Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/3 Výstup: VY_32_INOVACE_2LE310 Ověření ve výuce: Právo Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Rodinné právo Manželské majetkové právo
Předmět: Právo Ročník: 2. Klíčová slova: Společné jmění manželů, rozšíření a zúžení, veřejný seznam smluv, oddělená jmění Jméno autora Mgr. Zuzana Ležáková Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace Cílem tohoto materiálu je seznámit studenty s problematikou majetkového práva u manželů. Vysvětlit pojem společné jmění manželů, možnosti úpravy těchto majetkových režimů. V materiálu je zohledněna právní úprava dle NOZ. Jsou naplněna průřezová témata: CSP: Vést žáky k tomu, aby si uvědomovali odpovědnost za vlastní život ODS: Vážit si materiálních a duchovních hodnot a snažit se je uchránit a zachovat pro budoucí generace Druh učebního materiálu: prezentace

4 Majetkové právo manželů
Společné jmění manželů. (dále jen SJM) součástí je to, co manželům náleží, má majetkovou hodnotu a není vyloučeno z právních poměrů. Do bylo SJM součástí občanského zákoníku, nikoli zákona o rodině. Od zařazen do NOZ, do částí týkající se rodinného práva. Nová právní úprava dává možnost lépe si uspořádat své majetkové poměry vzhledem ke svým potřebám. Upravuje také ochranu třetích osob v souvislosti se společným jměním a práva a povinnosti při zániku manželství.

5 Právní úprava do SJM (dříve bezpodílové vlastnictví manželů) vzniká uzavřením manželství. Patří tam vše, co za trvání manželství manželé nabyli, s výjimkou taxativně vymezených věcí: dar dědictví věci osobní potřeby aj.

6 Právní úprava dle NOZ Společné jmění manželů: Režimy SJM:
To, co manželům náleží. Má majetkovou hodnotu. Není vyloučeno z právních poměrů. Součástí je to, čeho jeden nebo oba nabyli za trvání manželství. Režimy SJM: Režim zákonný. Režim založený rozhodnutím soudu. Smluvený režim.

7 Zákonný režim Co je není součástí SJM: Taxativně vymezeno v NOZ:
Věci sloužící osobní potřebě jednoho z manželů. Věci nabyté darem, děděním nebo odkazem pro jednoho z manželů. Věci, které nabyl jeden z manželů jako náhradu nemajetkové újmy. Věci vztahující se k jeho výlučnému vlastnictví. Věci, které jsou náhradou za poškozenou, zničenou nebo ztracenou věc patřící do výlučného vlastnictví jednomu z manželů.

8 Součástí SJM jsou i dluhy, které vznikly za trvání manželství, kromě těch, které:
Se týkají výlučného majetku jednoho z manželů a to v rozsahu přesahujícího zisk z tohoto majetku. Převzal jeden z manželů bez souhlasu toho druhého. SJM vzniká uzavřením manželství až do jeho skončení rozvodem nebo smrtí jednoho z manželů.

9 Správa v zákonném režimu
Manželé mají právo SJM: užívat brát z nich plody a užitky udržovat je nakládat s nimi hospodařit s nimi Oba manželé. Jeden z nich dle dohody.

10 Smluvený režim Majetkové uspořádání lze upravit: Dohodou snoubenců (tzv. předmanželskou smlouvou). Dohodou manželů (tzv. manželská smlouva). Tyto dohody vyžadují formu veřejné listiny (tzn. notářský zápis). NOZ počítá se zavedením veřejného seznamu, do kterého se budou zapisovat smlouvy o modifikaci majetkového režimu: V případě, že tak bylo ve smlouvě dohodnuto. Oba manželé o to požádají. Zapisovat se budou i soudem zaslaná rozhodnutí o majetkovém režimu. Zveřejněním ve veřejném rejstříku se smlouva stává účinnou vůči třetím osobám.

11 Smluvený režim Lze si dohodnout: Režim oddělených jmění.
Vyhradit si vznik SJM ke dni zániku manželství. Rozšířit nebo zúžit rozsah SJM v zákonném režimu. Vypořádání pro případ rozvodu dohodou.

12 Režim založený rozhodnutím soudu
Soud SJM zruší nebo zúží: v případě vážného důvodu na návrh jednoho z manželů Soud také může zrušené nebo zúžené SJM obnovit. Správa v tomto režimu: na návrh jednoho z manželů může soud rozhodnout, jakým způsobem bude společné jmění spravováno.

13 Režim oddělených jmění
V tomto režimu smí manželé nakládat se svými majetku bez souhlasu toto druhého. V případě, že v rámci tohoto režimu podnikají společně nebo jeden z nich s pomocí toho druhého, rozdělí si vzniklé příjmy: Dle dohody, kterou si ujednaly. V ostatních případech rovným dílem.

14 Vypořádání SJM Jedná se povedení likvidace společných povinností a práv manželů v případě, že je SJM: Zrušeno, Zaniklo Obsah je zúžen. Dohoda o vypořádání musí být písemná Pokud byla uzavřena za trvání manželství. Předmětem je věc, která vyžaduje písemnou formu. Když se manželé nedohodnou na vypořádání, na návrh rozhoduje soud.

15 Když nedojde k vypořádání
Do 3 let od zúžení, zrušení nebo zániku SJM, se manželé nedohodli nebo nepodali návrh na vypořádání soudem. Má se za to, že se vypořádali následovně: Hmotné věci movité: patří tomu, kdo je jako výlučný vlastník užívá. Ostatní hmotné věci movité a nemovité: ze SJM se stává podílové spoluvlastnictví a podíly obou jsou stejné. Ostatní majetková práva, pohledávky a dluhy jsou společné oběma a podíly jsou stejné.

16 Shrnutí – otázky k opakování
Charakterizuj pojem SJM? Jaké druhy režimů lze sjednat? Co dle zákonného režimu není součástí SJM? Vysvětli pojem režimu oddělených jmění. Jaká pravidla se použijí v případě, že nedojde k vypořádání SJM?

17 Použité zdroje Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, dále jen občanský zákoník. Zákon č. 94/1993 Sb., zákon o rodině, ve znění pozdějších předpisů, dále jen zákon o rodině. Zákon č. 89/20012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, dále jen NOZ. HRUŠÁKOVÁ, Milana a Zdeňka KRÁLÍČKOVÁ. České rodinné právo. 3., přeprac. a dopl. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006c1998, 398 s. ISBN Nový občanský zákoník: Obecně o občanském právu. In: Ministerstvo spravedlnosti [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google