Novinová a časopisecká publicistika Recenze a kritika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návod na postup k neuměleckým textům u ústní maturitní zkoušky z ČJL
Advertisements

Tematická a kompoziční složka literárního díla
Žánry a formáty Žánr (druh, rod, způsob, styl, sloh) je obecné pojmenování pro všechny materiály (díla) se společnými znaky žánrové oblasti např. v literatuře.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.13 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu prostého, odborného a uměleckého.
Slohové postupy.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Název projektu: Moderní škola
Textová média v DV AR 2013/2014.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu:
jako součást maturitní zkoušky z českého jazyka ve společné části
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Diagnostika ve sportovních hrách
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.3.4.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.8.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Sloupek.
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Zařazení, charakteristika a znaky fejetonu
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.2.4.
PUBLICISTIKA Mgr. Michal Oblouk
V Ě CNÁ LITERATURA FORMY V Ě CNÉ LITERATURY Mgr. Michal Oblouk.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
PUBLICISTICKÝ STYL = NOVINÁŘSKÝ.
Publicistický styl Znaky a útvary.
KORPUSY A KVANTITATIVNÍ DATA Úvod do korpusové lingvistiky 11.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
ČÍST CIZOJAZYČNÉ KNÍŽKY ?.  Asi každý z nás někdy narazil na nějakou knížku, časopis nebo jakýkoliv jiný materiál, který sice obsahoval velice zajímavé.
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
Publicistické útvary ČÍSLO DUM VY_32_INOVACE_CJL_3,4_70 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Analýza neuměleckého textu (5-7 minut) I. porozumění textu; charakter komunikační situace určit, kde je možné daný text najít určit předpokládaného adresáta.
Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_3,4_86.
F EJETON Ivana Samcová. F EJETON z franc. feuilleton respektive feuille [fœj] = lístek, či též poznámka pod čarou, v češtině také tzv. podčárník specifický.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PUBLICISTICKÝ STYL S publicistickým stylem se nejčastěji setkáváme v … (viz.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
V Ě CNÁ LITERATURA FORMY V Ě CNÉ LITERATURY MGR. MICHAL OBLOUK.
Uměleckonaučná literatura
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-12
Zdeněk Dorazil, Veronika Fojtů, Nela Schmidtová, Tereza Pospíšilová
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PUBLICISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
SLOHOVÉ POSTUPY a ÚTVARY
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
9. ročník Michaela Hantková
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Esej Definice druh úvahy na odborné téma. Nebývá rozsáhlá, je psána většinou s estetickým záměrem. Od úvahy se liší tím, že zobecňuje a syntetizuje poznatky.
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

Novinová a časopisecká publicistika Recenze a kritika

Recenze Žánr hodnotící a analyzující Adresát – poloodborné a odborné publikum Autor – schopnost dobrého analytického myšlení, hluboká znalost oboru Nutný přehled nejenom o konkrétním posuzovaném díle, ale také o celé tvorbě autora a o aktuálních dílech tematicky souvisejících

Součást textu 1)Analýza a hodnocení 2)Porovnání a srovnání s ostatními díly téhož autora 3)Nestačí konstatování, že se mi dané dílo ne/líbilo, dílo je potřeba rozebrat, zhodnotit a pojmenovat jeho nedostatky 4)Recenze není bezhlavá kritika, ale kvalitní analýza určitého díla

Úkol recenzenta 1)Dobrá znalost oboru 2)Znalost a adekvátní užití odborných termínů 3)Umístění recenze do odborného nebo specializovaného časopisu 4)Recenzent hodnotí = podle okolností nejenom kritizuje, ale také chválí 5)Recenze nesmí být vulgární a nesmí v ní být napadán autor posuzovaného díla 6)Recenzent má ušlechtilý cíl – chce pomoci autorovi napravit chyby

Učitel je úchyl. Lež, která letí Po minulém propadu se Nevinné lži vzpamatovaly a zítřejší díl cyklu nazvaný Klukovina zase šplhá výš, v procentech skoro až k sedmdesátce. Jen trochu umělá motivace klukovského spiknutí - kvůli zákazu horolezeckého kroužku - a finále s osvícením shůry pokulhávají, ale film je vykoupí atraktivními kulisami. Znovu také platí, že dramaturgie chytá vítr světové módy, neboť bezmoc dospělých vůči dětskému tvrzení, že pan učitel je "úchyl", už zrodila řadu titulů včetně nedostižného Honu, promítaného i u nás.dětskému Dobře napsané a zahrané Klukovině to však na síle neubírá, dokonce i "umělecky" přepjaté scény s doprovodem klavíru se dají spolknout díky drsné spirále vyšetřování, výslechů, konfrontací. S rodiči, policií i psychology, ale také s posměchem spolužáků, nemluvě o zajímavé a bolestné úloze zdánlivě vedlejších ženských postav. Lavina křivd, již spustí zdánlivé oběti, přesně dokládá, kolik zákeřnosti se může tajit za pohledem neviňátek - protože naše děti by přece nelhaly!ženských děti Pěkná protiváha jásavé SuperStar. Autor: Mirka SpáčilováMirka Spáčilová

Kompozice Recenze je založena na úvahovém, výkladovém a případně i popisném slohovém postupu Úvod: informace o uměleckém díle – o jaké dílo jde, kdo je jeho autorem, další informace o autorovi, jeho další tvorbě apod. Stať: hodnocení díla v úvahové, příp. výkladové linii, dílo je hodnoceno komplexně nebo po složkách (podle kapitol apod.). Recenzent se ale může zaměřit pouze na konkrétní složky a ty vztáhnout k celku. Závěr: souhrnné, obvykle už ne příliš rozsáhlé zhodnocení. V recenzi jsou vždy uváděny i minimální faktografické informace.

Základní varianty 1)Odborná recenze – autorem je teoretik v daném oboru, komplexně hodnotí obsah a dílo zařazuje do širších souvislostí. Jazyk je nasycený a počítá se s poučeným recipientem. 2)Publicistická recenze – autorem je odborně zaměřený novinář, chce čtenáře seznámit s dílem, autorem, chce dané dílo doporučit. Umístěna bývá v kulturních rubrikách a předpokládá se všeobecná srozumitelnost. Hodnocení díla bývá subjektivní a nezřídka expresivní, text často plní získávací funkci.

3) Komerční recenze Dílo je představeno potenciálnímu konzumentovi Jazyk bývá aktualizovaný a argumenty nejsou věcné Cílem je přesvědčit a získat čtenáře recenze-04p- /Recenze.aspx?c=A130313_172620_bw-pc- recenze_oz recenze-04p- /Recenze.aspx?c=A130313_172620_bw-pc- recenze_oz recenze

Kritika Záměrem je analyzovat a hodnotit konkrétní dílo bez snahy představit autora, obsah díla apod. Je omezena hloubka a analytický náhled Hodnocení by ale nemělo být pocitové, kritika bývá určena intelektuálnímu publiku

Zaměření kritiky 1)Na některý aspekt díla 2)Stručné hodnocení celého díla 3)KritikaKritika 4) ci-perverzni-show-na-atleta-roku-se-vali- kritika-1k4- /media.aspx?c=A131110_135525_ln- media_skhttp:// ci-perverzni-show-na-atleta-roku-se-vali- kritika-1k4- /media.aspx?c=A131110_135525_ln- media_sk