Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Franklin Delano Roosevelt

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Franklin Delano Roosevelt"— Transkript prezentace:

1 Franklin Delano Roosevelt

2 Rodinný život -ve svých 23 letech se oženil se svou vzdálenou sestřenicí Elenaor a mněli spolu 6 dětí: Anna Eleanor James Delano Franklin Delano, Jr. Elliott Delano sekunda Franklin Delano, Jr. John Aspinwall

3 Franklin Delano Roosevelt, americký politik a prezident v letech 1933-45
Narodil se 30. ledna roku 1882 vNew York. Vzdělání Roosevelta:nejprve na Hardvarské univerzitě ,poté studuje práva na Kolumbijské univerzitě V roce 1910 F. D. Roosevelt vstupuje do politiky, když se stává členem senátu státu v New York - v této funkci pak Roosevelt působí do roku 1912 Po té nastupuje na post náměstka státního tajemníka pro námořnictvo tady Roosevelt působil do roku 1920, kdy též kandiduje na funkci amerického více prezidenta.

4 Do politiky se Roosevelt vrací na konci dvacátých let 20. století
1921 Roosevelta postihne závažné onemocnění pohybového aparátu - po obrně je víceméně ochrnutý na dolní končetiny,ale důslednou fyzioterapií se mu podaří zmírnit následky onemocnění na minimum Do politiky se Roosevelt vrací na konci dvacátých let 20. století 1932 Dne 15.2.na něj spáchal atentát Giuseppe Zangara , při kterém sice nebyl prezident zraněn, ale zemřel při něm starosta A.Čermák Franklin Delano Roosevelt působí na postu guvernéra státu New York během hospodářské krize na počátku třicátých let 20. století je pak jedním z jeho nejvýznamnějších politických počinů úspěšný boj s korupcí a nezaměstnaností ve státě. 1933 Franklin Delano Roosevelt je zvolen poprvé(za Demokratickou stranu) prezidentem Spojených států amerických - ve funkci prezidenta USA pak bude působit až do své smrti v roce 1945. Sovětského svazu a ve stejném roce je americkým Kongresem schválen tzv. zákon o půjčce a pronájmu, díky kterému je pak Velká Británie zásobena válečným materiálem z USA.

5 Ve třicátých letech 20. století stojí prezident Franklin Delano Roosevelt za zahájením reformního programu v americké společnosti a hospodářství v zahraniční politice v těchto letech Roosevelt bojuje proti tradičnímu americkému izolacionizmu a naváže diplomatické vztahy se Stalinovým Sovětským svazem. Na počátku druhé světové války se Franklin Delano Roosevelt postaví na stranu Spojenců 1941 začíná být ze Spojených států vyvážen válečný materiál do Sovětského svazu a ve stejném roce je americkým Kongresem schválen tzv. zákon o půjčce a pronájmu, díky kterému je pak Velká Británie zásobena válečným materiálem z USA.

6 1941 vzniká mezi Rooseveltovými Spojenými státy a Churchillovou Velkou Británií válečné spojenectví, stvrzené tzv. Atlantickou chartou. Po útoku Japonska na americký Pearl Harbor Roosevelt uzavírá spojenectví s Velkou Británií a Sovětským svazem, na spojenecké konferenci ve Washingtonu je za největšího nepřítele označeno hitlerovské Německo, jehož poražení je tím nejdůležitějším cílem války, válka v Tichomoří a porážka Hirohitova Japonska je na druhém místě.

7 Během druhé světové války Franklin Delano Roosevelt stojí pevně na spojeneckých pozicích, nicméně narozdíl od Churchilla praktikuje politiku ústupků vůči Stalinovu Sovětskému svazu a jeho imperiálním snahám ve střední a východní Evropě. Franklin Delano Roosevelt se účastní všech významných válečných konferencí (Teherán 1943, Jalta 1945 atd.) 1944 je zvolen jako jediný americký prezident v historii počtvrté do funkce prezidenta Spojených států amerických. Franklin Delano Roosevelt, náhle umírá 12. dubna roku 1945 ve Warm Springs, těsně před koncem druhé světové války, na následky mozkové mrtvice.

8 Franklin Delano Roosevelt (30.1.1882 - 12.4.1945)
Žena: Šest dětí 1910 F. D. Roosevelt vstupuje do politiky 1921 Roosevelta postihne závažné onemocnění pohybového aparátu 1932 Dne 15.2.na něj spáchal atentát Giuseppe Zangara , při kterém sice nebyl prezident zraněn, ale zemřel při něm starosta A.Čermák 1933 je pak Franklin Delano Roosevelt zvolen poprvé p. 1944 je zvolen jako jediný americký prezident v historii počtvrté do funkce prezidenta Spojených států amerických umírá na následky mozkové mrtvice

9


Stáhnout ppt "Franklin Delano Roosevelt"

Podobné prezentace


Reklamy Google