Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Právní subjektivita Petr Machala.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Právní subjektivita Petr Machala."— Transkript prezentace:

1 Právní subjektivita Petr Machala

2 Co jsme si zapamatovali z minulé hodiny?
Co to jsou právní vztahy? Co je to právní vědomí? Jaké jsou podmínky právního vztahu? Kdo jsou účastníci, co je obsahem a co předmětem právních vztahů? Co patří mezi právní skutečnosti, které vyplývají z přírodních zákonitostí?

3 Co je to právní subjektivita?
je to způsobilost k právům a povinnostem Fyzické osoby (lidé) způsobilost k právům a povinnostem umožňuje jedinci být účastníkem právních vztahů mít práva a povinnosti

4 Může být účastníkem i dosud nenarozené dítě?
Kdy vzniká? vzniká narozením ANO, pokud je jistota, že se dítě narodí končí smrtí, nebo prohlášením za mrtvého (soudní cestou) Může být účastníkem i dosud nenarozené dítě? Kdy zaniká?

5 způsobilost k právním úkonům
schopnost zakládat, měnit a rušit své právní vztahy, nabývat práva a zavazovat se k povinnostem můžu uzavírat smlouvy, manželství… Co to znamená?

6 Kdy vzniká? vzniká zletilostí (18 let) v 16 letech při uzavření manželství (pokud to povolí soud) zbaveni právní způsobilosti k právním úkonům můžeme být soudem Můžeme jí být zbaveni?

7 Může být naše způsobilost omezena? Kdo rozhoduje za nesvéprávné osoby?
soud může i omezit způsobilost v případě duševní choroby, užíváním drog, alkoholismu za nesvéprávné a nezletilé osoby jednají jejich zákonní zástupci Kdo rozhoduje za nesvéprávné osoby?

8 způsobilost k protiprávnímu jednání
způsobilost nést právní odpovědnost za vlastní protiprávní jednání kdo v době spáchání činu (skutku) nedovršil 15. rok svého věku není trestně odpovědný

9 Právnické osoby uměle vytvořené subjekty, které se zúčastňují právních vztahů Společenství fyzických osob (spolky, družstva, obchodní spol.) Majetková společenství (fondy, nadace, podniky, ústavy) Společenství právnických osob

10 Kdo zastupuje právnické osoby?
fyzické osoby nebo na základě písemné plné moci jejich zástupci

11 právnickou osobou je také stát nebo obec

12 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Právní subjektivita Petr Machala."

Podobné prezentace


Reklamy Google