržitelného rozvoje nijak zohledňovány. V roce 1991 byl schválen první zákon o životním prostředí (17/1992 Sb.), který obsahuje mj. i definici trvale udržitelného rozvoje V roce 2004 byla schválena tzv. Strategie udržitelného rozvoje ČR Strategie odráží současnou situaci lidského poznání a systém hodnot, na nichž je založena moderní vyspělá společnost, což je pozitivním motivem k hledání cest zajišťujících člověku vysokou kvalitu života. Kvalita života je výsledkem vzájemného působení sociálních, ekonomických, environmentálních a zdravotních podmínek a udržitelným může být jen takový společenský rozvoj, který respektuje a slaďuje environmentální aspekty s aspekty zdravotními, sociálními i ekonomickými.

Strategické cíle: udržet stabilitu ekonomiky a zajistit její odolnost vůči negativním vlivům, podporovat ekonomický rozvoj systematicky podporovat recyklaci zajišťovat ochranu neobnovitelných přírodních zdrojů zachovat strategickou potravinovou soběstačnost ČR; dosáhnout splnění mezinárodních závazků ČR v oblasti udržitelného rozvoje; udržet stabilní stav počtu obyvatel ČR a postupně zlepšovat jeho věkovou strukturu; trvale snižovat nezaměstnanost zajistit stálý růst úrovně vzdělanosti ve společnosti, rozvíjet etické hodnoty v souladu s evropskými kulturními tradicemi; aj.

Principy strategie udržitelného rozvoje Strategie se opírá o soubor principů, z nichž nejvýznamnější je: princip úcty k lidskému životu (etický princip) k přírodě k civilizačním a kulturním hodnotám Dalšími významnými principy jsou: Princip generační odpovědnosti za zachování a předání základních přírodních, kulturních a civilizačních hodnot. Princip sociální solidarity aj.

Ekologické zemědělství (EZ) dostupný z WWW. <http://www je hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek. od r. 1994 je součástí zemědělské politiky EU V České republice hlavní normou, která definuje ekologické zemědělství a stanovuje kriteria pro označení produktů jako "produkt ekologického zemědělství" s logem BIO je jednak ZÁKON č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství Od 1.5.2004 i Nařízení Rady 2092/91 o ekologickém zemědělství, které je závazné pro všechny členské země EU. České ekologické zemědělství je akreditováno IFOAM i EU.

Cíle EZ: udržet a zlepšit dlouhodobou úrodnost půdy a její ekologickou funkci (zvyšovat obsah organické hmoty a humusu v půdě, zlepšovat její fyzikální vlastnosti a umožnit bohatý rozvoj společenstva půdních organismů) vyvarovat se všech forem znečištění pocházejících ze zemědělského podnikání (využívání všech odpadů pro výrobu organických hnojiv) pracovat v co nejvíce uzavřeném systému, využívat místní zdroje, minimalizovat ztráty produkovat potraviny a hnojiva o vysoké nutriční hodnotě a v dostatečném množství

Další cíle EZ: minimalizovat používání neobnovitelných zdrojů energie (odmítnutí syntetických minerálních hnojiv a přípravků na ochranu rostlin) hospodářským zvířatům vytvořit podmínky, které odpovídají jejich fyziologickým a etologickým potřebám a humánním a etickým zásadám (způsob chovu musí zvířatům umožnit přirozené chování včetně pohybu venku, jejich zdravý růst, vývoj a reprodukci) umožnit zemědělcům a jejich rodinám ekonomický a sociální rozvoj a uspokojení z práce (ekologický způsob hospodaření vyžaduje hluboký zájem a zodpovědnost) udržet osídlení venkova a tradiční ráz kulturní zemědělské krajiny

Pěstování rostlin: Základem všeho je zdravá půda. Organickým hnojením, velmi pestrými osevními postupy a šetrným zpracováním půdy dosahujeme její přirozené úrodnosti. Střídání plodin na poli a mnohotvárné kulturní krajině v jeho okolí jsou rostliny schopné samy se postarat o své zdraví a úspěšně se bránit proti chorobám a škůdcům. Ekologické zemědělství se dobrovolně zříká odrůd, získaných cestou genového inženýrství. Pěstování rostlin:

Biopotravina Bioprodukty jsou pak suroviny rostlinného nebo živočišného původu, které se získávají v ekologickém zemědělství. Biopotraviny jsou potraviny vyrobené z tzv. bioproduktů. Biopotravina je potravina vyrobená za podmínek uvedených v zákoně č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a splňující požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost stanovené zvláštními předpisy, na nichž bylo vydáno osvědčení o původu biopotraviny. Pro spotřebitele je dobré vědět, že každý takový výrobek (ovoce, zelenina, mléko, vejce, maso apod.) musí mít tzv. osvědčení o původu bioproduktu. Biopotravinu poznáme velmi jednoduše - pravé a certifikované bio výrobky jsou označené grafickým znakem BIO (případně jeho schválenými modifikacemi) s nápisem "Produkt ekologického zemědělství".

Chov zvířat: V ekologickém zemědělství jsou zvířata začleňována do koloběhu – biologické hospodářství. Dostávají krmení převážně z produkce vlastního ekologického podniku a je jim umožňováno, aby si žila a chovala se tak, jak je jim od přírody vrozeno. Ekologická farma chová jen tolik hospodářských zvířat, kolik je schopna uživit vlastní produkcí krmiv. Zakázány jsou genové manipulace, používání hormonů a přenosy embryí.

