Prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc kandidát na funkci děkana FPF SU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Financování vysokých škol
Advertisements

doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
1 Rozhodování o vysokých školách MVD023K Rozhodovací procesy na úrovni vysokých škol.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Mise a vize VŠKV  Jediná vysoká škola se sídlem v Karlovarském kraji  Jedinečnost vzdělávacího programu neuniverzitního typu  Inovační inženýrství.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
CV FHS Fakultní setkání, Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
KATEDRA PRÁVNÍCH OBORŮ, ŘÍZENÍ A EKONOMIKY MARTIN ŠIMÁK KOLEGIUM DĚKANKY 8. ČERVNA 2012 Jihočeská univerzita V Českých Budějovicích Zdravotně sociální.
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Stipendijní politika na ESF MU - přehled a strategie
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Závěrečná konference projektu
Polytechnické vzdělávání v praxi
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
IP Alena Kopáčková (DFP)
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc kandidát na funkci děkana FPF SU Volební program Představení kandidátů 11.1.2011

FPF: Výchozí stav Působení FPF má aspekty Regionální a republikové - v případě vzdělávací činnosti Světové - v případě některých oblastí vědeckého výzkumu Vzdělávání: Široká nabídka vzdělávacích programů Ucelené sekvence forem: Bc + Nmgr + PhD Profesně zaměřené Bc studijní programy Počet studentů FPF nad limitem počtu studentů financovaných MŠMT: 2009/2010 : 540 studentů 2010/2011 : 360 studentů

FPF : Výchozí stav Věda a výzkum Výrazné výsledky na světové (evropské) a republikové úrovni ÚF: Výzkumný záměr, 2x Centrum základního výzkumu, Podpora doktorského studia (GAČR) ÚH: Výzkumný záměr ÚI: IT4I - předpokládaná účast od r. 2011 FPF – v relaci na výzkumného pracovníka nejkvalitnější výsledky v regionu Umělecká tvorba ITF: výrazné tvůrčí úspěchy na světové úrovni

Hlavní problémy Vzdělávání 1. Vazba financování studijních programů na výsledky vědy a výzkumu (umělecké tvorby) a další kvalitativní faktory Limity na počty studentů Bc, Mgr., PhD studií Přímé financování Mgr (NMgr) a PhD programů přes výsledky vědecké činnost 2. Akreditační proces – kvalifikovaní garanti studijních programů (oborů) 3. Demografický vývoj – výrazný pokles počtu absolventů středních škol, pokles kvality studentů přicházejících na VŠ 4. Komplikovaná struktura a náplň studijních plánů většiny studijních programů na FPF

Hlavní problémy Věda Kontinuita kvalitního výzkumu zajišťovaného především v rámci výzkumných záměrů Zvyšování kvality výzkumu v dalších oblastech rozvíjených na FPF Nové kritérium kvality výzkumu: citovanost dle světových databází Financování: Velice proměnlivá, turbulentní pravidla financování výuky i vědy - kvalitativní faktory nestabilního charakteru, klasifikace VŠ 2. Výrazné omezení prostředků MŠMT na financování výuky

Skutečné bohatství univerzity Strategické záměry Motto Skutečné bohatství univerzity jsou LIDÉ nikoliv budovy.

Strategické záměry 1. Vytvoření systému dynamického řízení schopného rychle a efektivně reagovat na turbulentní změny vnějších podmínek 2. Zajištění souladu vysokoškolského vzdělávání a kvalitní vědecko-výzkumné a tvůrčí činnosti Zajištění efektivního přechodu z podmínek extenzivního financování VŠ k financování na základě kvalitativních faktorů, především kvality vědeckého výzkumu Vytvoření účinných mechanismů zpětné vazby, založených na vyhodnocování kvalitativních faktorů ve všech oblastech činnosti a přímé motivace pracovníků a studentů Hledání nových zdrojů financování – spolupráce s podnikatelskou sférou a regionální správou, nové formy výuky

Záměry v oblasti vzdělávání Zefektivnění studijních plánů většiny studijních programů (oborů) – redukce počtu oborů a jejich kombinací, i jejich náplně - efektivní propojení oborů, kde je to výhodné - modifikace studijních plánů, modernizace, optimalizace Postupné slaďování počtu financovaných a skutečných studentů Vytvoření účinné zpětné vazby vedení FPF na studenty prostřednictvím AS FPF - vytvoření optimálních podmínek pro činnost studentské části AS FPF - výraznější zapojení AS FPF do kontrolní činnosti Příprava nových Mgr (NMgr) programů (oborů) tam, kde jsou splněny personální a odborné (vědecké) předpoklady - případné společné programy se zahraničními institucemi 5. Modifikace profesních Bc studií dle praxe (podniky a veřejná správa)

