Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Významné osobnosti fyziky a chemie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Významné osobnosti fyziky a chemie"— Transkript prezentace:

1 Významné osobnosti fyziky a chemie
Niels Henrik David Bohr dánský fyzik Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

2 Niels Henrik David Bohr

3 Niels Henrik David Bohr se narodil 7. října 1885 v Kodani.
Zemřel 18. listopadu 1962 v Kodani. Od roku 1903 studoval fyziku na kodaňské univerzitě. Doktorát získal v roce 1911. Na podzim 1911 působil Bohr v Cavendishově laboratoři. Na jaře 1912 pobýval v laboratořích E. Rutherforda v Manchesteru. Intenzivně se zde zabýval studiem radioaktivity.

4 Na základě působení ve jmenovaných laboratořích vydal Bohr v roce 1913 teoretickou práci na téma absorbce alfa záření. Přišel také s teorií, že fyzikální a chemické vlastnosti každého prvku je možné popsat jediným celým číslem, které vyjadřuje náboj jádra jako celočíselný násobek elementárního náboje. Bohr pokračoval ve studiu struktury atomu na základě Ruthefordova objevu atomového jádra a s využitím Planckovy a Einsteinovy kvantové teorie sestavil teoretický kvantový model atomu vodíku.

5 Bohrův model vychází z planetárního modelu - kolem kladně nabitého jádra krouží elektron.
Tento teoretický model je správný jen částečně pro jednoduché atomy s právě jedním elektronem, nelze jej použít pro složitější atomy. Na začátku dvacátých let vypracoval Bohr schéma obsazování energetických hladin atomů elektrony, což v roce 1925 vedlo k formulaci Pauliho vylučovacímu principu a k teoretickému zdůvodnění uspořádání prvků v Mendělejevově periodické soustavě prvků.

6 Po okupaci Dánska odešel Niels Bohr do Švédska.
Poslední 2 roky války žil v Anglii a v USA (v laboratořích v Los Alamos pracoval na vývoji atomové bomby). Po ukončení války Bohr bojoval proti válečnému zneužití atomové energie.

7 Bohrův model atomu

8 Zdroje:


Stáhnout ppt "Významné osobnosti fyziky a chemie"

Podobné prezentace


Reklamy Google