Zemědělství EU (doplňující informace, nebudou se zkoušet) Za dvě poslední desetiletí se plocha ekologicky obdělávané zemědělské půdy v Evropě rozšířila ze 100 000 ha na 5,4 mil. ha. Nejdynamičtější rozvoj ekologického zemědělství probíhal v 90. letech Mezi členskými státy EU je však situace v ekologickém zemědělství velmi rozdílná. V Rakousku, Dánsku, Finsku, Itálii a Švédsku je sektor ekologického zemědělství relativně nejsilnější - provozuje se na 6-8 % veškeré zemědělské půdy těchto zemí.

Další informace k zemědělství EU Řecko a Portugalsko je teprve na začátku prosazování ekologického zemědělství. V nových členských státech EU pokročil rozvoj ekozemědělství nejdále v České republice, kde podíl ekologicky obdělávané půdy tvoří 5 % (vyšší než  je průměr EU). Pokud jde o spotřebu ekologických potravin, prodává se téměř polovina světové produkce těchto potravin na trzích EU. Nejvíce těchto potravin se spotřebuje v Německu a Velké Británii. Za rok 2002 se na trzích EU prodaly ekopotraviny v hodnotě 10 mld. EUR.  Stav ekologického zemědělství v jednotlivých členských státech EU – viz. doplňující textový materiál e-learning

Biotechnologie Dostupný z WWW <http://cs. wikipedia Biotechnologie jsou technologie založené na využívání poznatků z biologie, využívá se v zemědělství, potravinářství a medicíně. Jedná se především o využívání nižších organizmů. Existuje mnoho definic z nichž nejvýstižnější se zdá tato formulovaná Spojenými národy v Dohodě o biologické diverzitě: „Biotechnologie je jakákoli technologie, která využívá biologické systémy, živé organizmy nebo jejich části k určité výrobě nebo jejich přeměně či jinému specifickému použití.“ Biotechnologie se zabývá produkcí potravin (pivo, mléčné produkty, kvasnice…), uplatňuje při úpravě odpadů a organických materiálů (např. kompostování, anaerobní digesce, mechanicko biologická úprava). Široké uplatnění nalézá také v medicíně např. při výrobě antibiotik (penicilinu), některých aminokyselin apod.

Dělení biotechnologií Červená biotechnologie - biotechnologie využívaná v lékařství a farmacii. Příkladem mohou být uvedené bakterie produkující antibiotika nebo lidský insulin Bílá biotechnologie (často rovněž šedá) - biotechnologie aplikovaná při průmyslové výrobě chemických látek. Výhodou použití živých organismů nebo enzymů v průmyslové výrobě je většinou lepší ekonomie výroby a prospěch pro životní prostředí v podobě menšího množství odpadu. Zelená biotechnologie - biotechnologie používaná v zemědělství. Příkladem mohou být bakteriální kmeny používané ke kompostování ad..

Tradiční biotechnologie Pivovarství- výroba piva, sladu,mladiny Výroba droždí Lihovarství – výroba ovocných destilátu a lihovin Vinařství Výroba sýrů, jogurtů Výroba krmné biomasy Výroba kyseliny octové, kyseliny citrónové aj.

Moderní biotechnologie Intenzivně se rozvíjejícím odvětvím biotechnologie jsou genetické manipulace. Při genetické manipulaci se do jednoho organizmu cíleně vnáší určitý gen či geny jiného organizmu. Geneticky modifikované organismy (GMO) se dnes ve velké míře využívají v medicíně (výroba insulinu a dalších hormonů), potravinářství (například rekombinantní chymosin pro výrobu sýrů) nebo v zemědělství (odrůdy kukuřice a bavlny odolné k hmyzu, sója odolná k herbicidům aj.).

Tématické okruhy - klíčová slova Biotické a abiotické faktory - sluneční záření, teplota, chem. vlastnosti ovzduší, vody, půdy. (Trvale) udržitelný rozvoj- cíle,princip,strategie Ekologické zemědělství – cíle, princip - Biopotraviny - bioprodukty - pěstování rostlin – biologická ochrana, zásady - chov zvířat – biologické hospodaření, ekologická farma Biotechnologie - tradiční b. – výroba piva, droždí, jogurtů, sýrů - moderní b. – genové inženýrství GMO – geneticky modifikované organismy

Odkazy – zdroje dalších informací Ministerstvo zemědělství ČR Ministerstvo životního prostředí ČR ECONNECT Praha - server neziskových organizací KEZ, o.p.s. - kontrola ekologického zemědělství ABCERT GmbH - kontrolní organizace ekologického zemědělství Bioinstitut, o.p.s. - Institut pro ekologické zemědělství a udržitelný rozvoj krajiny Forschungsinstitut für biologischen Landbau - výzkumný ústav pro ekologické zemědělství IFOAM - International federation of organic agriculture movements Ústav zemědělských a potravinářských informací ECEAT - Evropské centrum pro eko agro turistiku (European Centre for Eco Agro Tourism) Countrylife - Velkoobchod zdravou výživou a BIO produkty; magazín zdravého způsobu života PRO-BIO obchodní společnost s r.o. - velkoobchodní organizace s biopotravinami Camphill České Kopisty - domov pro mentálně postižené na ekofarmě LEA - Liga ekologických alternativ Bioland – Německý svaz ekologických zemědělců EPOS - Spolek poradců v ekologickém zemědělství ČR

Děkuji za pozornost  Přeji pěkný den  Helena Jedličková