Jak vyhledávat informace na Internetu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokročilé vyhledávání na internetu
Advertisements

Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)
neztraťme se NA INTERNETU!
Support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Tutoriál 3. ledna 2013.
Vyhledávání informací na mapových serverech Ing. Zdeňka Javorková Základní škola Ostrava-Stará Bělá Určeno pro 6. ročník základní školy Vytvořeno v prosinci.
Dana Sigmundová Zásady vyhledávání, správná technika vyhledávání, databáze EBSCO ÚK FSS MU, úterý a středa 11. a Ústřední knihovna FSS MU.
školení internetového vyhledávače
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
Školení internetového vyhledávače
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Tutoriál MEDLINE Complete ~ Vyhledávání support.ebsco.com.
Školení internetového vyhledavače Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu, která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Vyhledávání na Internetu
INTERNETOVÉ VYHLEDÁVAČE
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
 ROL. -Schopnost firem umět využít informací na internetu se stává jejich konkurenční výhodou. -Internet poskytuje člověku miliardy stran velmi laciných.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informace – vyhledávání informací
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Vyhledávání a analýza dat na internetu 1 Doporučený vyhledávač:
Tutoriál DynaMed ~ Jednoduché prohledávání
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Tutoriál Vyhledávání v obchodních databázích Business Source
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
MS Internet Explorer Prohlížeč – zobrazuje www stránky Obsahuje:
Optimalizace pro vyhledávače Robert Němec RobertNemec.com.
Vyhledávání informací na internetu
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
Efektivní vyhledávání na internetu
WWW – hypertextový informační systém
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Seznamujeme se s počítačem III.
Úvod do problematiky elektronických informačních zdrojů a rešerší Martina Machátová.
Tutoriál Nastavení alertů pro časopisy
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Autor: Janoštíková Tereza. Zadání Co udělat, když potřebujete nějakou fotku nebo obrázek pro svou školní prezentaci Krok po kroku sledujte popis.
Vyhledávání dat podle určitých kritérií Lenka Havránková, 4.Y.
Aplikace vyhledávače Google na zdroje odborných informací
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_154_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Jak hledat co nejefektivněji na internetu? Referát Počítačová gramotnost II. Věra Anthová,
Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010.
REŠERŠNÍ STRATEGIE Mgr. Anna Vitásková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Školení internetového vyhledávače
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák.
časté dotazy uživatelů Editor článků Vložení formátovaného textu do článku z dříve připraveného dokumentu.
VY_I/2_INOVACE_37_Vyhledávání na internetu Vyhledávání na internetu Miroslav Kaňok.
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Název: Internet DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_11 Šablona číslo: VII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:11. Autor:Mgr. Milan Žižka.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Vyhledávání na Internetu. Webové vyhledávače Webový vyhledávač je služba, která umožňuje na Internetu najít webové stránky, které obsahují požadované.
JAK SPRÁVNĚ GŮGLIT. PŘESNÁ SLOVA A FRÁZE nejzákladnější a nejvíce známý vyhledávací trik uvozovky k vyhledání přesné fráze. například provedete následující.
Vyhledávání v Internetu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_17_16_internetový vyhledávač.
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
GOOGLE A POWER POINT Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Ústřední knihovna FSS MU
DynaMed ~ Jednoduché prohledávání
Vyhledávání ve WWW Vyhledávání informací v prostředí WWW lze provádět např. pomocí služeb: Altavista - Google -
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Transkript prezentace:

Jak vyhledávat informace na Internetu? Jakub Hačka

Zvolme dobrou strategii … formulujte slovy co hledáte, jak moc má být informace aktuální, pro koho ji hledám (profesionál, laik), jazykové omezení, geografické určení... správně zvolte klíčová slova a fráze (použijte odbornou terminologii) používejte i synonyma, příbuzné výrazy, různé pravopisné tvary slov (vyhledávácí nástroje pracují s informacemi v přirozeném jazyce) zkontrolujte pravopis klíčových slov zvolte vhodný typ vyhledávacího nástroje – lépe je vybrat několik vyhledávacích strojů (každý z nich může najít unikátní dokument) seznamte se s nápovědou (help) zvoleného vyhledávače využijte možnost rozšířeného hledání vyhledaný výsledek vyhodnoťte zpřesněte formulaci nebo zkuste formulovat dotaz pomocí jiných klíčových slov a operátorů

Jak funguje fulltextový vyhledávač? Fulltextový vyhledávač je specializovaný server, který se zabývá prohledáváním obsahu celého Internetu podle klíčových slov. Vzhledem k tomu, že není technicky možné vždy po zadání požadavku prohledat celý Internet, používá fulltextový vyhledávač tzv. Crawlery – specializované počítače (roboty), které průběžně prohledávají obsah webových stránek a ukládají si údaje do databází. Crawlery fungují tak, že otevřou jednu stránku, analyzují její obsah a postupně prohledávají všechny odkazy z ní vedoucí. Četnost analýzy konkrétního webu tedy závisí na počtu odkazů vedoucích do něj z webů jiných. Proto se někdy může stát, že vyhledávač nalezne stránku, která mezitím zmizela nebo byla zcela změněna, anebo že naopak nenalezne stránku zveřejněnou v poslední době. Krom fulltextového vyhledávače Google, který můžeme bez nadsázky označit za největší a nejlepší svého druhu, existují i vyhledávače jiné. Ze zahraničních jmenujme alespoň vyhledávače www.altavista.com, www.yahoo.com, www.msn.com a z česky „mluvících“ www.seznam.cz, www.centrum.cz, www.jyxo.cz.

Jednoduché vyhledávání Klíčová slova - zadáváme co nejpřesněji - uvědomíme si, zda nechceme vyhledat pouze české stránky Poznámky - Google nerozpoznává malá a velká písmena - nevhodné zadávat krátká slova (předložky či spojky) - zbytečnost zadávat skloňované tvary slov

Stránka s výsledky

Pokročilé vyhledávání Nejdůležitější jsou čtyři modře podbarvené kolonky: - se všemi slovy - s přesnou frází - s alespoň jedním ze slov - neobsahující slova

Vyhledávání obrázků Na hlavní stránce klikněte na volbu Obrázky, zadejte klíčová slova a klikněte na tlačítko hledat obrázky. Pokud jde o klíčová slova, tak již nemusíte být tak přísní, jelikož na Internetu není až takové množství obrázků a ne všechny jsou dobře popsány. S jedním, maximálně dvěma slovy si obvykle naprosto vystačíme. Budete-li chtít například najít logo firmy Intel, stačí zadat Intel, popř. Intel logo. Stránka s výsledky obsahuje vždy náhled obrázku, základní údaje o něm (hlavně rozlišení a odkaz na příslušnou stránku). Kliknutím na obrázek tuto stránku zobrazíte.

Zdroje http://www.google.com http://www.lib.jcu.cz/vychova http://www.ppk.cz Děkuji Vám