Záměry v oblasti vzdělávání Podpora zapojení studentů do vědecké (umělecké) práce na fakultě od raných stádií studia - zapojení do interních soutěží (SGS, IGS) - zapojení do externích soutěží (MSK, GAČR) Zkvalitňování studia dle norem EU – příprava žádosti o ECTS label, pokud bude výhodná, rozšíření jazykové výuky o další světové jazyky Příprava placených programů U3V v oblasti profesního vzdělávání či doškolování učitelů středních škol Podpora výměnných pobytů studentů a pedagogů na základě smluv se zahraničními univerzitami (ERASMUS, KONTAKT, apod.) Prezentace a propagace studijních programů na FPF – Internet, výstavy, přednášky a ukázky pro studenty středních škol, propagační materiály

Záměry v oblasti vědy Zachování jádra výzkumných týmů soustředěných kolem výzkumných záměrů, jež končí koncem roku 2011 - financování bude zajištěno především z institucionálního financování vědy dle RIV, se zapojením příspěvku financování výuky dle kvalitativních faktorů (B3) i SGS - účast na grantových soutěžích GAČR - zapojení do programů OPVK Zavedení individuálních přímých motivačních faktorů - individuální hodnocení dle RIV - výhledově hodnocení dle citačních indexů - hodnocení dle výzkumného potenciálu a odborného renomé 3. Vytvoření efektivní vazby mezi vzdělávacím procesem a vědeckým výzkumem (uměleckou tvorbou)

Záměry v oblasti vědy Získání akreditace k habilitačnímu a jmenovacímu řízení ve vybraných oborech Získání akreditaci k vedení doktorských studií v nových studijních oborech, případně v nových studijních programech Podpora prezentace výsledků vědecké práce ve významných vědeckých časopisech s vysokým impaktovým faktorem Podpora prezentace a propagace výsledků kvalitní vědecké práce pracovníků fakulty - webové stránky FPF - články v popularizačních časopisech - cykly přednášek pro veřejnost - prezentace v médiích - prezentace v multimediálních pořadech

Záměry v oblasti zahraničních styků Zajišťování zahraničních styků na základě iniciativ součástí SU, realizace meziuniverzitních smluv usnadňujících spolupráci. 2. Podpora zapojení studentů do programů typu ERASMUS, či Marie Curie Fellowship Podpora výměny kvalitních vědeckých pracovníků a studentů se špičkovými zahraničními institucemi. Podpora vzájemných výměnných pobytů studentů v rámci programu ERASMUS Rozšíření nabídky výjezdů studentů na zahraniční univerzity

Záměry v oblasti rozvoje Vyladění systému přijímání studentů v souvislosti s optimálním financováním fakulty Vytvoření matematického modelu procesu financování studijních programů dle pravidel MŠMT Využití OPVK pro rozvoj stávajících studijních oborů Určení priorit přípravy akreditace nových studijních programů z hlediska personálního a finančního Podpora projektů zabezpečujících materiální zabezpečení a rozvoj studijních programů, především s vysokým koeficientem náročnosti Součinnost se samosprávou – podpora vedení radnice města Opavy studentským aktivitám a speciálním studijním oborům

Záměry v oblasti informatické Průběžné zdokonalování informatického systému Zdokonalování webových stránek fakulty, prezentace studijních programů a výsledků vědecké práce, standardně i na Facebooku 3. Efektivní využívání univerzitní knihovny, rozšiřování knihovních fondů a zajištění jejich přístupnosti. 4. Budování speciálních informatických center. 5. Rozšiřování počítačového zajištění výuky a vytváření optimálních podmínek pro samostatnou práci studentů.

Záměry v oblasti financování a organizace Financování ústavů dle principů zásluhovosti a solidarity –vychází z příspěvků získaných na zajištění studijních programů a za tvůrčí, vědeckou a uměleckou činnost Návaznost na financování v rámci projektů OPVK Tvorba rozpočtu fakulty a kontrola jeho plnění budou realizovány v těsné součinnosti s AS FPF Sledování kvality pedagogických a vědeckých (uměleckých) aktivit ústavů a jednotlivých pracovníků - vědecké aktivity dle výstupů v RIV a dle citačního ohlasu - pedagogické aktivity dle kvality absolventů doktorského studia a uplatnitelnosti absolventů Bc a Mgr studijních programů i dle reakce studentů na výuku

PRIORITY Podpora kvalitního vědeckého výzkumu jako rozhodujícího faktoru úrovně fakulty, jejího financování a rozvojového potenciálu Zajištění přímé vazby mezi pedagogickým procesem a vědeckým výzkumem, snaha o vědecký výzkum na světové úrovni Optimalizace struktury existujících a připravovaných studijních programů a oborů s cílem zajistit optimální financování a efektivitu vynaložených nákladů na zajištění výuky a vědeckého výzkumu Zdokonalení prezentace a propagace fakulty v oblasti nabídky studijních programů a oborů i výsledků vědecké a umělecké činnosti – cílem je efektivní oslovení zájemců o studium a odborné i laické veřejnosti Vazba na region – FPF jako významný faktor rozvoje našeho regionu v oblasti vzdělávání, jako jeho kulturní a vědecké centrum

Závěr prezentace Děkuji za pozornost