Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu: VY_32_INOVACE_07_MERENI_DELKY_TELES Název materiálu:Měření délky těles Předmět:FyzikaRočník:6. Časová dotace:45 min.Datum ověření:14.11.2012 Jméno autora:PaedDr. Dalibor Přibyla Klíčová slova: Základní jednotka – metr [m], decimetr [dm], centimetr, milimetr, mikrometr, převody jednotek, měřidlo, stupnice, jednotky, posuvné měřidlo, mikrometrické měřidlo Výchovné a vzdělávací cíle: Tvorba abstrakce a reality myšlení pro měření délky těles. Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k učení – orientuje se v užívaných termínech, značkách symbolech Kompetence k řešení problémů – samostatně řeší problémy a ověřuje správnost jejich řešení Kompetence pracovní – využívá teoretické poznatky k vlastnímu poznávání fyzikálních procesů v praxi Anotace, metodický list: Interaktivní prezentace zapojuje a rozvíjí percepci smyslů žáka, usnadňuje fixaci poznatků a chápání podstaty fyzikálních jevů s využitím animačních procesů. Použité zdroje: Učebnice Fraus - 6. třída, Wikipedie, obrázky Google, texty - vlastní http://images.google.cz/search/planeta-zeme http://images.google.cz/search/etalon http://images.google.cz/search/slunce http://images.google.cz/search/pravítko http://images.google.cz/search/svinovaci-metr http://images.google.cz/search/krejcovsky-metr http://images.google.cz/search/posuvne-meridlo http://images.google.cz/search/mikrometricke-meridlo

2 Fyzika 6. třída Měření fyzikálních veličin

3 Měření délky těles Délku řadíme mezi základní fyzikální veličiny. l [m] Rozšiřující jednotky značka jednotka - metr 1 kilometr1 decimetr1 centimetr1 milimetr1 mikrometr km dm cm mm µm 1000 m 0,1 m 0,01 m 0,001 m 0,000001 m

4 Měření délky těles Historie Původně používanými jednotkami délky byly: palce, stopy, lokte, sáhy, versty, míle…. Některé z nich se používají dodnes např. v USA nebo Velké Británii (stopy, míle, palce) nebo v části technických oborů (rozměry pneumatik automobilů, úhlopříčky obrazovek TVP, velikosti oblečení….)

5 Měření délky těles Odvození délky jednoho metru Původně byla délka jednoho metru stanovena jako jedna desetimilióntina délky zemského kvadrantu. 0,0000001 délky kvadrantu

6 Měření délky těles Na přelomu 18. a 19. století byl vyroben etalon 1 metru z platiny a iridia – uchován v Sévres u Paříže. Postupnými požadavky na zvyšování přesnosti měření délek byl v roce 1960 jeden metr definován jako 1 650 763,73 násobku vlnové délky radiace ve vakuu, která odpovídá přechodu mezi 2p10 a 5d5 kvantové úrovně atomu kryptonu-86.

7 Měření délky tělesa V současnosti je délka jednoho metru odvozena od rychlosti světla ve vakuu a je stanovena jako vzdálenost, kterou urazí světlo ve vakuu v čase 1/299 792 458 sekundy. (světlo se ve vakuu šíří rychlostí 299 792 458 m/s)

8 Měření délky tělesa Pro měření délek používáme různá měřidla v závislosti na druhu měřeného tělesa. Vždy se však jedná o stanovení počtu jednotek, které měřené délce měřidlem přiřazujeme. V běžné fyzikální praxi tedy rozeznáváme: pravítko, krejčovský metr, svinovací metr, skládací metr, ocelové pásmo, posuvné měřidlo, mikrometrické měřidlo a další.

9 Měření délky tělesa pravítko svinovací metrkrejčovský metr posuvné měřidlomikrometrické měřidlo

10 Měření délky tělesa Jak správně měřit délku - na počáteční měřený bod přiložíme nulovou rysku měřidla - kontrolujeme, aby se měřidlo po celé délce dotýkalo měřeného tělesa - koncový měřený bod odečítáme na měřidle v kolmém zákrytu oko – ryska – bod - odečítáme nejbližší dílek na měřidle, který odpovídá měřené délce

11 Měření délky tělesa Extrémní vzdálenosti Ve vesmírném pojetí světa se vzdálenosti planet v naší sluneční soustavě dostáváme do extrémních délkových hodnot. Jako základní astronomická délka byla stanovena vzdálenost Zeměkoule od Slunce. Označení této délky je AU a její délka je přibližně 150 000 000 km.


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google