Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Maria Curie-Skłodowska
MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ ( ) životopis
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
Atomová a jaderná fyzika
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Významné osobnosti fyziky a chemie
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Umělá radioaktivita a rozpadové řady
Radioizotopy Martin Zeman, 4.C.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Christian Andreas Doppler
Franklin Delano Roosevelt
Jana Nachtigalová Martin Šmídek Pavlína Dvořáková Pavel Linhart
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
10. IRENE JOLIOT- CURIE FREDERIC JOLIOT- CURIE
Maria Curie-Skłodowska
Významné osobnosti fyziky a chemie
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 15.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_20 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4. ročník.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderná energie.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Antoine Henri Becquerel
Jaderná Energie.
Alessandro Volta Italský fyzik a fyziolog.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Štěpení atomu a řetězová reakce
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 09.
Curieová Sklodowská Marie
Antonie Henri Becquerel
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Isaac Newton Britský fyzik, matematik astronom.
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Werner Karl Heisenberg
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Herbert Alexander Simon  Narozen 1916 v Milwaukee ve státě Wisconsin  Syn elektroinženýra (vynálezce a později patentový právník) a klavíristky  1937.
Marie Currie-Sklodowská
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Renata Holubová, PřF UP Olomouc
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_06 Název materiáluVýznamné.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Prokopová, Hlawiczková 8.C  narodil se 27. března 1845 v německém městě Lunnep,  vystudoval fyziku na univerzitě v Utrechtu, poté přešel na vysokou.
Marie Curie-Sklodowská
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nobelovy ceny. Nobelova cena Každoročně udělované ocenění za významný vědecký výzkum, technický objev nebo za přínos lidské společnosti Uděluje se v oblasti:
Marie Curieová-Sklodowská
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Marie Curie Sklodowska
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
k diagnostice některých jaderné elektrárny jako
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Maria Curie-Sklodowska Lise Meitnerová
Michail Vasiljevič lomonosov
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Prvky s protonovým číslem
Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas
Marie Curie Sklodowska
Transkript prezentace:

Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku Jan Kroupa 4.C, 2006

Narozen: 29. 9. 1901 Zemřel: 28. 11. 1954 Italský fyzik Enrico Fermi se narodil 29. září 1901 v Římě v rodině Alberto Fermiho (hlavní inspektor ministerstva komunikací). Jeho zájem o fyziku byl od dětství podporován. V roce 1923 získal Fermi stipendium a mohl tak studovat několik měsíců na univerzitě v Göttingenu - jeho profesorem byl také Max Born.

V roce 1924 se přestěhoval do Leidenu, kde na místní univerzitě  spolupracoval s P. Ehrenfestem. V letech 1924 - 1926 Fermi přednášel matematickou fyziku a mechaniku na univerzitě ve Florencii.V roce 1926 Fermi objevil statistické zákony známé dnes jako Fermiho statistiky.V roce 1927 byl zvolen profesorem teoretické fyziky na univerzitě v Římě (zde působil do roku 1938).V roce 1928 se stal členem Královské akademie Itálie. Ve stejném roce se Fermi oženil s Laurou Caponovou (1 syn a 1 dcera).

Jaderná transformace V roce 1934 Enrico Fermi pak objevuje umělou radioaktivitu, vyvolanou bombardováním atomových jader neutrony a zároveň vypracovává experimentální metodu zpomalení těchto neutronů. V roce 1938 získal Enrico Fermi Nobelovu cenu za objev umělých radioaktivních prvků vyrobených neutronovým ozářením.

První kontrolovaná řetězová reakce 1938 utíká Fermi před Mussolinim a jeho fašistickou diktaturou do New Yorku, kde působí jako profesor na Columbijské univerzitě (1939-1942). Na chicagském stadionu Enrico Fermi poprvé uskutečnil kontrolovanou řetězovou reakci (2. prosince 1942). V roce 1944 se Fermi stal občanem USA. V roce 1946 přijal místo profesora v institutu pro jaderné výzkumy univerzity v Chicagu (zde působil až do své smrti v roce 1954).

Vývoj jaderné pumy Na konci druhé světové války se pak Enrico Fermi účastní v letech 1944-45 v Los Alamos vývoje první jaderné pumy, použité posléze při útoku na japonská města Nagasaki a Hirošima. Po roce 1945 Enrico Fermi pokračuje ve svých výzkumech elementárních částic, v roce 1949 pak předkládá s Ch. Yangem první model elementárních částic (tzv. model Fermi-Yang). V roce 1952 Enrico Fermi objevuje první rezonanci, a to izotopický kvadruplet.

Závěr Enrico Fermi umírá v Chicagu 28. listopadu roku 1954, na jeho počest je pojmenován chemický prvek s číslem 100, fermium.