Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Významné osobnosti fyziky a chemie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Významné osobnosti fyziky a chemie"— Transkript prezentace:

1 Významné osobnosti fyziky a chemie
Albert Einstein - americký teoretický fyzik německo-židovského původu Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

2 Albert Einstein

3 Albert Einstein se narodil 14. března 1879 v bavorském městečku Ulm.
Zemřel 18. dubna 1955 v Princetonu v USA. Nejvýznamnější teoretický fyzik 20. století. Otec speciální a obecné teorie relativity. Nositel Nobelovy ceny za vysvětlení fotoelektrického jevu z roku 1921. V roce 1900 získal v Curychu učitelský diplom. V roce 1905 obhájil Albert Einstein doktorát.

4 Rok 1905 je označován jako Annus mirabilis (zázračný rok)
Rok 1905 je označován jako Annus mirabilis (zázračný rok). Albert Einstein publikoval tři zásadní vědecké práce na téma: fotoelektrický jev Brownův pohyb speciální teorie relativity ( ji publikoval Einstein v článku O elektrodynamice pohybujících se těles). Albert Einstein dorazil v dubnu 1911 do Prahy. Působil zde jako profesor teoretické fyziky. Jeho pražský pobyt přinesl 11 vědeckých prací.

5 Do Prahy se Einstein vrátil v roce 1921 přednést přednášku na téma své teorie relativity.
V roce 1914 se Einstein stal profesorem fyziky na univerzitě v Berlíně a ředitelem tamního Institutu císaře Viléma. V roce 1921 se Albert Einstein stal členem londýnské Královské společnosti. V Německu zůstal až do roku 1933, kdy byl přinucen politickou situací emigrovat do USA. Einstein zde získal pozici profesora teoretické fyziky na Princetonu. V roce 1940 získal americké občanství.

6 Již v počátcích své vědecké práce Albert Einstein rozpoznal nedostatky newtonovské fyziky. Proslulost mezi veřejností získal především speciální teorii relativity, zejména rovnicí popisující závislost energie na hmotnosti. Některé postuláty teorie relativity, potvrdila astronomická měření (poprvé byla potvrzena 29. května 1919 při sledování zatmění Slunce). Jiné závěry se se však uspokojivě nepodařilo dokázat do současnosti. Einsteinovi se tak podařilo alespoň částečně pochopit vesmír jako celek. E = m.c2

7 "Radost z uvažování a z chápání je nejkrásnějším darem přírody."

8 "Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost.
Tím prvním si ovšem nejsem tak jist."

9 Zdroje: www.mondoweiss.net www.techmania.cz www.converter.cz


Stáhnout ppt "Významné osobnosti fyziky a chemie"

Podobné prezentace


Reklamy Google