Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Pracovní poměr = vztah mezi zaměstnancem(FO starší 15 let) a zaměstnavatelem(FO nebo PO) = za úplatu odvedu práci Vznik Uzavření pracovní smlouvy – dvoustranný.
Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
tříletý učební obor – Číšník, servírka
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.02 Ročník2. ročník.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pracovní smlouva Po úspěšném absolvování pracovního pohovoru čeká uchazeče před nástupem další důležitý krok – podpis pracovní smlouvy.
vytvořený v projektu OP VK
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Další možnosti skončení pracovního poměru Ročník:3. Datum.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Návrh struktury personálního spisu
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
VY_32_INOVACE_SVF36060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
PRACOVNÍ SMLOUVA. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1128Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Pracovní.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZÁKONÍK PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ. PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ.
Pracovní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Základy pracovněprávních vztahů
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Ekonomika malých a středních podniků
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Digitální učební materiál
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
Název projektu: Moderní škola
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ březen 2013VY_32_INOVACE_140215_Pracovni_pravo_DUM Pracovní právo

 Upravuje vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, podmínky vzniku, trvání a zániku pracovního poměru.  Je zakotveno v zákoníku práce.

Pracovní poměr  Právní vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, kdy je zaměstnanec povinen vykonávat osobně práci v souladu s pokyny zaměstnavatele a právními předpisy.  Pracovněprávní vztah má 2 účastníky: a)Zaměstnavatel b)Zaměstnanec

Vznik a změna pracovního poměru  Pracovní poměr vzniká dnem, který byl sjednán v pracovní smlouvě jako den nástupu do práce.  Předtím musí být zaměstnanec seznámen se všemi právy a povinnostmi, které z ní vyplývají, a s pracovními a mzdovými podmínkami.

Pracovní smlouva:  jméno, název a sídlo zaměstnavatele  druh práce  místo výkonu práce  den nástupu do práce  délku dovolené na zotavenou  údaje o zkušební a výpovědní lhůtě  mzdu, termín a způsob výplaty mzdy  délku týdenní pracovní doby a její rozvržení  podpis zaměstnance a zaměstnavatele

 Pracovní poměr na dobu určitou - v pracovní smlouvě je výslovně určena doba trvání pracovního poměru, např. 1 rok.  Pracovní poměr na dobu neurčitou – doba trvání pracovního poměru určena není.  Zkušební doba – obvykle tříměsíční, během ní mohou obě strany rozvázat pracovní poměr zrušením bez udání důvodu.

Zánik pracovního poměru  Pracovní poměr skončí událostí (uplynutím doby, na kterou byl sjednán, skončením prací, úmrtím) nebo může být rozvázán: a)Dohodou b)Výpovědí c)Okamžitým zrušením d)Zrušením ve zkušební době

Práva a povinnosti zaměstnavatelů  Přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy.  Platit mu za vykonanou práci mzdu.  Vytvářet podmínky pro plnění pracovních úkolů.  Dodržovat všechny pracovní podmínky.

Práva a povinnosti zaměstnanců  Zaměstnanci náleží za vykonanou práci mzda, jež nesmí být nižší než minimální mzda.  Ze mzdy se vždy automaticky sráží: záloha na daň z příjmů, pojistné na sociální zabezpečení, pojistné veřejného zdravotního pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.

Povinnosti zaměstnance:  Konat osobně práci podle pracovní smlouvy ve stanovené pracovní době.  Dodržovat pracovní kázeň a právní předpisy.  Pracovat svědomitě a řádně podle svých sil, znalostí a schopností.  Spolupracovat s ostatními zaměstnanci.

Další pojmy:  Pracovní doba  Zvláštní pracovní podmínky pro ženy a mladistvé  Mateřská dovolená

Vytvořeno v programu MS PowerPoint 2010.