Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u"— Transkript prezentace:

1 I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Jaderná reakce Mgr. Vladimír Nulíček

2 Počátky jaderného výzkumu
J. Robert Oppenheimer, (22. dubna 1904 – 18. února 1967). Americký teoretický fyzik. Nejznámější svou účastí v projektu Manhattan, kde řídil vývoj první jaderné zbraně v tajné laboratoři v Los Alamos v Novém Mexiku. Bývá označován jako „otec atomové bomby“.

3 J. Robert Oppenheimer

4 Jaderná energie Jaderná energie je energie, která existuje a uvolňuje se z jaderných reakcí v atomovém jádře. Nadneseně bývá označována také jako atomová energie. Prostřednictvím speciálních zařízení je možné ji využívat, příslušné technické a ekonomické odvětví se označuje jako jaderná energetika.

5 Jaderná energie Pro mírové účely se v současnosti průmyslově využívá štěpná reakce uranu nebo plutonia, uvažuje se rovněž o využití thoria. Jadernou energii je z hlediska energetiky možné zařadit jak do obnovitelných zdrojů energie, tak do neobnovitelných zdrojů energie. V technologické úrovni využití jaderné energie patří Česko k relativně významným státům.

6 Historie jaderné reakce
První úspěšný pokus s jaderným štěpením provedli v roce 1938 v Berlíně Otto Hahn, Lise Meitner a Fritz Strassman. První řízená řetězová štěpná reakce se uskutečnila 2. prosince 1942 v reaktoru CP-1, v podzemí stadionu Chicagské univerzity. K výrobě elektřiny byl jaderný reaktor poprvé využit v roce 1951 ve výzkumné stanici EBR-I poblíž Arca (Idaho) v USA.

7 Historie jaderné reakce
Za první jadernou elektrárnu bývá označována elektrárna spuštěna v městě Obninsk v Sovětském svazu v roce 1954 Za první skutečně komerční elektrárnu je však považována spíš jaderná elektrárna Calder Hall v Británii.

8 Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat a udržovat ve stabilním běhu (na rozdíl od jaderné exploze). V současné době ve všech běžně užívaných reaktorech je reakce založena na štěpení jader.

9 Princip jaderného štěpení
Štěpná reakce: 1 ) Neutron rozštěpí jádro Uranu. 2 ) Uvolní se další tři neutrony, které štěpí další jádra uranu. 3 ) Uvolní se energie.

10 Jaderný reaktor

11 Využití jaderných reaktorů
Jaderná elektrárna Jaderný pohon - vyrobená energie slouží pro pohon plavidel (ponorek, ledoborců, civilní nákladní obchodní lodě) Výzkumná zařízení: zdroj neutronů (detektory vodíku a vody) Zdravotnická zařízení/přístroje radioaktivní infuze pro sledování toku krve (tyto látky jsou ale dnes už často vyráběny v malých urychlovačích přímo v objektech nemocnic) náplň pro zářiče na léčbu rakoviny

12 Jaderný reaktor-jeho části
1. Uranové tyče 2. Regulační tyče 3. Moderátor 4. Primární okruh – vysokotlaká voda 5. Sekundární okruh 6. Betonové stínění

13 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%BD_reaktor


Stáhnout ppt "I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u"

Podobné prezentace


Reklamy Google