Demokracie. Co je demokracie ? Demokracie – vláda lidu DEMOKRACIE = SVOBODA v moderní době se prosazuje jako dominující politický systém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Advertisements

Politika a politické strany
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Vznik státních útvarů V.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Demokracie Seminář politologie.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:Výuková prezentace Předmět:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Demokracie Občanská výchova.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
VY_32_INOVACE_51_06 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
STÁT A PRÁVO.
Česká republika – demokratický stát
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Studijní obor: Sociální činnost
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ POJEM DEMOKRACIE
VY_32_INOVACE_SVF32560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Demokracie a její hodnoty
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Olympijské hry ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Politika Pavel Šuranský.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace Materiál představuje žákům jednotlivé typy a formy států.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
ATHÉNY.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Archaické období Dagmar Zemanová
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Demokracie Seminář politologie.
Demokracie, demokratický právní stát, diktatura
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Státověda.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-35_Řecké městské státy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.09_Principy demokracie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Digitální učební materiál:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Transkript prezentace:

Demokracie

Co je demokracie ? Demokracie – vláda lidu DEMOKRACIE = SVOBODA v moderní době se prosazuje jako dominující politický systém

Historie demokracie Demokracie přímá Demokracie přímá – je historicky první formou demokracie, zrodila se z řeckých obcích ( polis), jako metoda rozhodování o záležitostech obce – státu ( Athény, Sparta ), všichni občané se podíleli na rozhodování, 40x do roka se shromáždili k jednání, výběr přesedajících funkcionářů se konal losem, předpokládala se schopnost všech občanů krátkodobě úřad zastávat, soudy volily hlasováním, každý občan byl povinnen hlasovat, tato původní podoba demokracie se ovšem týkala jen svobodných občanů, rodilých Athéňanů, nestahovala se na nerodilé Athéňany, cizince, ženy a pochopitelně otroky, ani občané si nebyli úplně rovni, vliv nemajetných byl zřejmě menší, většinové rozhodování nedávalo prostor pro uplatnění stanovisek přehlasované menšiny. Přesto tato forma přetrvala 200 let.

Sokratés athénský filozof, učitel Platónův athénský filozof, učitel Platónův kritik athénské demokracie - kritizoval vzrůstající vliv a moc majetných občanů kritik athénské demokracie - kritizoval vzrůstající vliv a moc majetných občanů athénský lidový soud ho soudil za kažení athénské mládeže athénský lidový soud ho soudil za kažení athénské mládeže odsouzen k trestu smrti požitím bolehlavu odsouzen k trestu smrti požitím bolehlavu obraz: The Death of Socrates by Jacques-Louis David, 1787

Demokracie přímá Demokracie přímá dnes: do současnosti se zachoval prvek přímé demokracie v referendu, ve kterém občané dané země rozhodují o jednotlivém politickém problému ( např. vstup ČR do EU )

Moderní demokracie Moderní demokracie má podobu demokracie zastupitelské, přímá demokracie se ukázala v podmínkách moderní společnosti jako nerealizovatelná. Společenský život se stal příliš složitý. K účasti na politickém životě se právem přihlásily všechny společenské vrstvy, občany se stali všichni obyvatelé. V této nové situaci se jednotlivec již nemohl osobně přímo podílet na rozhodování o celospolečenských záležitostech. Svou vůli a spoluúčast v politice, vliv na státní záležitosti dnes může uplatnit zprostředkovaně tím, že za sebe volí zástupce – politika

Zpracoval J.Vídeňský