Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Významné osobnosti fyziky a chemie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Významné osobnosti fyziky a chemie"— Transkript prezentace:

1 Významné osobnosti fyziky a chemie
Marie Curie-Sklodowská francouzská fyzička a chemička polského původu Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

2 Marie Curie-Sklodowská

3 Marie Curie-Sklodowská se narodila
7. listopadu 1867 ve Varšavě. Zemřela 4. července 1934 v Savoy ve Francii. Základní vzdělání získala Sklodowská na polských školách. V roce 1891 odešla Sklodowská studovat do Paříže na Sorbonu. Roku 1894 se seznámila s profesorem fyziky Pierrem Curiem a o rok později se za něj provdala.

4 V roce 1906 byla jmenována první profesorkou všeobecné fyziky na pařížské Sorbonně po svém tragicky zemřelém manželovi. Becquerelovy objevy záření uranových solí (1896) inspirovaly Curiovy k výzkumům v oblasti radioaktivity, jak tyto jevy pojmenovala. V roce 1898 spolu s manželem izolovala polonium a později radium. V roce 1903 Curie-Sklodowská teoreticky prokázala existenci prvku radium. V roce 1910 izolovala radium v kovovém stavu. Za první světové války se dala plně do služeb své druhé vlasti.

5 Zřídila 20 rentgenových aut a 200 rentgenových stanic a vyškolila 150 rentgenologů.
Jezdila s pojízdnou rentgenovou laboratoří po frontových liniích a zachraňovala životy raněných. Jako první žena se stala Curie-Sklodowská hned dvakrát laureátem Nobelovy ceny: 1903 Nobelova cena fyziku za zkoumání radiačních jevů 1911 Nobelova cena za chemii – za objev radia a polonia.

6 Vedle již zmíněných Nobelových cen za fyziku a chemii obdržela Marie Curie-Sklodovská mnoho vědeckých ocenění, čestných doktorátů apod. Celý život se věnovala výzkumu radioaktivity. Práce s radioaktivními látkami ale také byla jednou z příčin její smrti. Její dcera Iréne Curiová s manželem Fréderikem Joliotem obdrželi rok po její smrti Nobelovu cenu za objev umělé radioaktivity.

7 Marie Curie-Sklodowska s manželem při práci

8 Nobelova cena Madame Curie v jednom z pojízdných rentgenů během 1. světové války v roce 1917

9 Zdroje:


Stáhnout ppt "Významné osobnosti fyziky a chemie"

Podobné prezentace


Reklamy Google