Milana Reichlová. 1) nový občanský zákoník 2) obecný záměr změn v dědickém právu 3) dědicové 4) zřeknutí se dědického práva 5) vzdání se dědictví 6) vydědění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Advertisements

Občanský zákoník č.89/2012 Sb. Dědické právo § §1720.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM “ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Dědické právo III. Dědění ze zákona
DĚDICKÉ PRÁVO Dědické právo
VY_32_INOVACE_06_EKO_317_Dri
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
Krátký úvod do dědického práva ČR Jiří Kučera 2008.
Dědické právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
PRÁVO DĚDICKÉ PRÁVO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Název vzdělávacího materiálu
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Právo na duševní a tělesnou integritu
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
OBČANSKÉ PRÁVO.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Dědické řízení Erika Peterzilová.
Dědické právo I. Úvod (c) Mgr. Pavel Petr 2009.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
VLASTNICKÉ PRÁVO Milana Reichlová.
Dědické řízení Erika Peterzilová Vedoucí bakalářské práce:
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Právní subjektivita Petr Machala.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní vztahy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:srpen.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
JUDr. Jaroslav Stránský
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
ÚVODNÍ PREZENTACE OBČANSKÉ PRÁVO.
Dědické právo Přednáška.
JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA – PŘEDNÁŠKA 6.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
DĚDICKÉ PRÁVO Mgr. Pavel Petr, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra soukromého práva a civilního procesu.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada35 AnotaceNový.
Rozvoj dalšího vzdělávání v Moravskoslezském kraji Občanský zákoník – Dědické právo Mgr. Václav Šaroch.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Dědické právo ● Souhrn právních norem, které upravují přechod majetku zemřelé osoby na její právní nástupce – dědice. ● Dědit mohou osoby fyzické i právnické.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Vlastnictví.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Práva a povinnosti mezi manželi
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Absolutní majetková práva II. Dědické právo
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Dispozice s firmou Firma je movitá nehmotná věc, proto by měly být možné všechny dispozice, které jsou možné u věcí. Některé z nich jsou však problematické,
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Občanské právo Dědické právo.
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Darování a svéprávnost dle nového občanského zákoníku
Pojem, zásady, východiska právní úpravy a předpoklady dědění
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Milana Reichlová

1) nový občanský zákoník 2) obecný záměr změn v dědickém právu 3) dědicové 4) zřeknutí se dědického práva 5) vzdání se dědictví 6) vydědění 7) dědění ze závěti 8) nové formy závěti 9) závěť s podmínkou 10) použité zdroje

 Nabývá účinnosti  Opakování : co znamená, že právní norma nabývá účinnosti ?  Odpověď: od uvedeného data je právní norma vykonatelná, tj. vzniká účastníkům právních vztahů povinnost se právní normou řídit

Nový občanský zákoník (NOZ) navrací mnoho tradičních institutů dědického práva, jež dosavadní právní úprava nezná. NOZ dědici umožní, aby se svého dědického práva zřekl ve smlouvě se zůstavitelem. NOZ umožňuje zůstaviteli svobodněji rozhodovat, komu a jak odkáže svůj majetek.

Dědicem může být nejen člověk, ale i právnická osoba, vznikla – li do jednoho roku od smrti zůstavitele.

NOZ dědici umožní, aby se svého dědického práva zřekl ve smlouvě se zůstavitelem. To umožní vypořádání případných dědických sporů již za zůstavitelova života Př. zůstavitel má dva syny a jednomu z nich za svého života daruje pozemek, aby si mohl postavit dům. Vzhledem k tomu, že druhému synovi za života nic nedaroval, chce je spravedlivě podělit a také předejít případným sporům po své smrti. Může s obdarovaným synem uzavřít dohodu o zřeknutí se dědického práva. Pro smlouvu se vyžaduje forma veřejné listiny.

Nově se může dědic vzdát svého dědictví ve prospěch druhého dědice.

NOZ přejímá zákonné důvody pro vydědění a upravuje je. Zůstavitel může tzv. prohlášením o vydědění vydědit nepominutelného dědice, který:  mu neposkytl potřebnou pomoc v nouzi  o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl,  byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze, nebo  trvale vede nezřízený život

Novinkou je závěť s úlevami. Je určena osobám, které se kvůli nějaké události (např. živelné pohromy, války apod.) nacházejí v ohrožení života.

 Závěť ústní před třemi svědky (omezená platnost závěti na dva týdny)  Závěť zaznamenaná starostou obce, na jejímž území se zůstavitel nalézá (omezená platnost závěti na tři měsíce)  Závěť pořízená na palubě námořního plavidla, letadla, ve válce před velitelem vojenské jednotky ČR (omezená platnost závěti na tři měsíce)

Nově si může zůstavitel v závěti klást podmínky a příkazy (např. podmínit dědictví úspěšným ukončením studia, péčí o zůstavitelova psa apod.).Pokud dědic podmínku či příkaz nesplní, ztrácí právo na dědictví. Podmínky ale nesmí zasahovat do záležitostí osobní povahy dědice ( např.uzavření sňatku apod.).

Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník