Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny."— Transkript prezentace:

1 Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny Látky vyzařující radioaktivní záření nazýváme radioaktivní látky či radionuklidy. Při vyzařování se jádra radioaktivní látky přeměňují na jádra jiná.

2 Marie Curie-Sklodowská (1867 - 1934)
Celý život se věnovala výzkumu radioaktivity. Práce s radioaktivními látkami ale také byla jednou z příčin její smrti. Jako první žena se stala Curie-Sklodowská hned dvakrát laureátem Nobelovy ceny: Nobelova cena fyziku za zkoumání radiačních jevů Nobelova cena za chemii – za objev radia a polonia.

3 Jaderná energie Na rozdíl od chemických reakcí (při kterých dochází ke změnám pouze v elektronovém obalu a jádra se nemění) může při jaderných reakcích dojít k přeměně prvků. První umělou jadernou reakci uskutečnil v roce E. Rutherford, kdy přeměnil dusík v kyslík: Při jaderných reakcích se může podobně jako při chemických reakcích uvolnit energie. Uvolněná jaderná energie je asi milionkrát větší než chemická energie.

4 Jaderné reakce, které slouží k uvolňování jaderné energie: - štěpení těžkých jader - slučování lehkých jader - anihilace (při srážce částice a antičástice dojde k jejich zániku a uvolní se všechna jejich energie)

5

6 Řetězová jaderná reakce
Probíhá ve štěpných materiálech (uran235) z 1 kg uranu tolik tepla jako při spálení 1,5 milionů litrů benzínu Aby proběhla řetězová reakce, musí mít štěpný materiál kritickou hmotnost Reakce neřízená – jaderné zbraně řízená – jaderné reaktory

7 Slučování jader 2 lehká jádra se spojí v jedno a při tom se uvolní velké množství jaderné energie nutná velmi vysoká teplota např. termojaderná fúze v jádru Slunce 𝟏 𝟑 𝐇 + 𝟏 𝟏 𝐇 → 𝟐 𝟒 𝐇𝐞 + energie

8 Albert Einstein vypočetl, že energie obsažená v tělese souvisí s jeho hmotností
V jednom kilogramu jakékoliv látky je utajena obrovská energie 90 tisíc bilionů joulů neboli 25 miliard kilowatthodin. Jak tuto energii z látky uvolnit?


Stáhnout ppt "Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny."

Podobné prezentace


Reklamy Google