Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ."— Transkript prezentace:

1 D ATABÁZE N URSING @O VID D ATABÁZE N URSING @O VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ OBORY Ovid Nursing Database:  založena na části databáze OVID Medline  rozšířena o další bibliografické údaje od OVIDu  indexována novým unikátním "Ovid Nursing Subject Thesaurus" při současném zachování indexování přes MeSH  obsahuje "Ovid Nursing Lexicon", který mimo jiné indexuje i žargon používaný v tomto oboru  je křížově prohledavatelná s dalšími ošetřovatelskými databázemi jako je: British Nursing Index, Maternity and Infant Care Database, AMED, a ostatními relevantními zdroji jako například EBMR, EMBASE a PsycINFO.

2 Systémové rozhraní databáze OvidSP. Výběr konkrétní databáze. Uživatel má možnost vybrat si databáze, ve kterých chce vyhledávat. Pokud chce uživatel vyhledávat ve více zdrojích najednou, označí je zaškrtnutím. Vstup do vybraných databází aktivujeme kliknutím na tlačítko „Select Resource(s).“

3 „Basic Search“ – základní vyhledávání. Uživatel má možnost vyhledávání dle přirozeného (anglického) jazyka. Seznam zvolených databází pro vyhledávání. Pole pro zadání rešeršního dotazu. „Limits“ - pole pro omezení vyhledávání dle datového a časového rámce (typ dokumentu, jazyk dokumentu atd.) Výukové a školící materiály pro správné vyhledávání v databázi.

4 Zobrazení výsledků vyhledávání. Nástroje pro práci s výsledky vyhledávání. Rekapitulace dotazu a zobrazení příbuzných termínů. Počet nalezených dokumentů k tématu. „Sort By“ – řazení dokumentů v seznamu. „Selected Only“ – zobrazení jen vybraných (označených) dokumentů. Bibliografický záznam dokumentu. Plný text ve formátu PDF. SFX technologie. „Abstract Reference“ – podrobný záznam dokumentu s abstraktem. Tisk, export a možnost odeslání vybraných záznamů na email.

5 „Find Citation“ – vyhledávání citací. Pomocí tohoto režimu vyhledávání, lze rychle najít konkrétní článek. Seznam databází zvolených pro vyhledávání. Vyhledávání dle názvu článku. Vyhledávání dle názvu časopisu. Vyhledávání dle bibliografických údajů dokumentu. Vyhledávání dle DOI (systém pro identifikaci autorských děl v digitální podobě). Vyhledávání dle vydavatele.

6 „Advanced Search“ – pokročilé vyhledávání. V režimu pokročilého vyhledávání lze prohledávat běžně používaná pole. Vyhledávání dle klíčových slov, autora, názvu článku a publikace. Pole pro zadání rešeršního dotazu. Kombinovat termíny lze pomocí booleovských operátorů AND, OR či NOT. „Limits“ – omezení vyhledávání dle datového a časového rámce.

7 „Multi-Field Search“ – vyhledávání ve více polích. Vyhledávání ve více polích umožňuje zadat a kombinovat mezi sebou výrazy pomocí operátorů. Pole pro zadání rešeršního dotazu. Booleovské operátory AND, OR či NOT. Upřesnění dotazu pro vyhledávání prostřednictvím roletového menu.

8 „Journals“ – v rámci zkušebního přístupu zpřístupňuje databáze Ovid kolekci renomovaných časopisů nakladatele Lippincott Williams & Wilkins. Pole pro vyhledávání konkrétního titulu. Seznam dostupných časopisů. Vyhledávání titulů dle abecedy a oboru.

9 Podrobný záznam vybraného titulu ze seznamu dostupných časopisů. Pole pro vyhledávání ve vybraných číslech časopisu. Zobrazení aktuálního čísla titulu. Zobrazení konkrétního článku časopisu. Plný text článku. Odkaz na SFX technologii. Jednotlivé ročníky a čísla časopisu. Bližší informace o vybraném časopise. Možnost vytisknutí, exportu a odeslání na email vybraných záznamů.

10 „My Workspace“ – řada funkcí v databázi Ovid je dostupná jen po přihlášení do osobního účtu. „Create a new Personal Account“ - vytvoření vlastního účtu. Po zaregistrování se do systému lez přihlásit prostřednictvím „My Account“. Po přihlášení lze ve svém účtu vytvořit vlastní komentář, uložit rešeršní strategii a záznamy dokumentů, vytvořit alerty atd.

11 „Search Tools“ – uživatel má možnost využívat specifické nástroje jednotlivých databází. V rozbalovacím menu zvolí uživatel nástroj a klikne na tlačítko „Search“. „Strom nebo Tezaurus (Tree or Thesaurus)“ – určuje umístění předmětových hesel v rámci hierarchie databáze nebo ve struktuře tezauru. „Permutovaný rejstřík (Permuted Index)“ - umožňuje zadávání jednotlivého výrazu. Ovid poté zobrazí rejstřík víceslovných předmětových hesel, které zahrnují zadaný výraz a také preferované a příbuzné termíny.


Stáhnout ppt "D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ."

Podobné prezentace


Reklamy Google