Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace 1.10.2014 Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace 1.10.2014 Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz."— Transkript prezentace:

1 Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace 1.10.2014 Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz UK FHS Řízení a supervize ve zdravotnických a sociálních organizacích (ZS 2013)

2 Webová stránka předmětů KMVP/ Praktikum http://kmvp.wz.cz navštivte také www.metodykv.wz.cz aktualizovaný web pro FHS HiSo mnoho informací zejména pro analýzu dat ale také jsou zde podrobné podklady pro Základy/design kvantitativního sociologického výzkumu vhodné pro KMVP a často shodné http://kmvp.wz.cz www.metodykv.wz.cz

3 Poučení z minulého AR Proměnné a proměnné a proměnné…, někteří studenti: –nevidí princip vztahu mezi proměnnými –Neumí operacionalizovat (a mnohdy se jim ani nechce) –Nevidí limity měření pomocí znaků (něčeho zástupného) –Znak nerovná se automaticky otázka v dotazníku Návrhy a myšlení jsou teoreticky nezakotvené

4 Novinky od ZS 2011 Důsledně budeme vyžadovat model vztahů Procvičovat operacionalizaci Formulovat hypotézy Převádět otázky z dotazníku do datové matice Provádět alespoň minimální sběr dat Napojení na reálný výzkum (např. Organizační kultura a syndrom vyhoření v nemocničním prostředí; Kultura v regionech 2011 a projekt kulturní zdroje, aspirace v rámci DPV FHS)

5 Novinky od ZS 2011 Průběžné procvičování a úkoly – vzájemná oponentní kontrola Závěrečný test Sběr dat v rámci seminárky + převod na (miniaturní) datovou matici a (naznačení) analýzy – test hypotéz Dodržování včasného termínu odevzdání seminárních prací

6 Upřesnění povinností k zakončení kurzu Závěrečný test na zkoušce/rozpravě nad seminárkou: → znalost Disman 1993. bez kapitol: 8, 9, (10 – kvalitativní výzkum - pouze přečíst) + Šafrovy přednášky (prezentace na webu www.kmvp.wz.cz) Seminární práce: -„Projekt projektu“ do 2/12 – max ½ str. s vymezením cíle (definice výzkumného problému – otázky: „co budete zkoumat a proč“; cílová populace → „koho budete zkoumat“; obecná hypotézu/y → „jaký předpokládáte stav/vztahy“; atd. viz web http://www.kmvp.wz.cz/KMVP_projekt.ppt a http://www.kmvp.wz.cz/KMVP_seminarka_instr.dochttp://www.kmvp.wz.cz/KMVP_projekt.ppt http://www.kmvp.wz.cz/KMVP_seminarka_instr.doc -Samotná seminární práce: týden před zkouškou/ rozpravou 1. projekt vlastního výzkumu 2. dotazník jako nástroj sběru dat 3. provedení sběru dat – rozhovor s dotazníkem (min. 5 respondentů) a naznačení analýzy – test vybraných hypotéz (od ZS 2013)

7 Přednášky KMVP v ZS 2014 1.Čtvrtek 2. října 2.Pátek 2. října 3.Čtvrtek 6. listopadu 4.Úterý 2. prosince vždy v 13:30-18 hod.

8 kurz Praktikum KMVP Na KMVP navazuje výběrový kurz Praktikum elementární analýzy dat = vytvoření datového souboru a jeho základní analýza Doporučeno pro ty, kdo budou psát diplomky s kvantitativním výzkumem – pouze pro ně bude konzultace.

9 Komunikace emailem v předmětu bude: “KMVP: klíčové slovo“ např. Subj: KMVP: Novák – projekt sem. pr. soubory pojmenovat svým jménem a klíčovým slovem: např. KMVP_Novak_projekt.doc KMVP_Novak_SemP_SpokPacientu.doc


Stáhnout ppt "Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace 1.10.2014 Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google