Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_18.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_18."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_18

2 Jméno autora: Ing. Dalibor Bielka Třída/ročník:1. (5.) Datum vytvoření:20. 9. 2012 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Obecné chemické pojmy, úvod do učiva chemie Klíčová slova: Historie názoru na stavbu hmoty Druh učebního materiálu:prezentace

3 Vývoj názorů na stavbu atomu Naši předci se snažili poznat povahu látek Jeden z prvních byl Démokritos Pro nejmenší částice hmoty použil pojem Atom Démokritos pocházel z Abdéry a žil asi v letech 470 - 360 před n.l., měl se údajně dožít 109 let.

4 Vývoj názorů na stavbu atomu Jsou to nespočetná malá tělíska vyplňující celý prostor, avšak pro jejich malé rozměry je vůbec nevnímáme. Tato tělíska nemají v sobě žádné prázdno, svůj prostor zcela vyplňují. Nejsou také dělitelná, proto se atomy nazývají (řecky atomos = nedělitelný). Nezanikají, jsou neměnné, všechny jsou z téže látky, mají ale jinou velikost a jí odpovídající váhu. Všechno složené vzniká spojením oddělených atomů a všechen zánik spočívá v oddělení dosud spojených atomů. Samy atomy jsou nestvořené a nezničitelné. Jejich počet je neomezený. Všechny vlastnosti věcí jsou výsledkem rozdílu ve tvaru, velikosti a uspořádání atomů, z nichž jsou složeny.

5 Vývoj názorů na stavbu atomu John Dalton (1766-1844) 1801 dokázal existenci atomů Zjistil, že molekuly vzniklé z prvků mají hmotnost rovnou součtu hmotnosti atomů v nich obsažené

6 Vývoj názorů na stavbu atomu Thomsonův pudingový model J.J. Thomson v roce 1898 objevil elektron Představoval si, že atom je kladně nabitá koule (samozřejmě velmi malá!), uvnitř které jsou rovnoměrně rozptýleny záporně nabité elektrony. Počet elektronů je takový, že kladné a záporné náboje se navzájem ruší a atom se chová jako elektricky neutrální. Thomson přirovnával atom k pudingu, do kterého jsou vmíchány rozinky (elektrony) - proto bývá jeho model nazýván pudingový.

7 Vývoj názorů na stavbu atomu E. Rutherford V roce 1911 zveřejnil svou představu o atomu, který má těžké kladné jádro, kolem něhož obíhají záporné elektrony Zjistil, že tenkou zlatou folii některá kladná jádra helia procházejí bez změny směru, některá jsou vychýlena. Předpokládal, že atomy jsou z větší části nehmotné

8 Vývoj názorů na stavbu atomu Niels Bohr Dánský fyzik, v roce 1913 Elektron se může bez vyzařování energie pohybovat kolem jádra jen po určitých kvantových dráhách Elektron přijímá nebo vyzařuje energii pouze při přechodu z jednoho orbitalu na druhý. Při přechodu na vzdálenější orbital energii přijímá, při návratu na bližší orbital energii vyzařuje

9 Vývoj názorů na stavbu atomu Francouzský fyzik L. de Broglie vyslovil představu, že elektrony mají nejenom částicové, ale i vlnové vlastnosti E. Schrödinger tuto teorii v roce 1926 zpracoval matematicky ve formě soustavy složitých rovnic a vznikl zcela nový model atomu. Podle Schrödingera nemůžeme určit nějakou konkrétní dráhu elektronu, ale jenom pravděpodobnost, s jakou se elektrony vyskytují v různých prostorech - orbitalech.

10 Vývoj názorů na stavbu atomu http://antika.avonet.cz/article.php?ID=1892 http://cs.wikipedia.org/wiki/John_Dalton http://www.cez.cz/edee/content/microsites/nuklearni/ k12.htm#modelKOTLÍK, Bohumír a Květoslava RŮŽIČKOVÁ. Chemie v kostce II.: Pro střední školy. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. http://www.cez.cz/edee/content/microsites/nuklearni/ k12.htm#model HONZA, Jaroslav a Aleš MAREČEK. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 3. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005 Flemr, Vratislav a Bohuslav Dušek, Chemie I (obecná a anorganická) pro gymnázia. 1. vyd. Praha, SPN – pedagogické nakladatelství, a.s.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_18."

Podobné prezentace


Reklamy Google