Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas "— Transkript prezentace:

1 Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas https://www.youtube.com/channel/UCGexKVG2CA2S49PulXcqMyA

2 4. července4. července 1934 (ve věku 66 let) Sancellemoz1934 N ě co o život ě N ě co o život ě * 7. listopadu 1867 Varšava † 4. č ervence 1934 Sancellemoz  V ě tšinu svého života strávila ve Francii výzkumy v oblasti fyziky a chemie  V ě tšinu svého života strávila ve Francii, kde se zabývala výzkumy v oblasti fyziky a chemie. nižší polské šlechty  Oba rodi č e pocházeli z nižší polské šlechty.  Marie Skłodowska 1891první žena v historiifyziky a chemie pa ř ížské Sorbonny  Marie Skłodowska složila v roce 1891 jako první žena v historii p ř ijímací zkoušky na fakultu fyziky a chemie pa ř ížské Sorbonny.

3 V ě decká dráha 1/2 V ě decká dráha 1/2 Nobelovy ceny Curieovy  Získání Nobelovy ceny Curieovy náhle proslavilo. 1911jeden hlas Francouzské akademie v ě d  V lednu roku 1911 nebyla o jeden hlas zvolena do Francouzské akademie v ě d. Nobelovu cenu za chemii  V prosinci téhož roku však dostala svou druhou Nobelovu cenu za chemii. 1.sv ě tové válkyCurie- Skłodowskavojenské léka ř ské bu ň ky  B ě hem 1.sv ě tové války se Curie- Skłodowska stala šéfem vojenské léka ř ské bu ň ky.

4 V ě decká dráha 2/2 V ě decká dráha 2/2 Curie-Skłodowska Ústav pro rádium v Pa ř íži cestovala po sv ě t ě  Po válce Curie-Skłodowska nadále vedla Ústav pro rádium v Pa ř íži a zárove ň cestovala po sv ě t ě. zakládat léka ř ské ústavy pro lé č bu rakoviny  Její nadace pomáhala zakládat léka ř ské ústavy pro lé č bu rakoviny. 1932 Mo ś cického  V roce 1932 s pomocí polského prezidenta Mo ś cického byl jeden z takovýchto institut ů založen ve Varšav ě.

5 Polonium a radium 1898polonium radium  V roce 1898 spolu s manželem izolovala polonium a pozd ě ji radium. existenci prvku radium  V roce 1903 Curie-Sklodowská teoreticky prokázala existenci prvku radium. 1910izolovala radiumkovovém stavu  V roce 1910 izolovala radium v kovovém stavu.

6 . Radioaktivita radioaktivity  Celý život se v ě novala výzkumu radioaktivity. radioaktivními p ř í č in její smrti  Práce s radioaktivními látkami ale také byla jednou z p ř í č in její smrti. Iréne Curiová s manželem Fréderikem Joliotem Nobelovu cenu za objev um ě lé radioaktivity  Její dcera Iréne Curiová s manželem Fréderikem Joliotem obdrželi rok po její smrti Nobelovu cenu za objev um ě lé radioaktivity.

7 Nobelovy ceny  V prosinci roku 1903 ocenila Královská švédská akademie v ě d za výzkumy spojené s objevem radia.  1911 Nobelova cena za chemii – za objev radia a polonia.

8 . NEJV Ě TŠÍ ÚSP Ě CHY Teorie radioaktivity. izotop ů Technika d ě lení radioaktivních izotop ů. radiapolonia Objev dvou nových chemických prvk ů radia a polonia.

9 . OBJEVY  P ř irozená radioaktivita Becquerelovy objevy zá ř ení uranových solí 1896 inspirovaly Curiovy k výzkum ů m v oblasti radioaktivity, jak tyto jevy pojmenovala.  Polonium a radium V roce 1898 spolu s manželem izolovala polonium a pozd ě ji radium. V roce 1903 Curie-Sklodowská teoreticky prokázala existenci prvku radium. V roce 1910 izolovala radium v kovovém stavu.

10 . KONEC ZDROJE https://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie- Sk%C5%82odowsk%C3%A1 http://www.converter.cz/fyzici/curie-sklodowska.htm https://www.youtu be.com/channel/U CGexKVG2CA2S49 PulXcqMyA https://www.you tube.com/chann el/UCGexKVG2CA 2S49PulXcqMyA


Stáhnout ppt "Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas "

Podobné prezentace


Reklamy Google