Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy otázek v dotazníku
Advertisements

Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Cíle a postupy empirického výzkumu
Nonverbální úlohy - - elektřina Katedrafyziky PF JU Č. Budějovice Katedra fyziky PF JU Č. Budějovice Jiří Tesař.
Environmentální výchova pro základní školu
Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Cesta ke kvalitě v praxi
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Struktura poradenského procesu
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Informatika pro ekonomy II přednáška 1
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Vizualizace dat Jan Vágner 3MA381. Co je vizualizace dat?  Matematická nebo fyzikální nebo jiná data či informace, která jsou převedena do grafického.
Nonverbální úlohy - - mechanika Katedrafyziky PF JU Č. Budějovice Katedra fyziky PF JU Č. Budějovice Jiří Tesař KDF MFF UK PRAHA
Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz.
Nonverbální úlohy - - tepelně děje, optika Katedrafyziky PF JU Č. Budějovice Katedra fyziky PF JU Č. Budějovice Jiří Tesař.
Sociologický výzkum.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
(komentovaný přehled)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
Zadání srovnávací studie. Postup srovnávací studie  Vybereme si téma  Formulujeme si cíl – cílovou otázku  Vyhledáme literaturu – dvě odborné knihy.
Průřezová témata klíčových kompetencí
Design kvantitativního výzkumu 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2011 poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz UK FHS.
Počítačové simulace ve výuce chemie
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Tvorba kurikula pro výuku informačních technologií na 1. stupni ZŠ
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Výukový software - přehled, komparace Jiří Tesař.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Výpočetní technika při výuce fyziky Jiří Tesař. VT – při výuce VT nedílná součást každodenního života, VT musí být také součástí výuky, vybavení škol.
Výukový software - přehled, komparace Jiří Tesař.
Výukový software - přehled, komparace Jiří Tesař.
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Didaktické metody Androdidaktika.
P1 DIDAKTIKA FYZIKY -didaktická komunikace a její aplikace ( ) 1.1 Úvodní poznámky Různorodost názvů - Metodika fyziky (návod pro výuku, 19.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Úvod do učiva Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
JAK REAGUJÍ UČITELÉ 1. STUPNĚ NA ZAVÁDĚNÍ ZÁKLADŮ INFORMATIKY DO VÝUKY ICT Jiří Vaníček Jihočeská univerzita, Pedagogická fakulta DidactIG Liberec 5. 2.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Struktura poradenského procesu
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
Didaktická příručka z chemie pro střední školu
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Didaktické metody Androdidaktika.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
Metody a techniky výzkumu II.
Školní vědecký projekt
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (1. část)
využití digitalizace ve vzdělávání
Metody pedagogiky.
Musíme… a nebo „Musíme“?
Transkript prezentace:

Nonverbální úlohy Jiří Tesař

Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné hodině více než 30 otázek. 30 žáků položí učiteli sotva dvě otázky“. (r. 1984)  RVP vytyčují požadavek na „rozvíjení dovednosti soustavně, objektivně a spolehlivě pozorovat, experimentovat a měřit, vytvářet a ověřovat hypotézy o podstatě pozorovaných přírodních jevů, analyzovat výsledky tohoto ověřování a vyvozovat z nich závěry“. (r. 2005)

Řešení fyzikálních úloh  je mezi žáky velmi neoblíbené,  žáci vycházejí z údajů, které jsou uvedeny v zadání,  často o nich vůbec nepřemýšlí: zda jsou reálné, jak jsme je získali, jestli mohou tyto údaje nějak ověřit a pod.  k řešení úloh přistupují zcela pasivně.

Slovní úlohy – psychologické aspekty  Žáci si zadání mohou pouze přečíst,  situaci nevidí na vlastní oči,  špatně chápou čtený text - neuvědomují si fyzikální problém,  pracují pouze s hodnotami, které dosadí do naučeného vzorce,  řešení úloh pak ve většině případů ztrácí smysl.

Alternativy v přístupu fyzikálním úlohám: Omezit řešení fyzikálních úloh na minimum (viz Rakousko, alternativní školy). Omezit se pouze na kvalitativní řešení úloh. Změnit formu jejich zadání.

Fyzikální úlohy – přiblížení k praxi  Zadat fyzikální úlohy žákům v podobě, která je více motivuje než tištěný text (využívat více VT).  Situace viditelná na videu či obrázku či v reálném provedení v žákovi zanechá hlubší citový vztah,  mnohem snáze si ji uchovává v paměti,  lépe ji zařadí do struktury fyzikálních poznatků.

Nonverbální úlohy  Nejsou zadané klasickým textem, ale  obrázkem,  videosekvencí,  počítačovou animací,  grafem,  pozorováním reálné situace,  vlastní experimentální činností apod.

Nonverbální úlohy Podle povahy zadání: - mají pouze kvalitativní řešení, - nebo postupně přerůstají až do podoby kvantitativních úloh. Řešení problémových úloh - naplnění RVP, - kompetence k řešení problémů = klíčové kompetence.

Náměty nonverbálních úloh Musí v žácích vyvolávat pozitivní vztah k zadané problematice. Musí žáky zaujmout (časová nebo lokální aktualizace, skrytý problém,…). Nesmí být odtrženy od běžného života. Žáci musí mít konkrétní představu úlohy. Žáci musí být přesvědčeni o užitečnosti pro běžný život.

Nonverbální úlohy - ukázky Úlohy z mechaniky, úlohy z termiky, úlohy z elektřiny, úlohy z optiky.

Řešení nonverbálních úloh Např. úlohy na pohyb - jsou pro žáky atraktivní a dobře řešitelné (každodenní situace - cesta do školy, výlet na kole, cestování na chalupu apod.). Často nezískáme pouze jedno správné řešení, ale několik různých, mnohdy vzájemně si odporujících podle vyhodnocení a interpretace zadaných parametrů.