Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 Jaderná reakce, elektrárna
Fyzika 8. ročník Mgr. Miroslav Vašica

3 Pronikavost různých druhů radioaktivního záření

4 Štěpení jader atomů Jedním ze způsobů uvolňování jaderné energie je štěpení jader při řetězové jaderné reakci. Tato reakce však neprobíhá v jakékoliv látce, ale pouze v tzv. štěpných materiálech. Jediný štěpný materiál, který se vyskytuje v přírodě, je nuklid uranu U235.

5 Celý proces má charakter laviny.
Řetězová reakce Při řetězové jaderné reakci vnikne do jádra uranu 235 neutron, rozštěpí ho na dvě jádra přibližně poloviční velikosti a kromě toho z jádra vylétnou dva až tři nové neutrony, které mohou štěpit další jádra uranu. Celý proces má charakter laviny.

6 Řetězová jaderná reakce v uranu 235

7 Jaderná elektrárna Jaderná elektrárna je tepelná elektrárna, v níž se vnitřní energie paliva přeměňuje na elektrickou energii. V jaderné elektrárně se jako zdroj tepla využívá energie uvolněná při štěpení atomů uranu 235 – v jaderném reaktoru.

8 Základní části jaderné elektrárny s tlakovodním reaktorem

9 Řetězová jaderná reakce probíhá v aktivní zóně jaderného reaktoru.
Štěpný materiál je součástí palivových článků. Neutrony uvolňované při štěpení se zpomalují moderátorem, například vodou. K ovládání reaktoru slouží regulační tyče, k zastavení řetězové reakce havarijní tyče. Aktivní zóna je chlazena například vodou v tlakové nádobě. Teplo, které odevzdá horká voda parogenerátoru, slouží k vytváření páry k pohonu turbíny.

10 Zdroje: Výukové materiály pro ZŠ


Stáhnout ppt "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google