Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Projekt empirického výzkumu
Taneční a pohybová výchova
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Speciální péče na naší škole
- projekt FRVŠ Inovace předmětu Alternativní a augmentativní komunikace - tematický okruh – F5A PROJEKT 2590/2011.
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
 systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Katedra primární pedagogiky PdF MU v Brně
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PRVOUK – vědecko výzkumné aktivity katedry speciální pedagogiky Praha PedF UK
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
PhDr. Veronika Girglová
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
XII. ročník konference ČAPV
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VÝVOJOVÁ DYSFÁZIE složitý multifaktoriální problém
Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Výzkumný záměr – zaměření PAS
Statistika – základní pojmy, diagramy
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Tamara Váňová, Jitka Kazelleová 1 Praha, 2013.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Bakalářské STUDIUM
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Místní akční plán vzdělávání MČ Praha 3
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Analýza vyučovacího procesu v ZŠ praktických v České republice
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
Hodnocení ve vzdělávání žáků se sociálním znevýhodněním
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Jazykové hádanky Jazyk a řeč.
ANALÝZA PORADENSKÝCH SLUŽEB A PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ PRO ŽÁKA S NARUŠENOU KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTÍ V ZÁKLADNÍ ŠKOLE Pavla Sychrová MU, 2011.
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální pedagogiky Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity Školitel: Doc. PaedDr. Jiřina Klenková, Ph.D.

TEORETICKÁ VÝCHODISKA integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných základních škol individuální a skupinová integrace žáků s narušenou komunikační schopností na 1. stupni podmínky inkluzivního prostředí na 1.stupni z á kladn í ch š kol

TEORETICKÁ VÝCHODISKA vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace výuka českého jazyka/cizího jazyka v kontextu s osvojováním si kompetencí komunikativních (cílového zaměření vzdělávacích oblastí ukotvených v RVP ZV) skladba výuky českého jazyka/cizího jazyka na 1.stupni ZŠ

VÝZKUMNÉ PROJEKTY hlavní výzkumný projekt realizovaný v České republice ( )  analytickou jednotkou: pedagogové základních škol s integrovaným žákem/ky s narušenou komunikační schopností ve třídě (N=119) výzkumný projekt v rámci České republiky (2012)  analytickou jednotkou: pedagogové participující na skupinové i individuální integraci žáků s narušenou komunikační schopností (N=89 respondentů)  základní školy s logopedickou třídou N1=24  běžné základní školy s individuální integrací  N2=65 komplementární výzkumný projekt realizovaný v německé spolkové republice Baden-Württemberg ( )  analytickou jednotkou: pedagogové základních škol (Grundschule) vzdělávající ve svých třídách žáka/ky s narušenou komunikační schopností (N=21)

CÍLE VÝZKUMNÝCH PROJEKTŮ 1. fáze Analýza problematiky výchovně vzdělávacího procesu a komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností z pohledu vyučujícího pedagoga běžné základní školy. 2. fáze (komplementární) Analyzovat podporu vzdělávání a komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v německé spolkové zemi Baden-Württemberg. 3. fáze Analyzovat podporu vzdělávání a komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností vzdělávací oblasti jazyk a jazyková komunikace.

METODOLOGIE VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ Teoretická část  obsahová analýza odborných zahraničních i domácích publikací, internetových databází a zdrojů týkajících se problematiky vzdělávání žáků s NKS na ZŠ  charakter kvalitativního výzkumu, který je postaven na technikách obsahové analýzy

METODOLOGIE VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ Empirická část  statistická procedura zpracování výsledků dotazníkových šetření prostřednictvím procedur deskriptivní statistiky (univariační a bivariační analýzou)  kvantitativní výzkumná strategie analytickou jednotkou jsou základní školy stěžejní technikou sběru dat je dotazník  dotazník byl prostřednictvím internetových stránek respondentům volně přístupný

VÝSLEDKY VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ Oblasti působící při výuce českého jazyka a komunikaci žákovi s NKS největší potíže Oblasti působící žákovi s NKS největší potížeČetnost odpovědíProcento Gramatika4228 % Slovní zásoba3926 % Konverzace5739 % Didaktické hry11 % Zpívání písní75 % Jiná oblast, jaká: Čtení s porozuměním 21 % Σ % Obtíže v komunikaci u žáka s NKSČetnost odpovědíProcento Nižší slovní zásoba (L-S rovina)4318 % Fonematická diferenciace (F-F rovina)4519 % Pochopení obsahu a instrukcí3314 % Navazování kontaktu (Pragm. rov.)229,5 % Chápání gramatických pravidel (M-S)229,5 % Špatná větná skladba – syntax (M-S)5222 % Nesprávná formulace víceslabičných slov218 % Jiné potíže – jaké:00 % Σ % Tabulka č. 1: Oblasti činící ve výuce ČJ a komunikaci žákovi s NKS potíže

VÝSLEDKY VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ Podpůrná opatření pro žáka s narušenou komunikační schopností ve výuce Řešení potíží s porozuměnímPočetProcento Opakuji danou informaci108 % Zjednoduším obsah výpovědi4034 % Využiji názorné pomůcky4538 % Znovu vše jednoduše vysvětlím2420 % Σ % Potřebné oblasti pro žáka s NKS ve výucePočetProcento Více času na úkol3328 % Zkoušet písemně1210 % Snížený počet žáků ve třídě2118 % Pochopení ze strany učitele3126 % Pochopení ze strany žáků2218 % Σ % Tab.2: Podporná opatření pro žáka s NKS ve výuce

VÝSLEDKY VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ Podpora komunikace u žáka s NKS Podpora komunikace:Četnost odpovědíProcento Využití reálních předmětů4920 % Obrázky a fotografiemi věcí/aktivit5924 % Gesty a neverbálně4017 % AAK prvky198,5 % Technické či digitální pomůcky2310 % Využívání projektů a skupinové práce3013 % Není speciálně podporována187,5 % Je podporována jinak, jak:00 % Σ % Tab.3: Podpora komunikace u žáka s NKS

Problematické oblasti výuky českého jazyka, které je dle názoru pedagogů třeba podporovat: Problematické oblasti hodiny – ČJ Skupinová integrace  logopedická třída Četnost odpovědíProcento gramatika13 19 % slovní zásoba7 10 % konverzace14 20 % didaktické hry0 0 % mluvní projev13 19 % psaný projev15 21 % jiná oblast, jaká:jiná oblast, jaká: sluchové vnímání (FD), čtení a porozumění, artikulace 8 11 % Σ70100 % Problematické oblasti hodiny – ČJ Individuální integrace Četnost odpovědíProcento gramatika39 24 % slovní zásoba23 14 % konverzace41 25 % didaktické hry0 0 % mluvní projev23 14 % psaný projev27 17 % jiná oblast, jaká:jiná oblast, jaká: sluchové vnímání (FD), čtení a porozumění, artikulace 10 6 % Σ % Tab. 4: Problematické oblasti výuky českého jazyka

Děkuji za pozornost… Hezký den