CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 2.Sada – předmět – Technika provozu Tématická oblast : studená kuchyně a moučníky z ŠVP E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.11 Moučná jídla Moučníky z brambor Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce TP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2.Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí přípravě a úpravě moučných jídel z brambor. Pochopí jejich použití ve veřejném stravování, zná správné technologické postupy Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU
V naprosté většině tyto moučníky připravujeme z brambor vařených ve slupce (oloupaných). Ze syrových připravujeme pouze placky potřené povidly. Tyto moučníky jsou syté a jejich kalorickou hodnotu upravujeme přidáním většího podílu ovoce.
Základní postup bramborového těsta Uvařené a oloupané brambory ve slupce nastrouháme, nebo umeleme, přidáme sůl, vejce, krupici, hrubou mouku a vypracujeme tužší těsto, ihned zpracujeme, jinak zřídne. Vaříme v osolené vodě, podáváme na předehřátém talíři sypané moučkovým cukrem, opraženou strouhankou, mletým mákem, strouhaným tvrdým tvarohem,přelité rozpuštěným máslem.
? Při přípravě moučníků z brambor používáme většinou brambory syrové, nebo vařené?
Použité zdroje: Technologie v kostce, autor – Libuše Vodochodská, PaedDr. Karel Štěpánek, vydalo nakladatelství RATIO, 1.vydání Foto – autor