Člověk a jeho svět 4. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Voda a její okolí.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
vypracovala: Vendula skalová
Autor: Mgr. Helena Uhříková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Přírodověda.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM VODA, VZDUCH, PŮDA
Podmínky života na Zemi
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Voda, vzduch, půda a oheň 3. ročník
Autor: Mgr. Helena Uhříková
VY_32_INOVACE_03_Voda Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Opakování voda, vzduch.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
17.VY_32_INOVACE_P16_SUROVINY A VÝROBKY
Neživá příroda Prvouka – 3. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.3 Houby Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.4 Rostliny - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.1 Ekosystémy České republiky Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vzduch Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Evropa Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.9 Evropa – jeden ze světadílů Téma: Česká republika jako součást.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_17_Příroda živá a neživá.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
Živočichové – stavba těla, potravní vazby a druhy
Země a život, vývoj života
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Člověk a jeho svět 4. ročník
Součásti neživé přírody
Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Člověk a jeho svět 4. ročník
Žáci se seznamují s rozdělením přírodnin na živé, neživé a na výrobky.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Opakování I.- sousední státy ČR Česká republika jako součást Evropy
Podmínky života na Zemi
Jméno autora výukového materiálu Soňa Maruničová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
DUM II. / 18. voda v přírodě Bc. Zdeněk Klíma.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Česká republika jako součást Evropy
NEŽIVÁ PŘÍRODA voda vzduch teplo a světlo horniny a nerosty půda.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Jméno autora výukového materiálu Soňa Maruničová
Transkript prezentace:

Člověk a jeho svět 4. ročník Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.9 Neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen žákům 4. tříd jako opakování a upevňování znalostí o neživé přírodě. Po výkladu žáci plní zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně nebo jako pracovní list.

Součásti neživé přírody Neživá příroda Součásti neživé přírody

Neživá příroda Neživou přírodu tvoří voda, vzduch, minerály a horniny, půda, teplo a světlo pocházející ze Slunce. VZDUCH - je všude kolem nás, je tvořen z plynů, vodní páry a prachových částic, pro nás nejdůležitějšími plyny jsou kyslík a dusík, pro rostliny oxid uhličitý VODA – zabírá většinu zemského povrchu, dělí se na: oceánskou (oceány, moře) – největší množství, obsahuje sůl kamennou pevninskou - povrchová ve vodních tocích a nádržích (potoky, řeky, jezera, rybníky) - podpovrchová se usazuje pod povrchem země (déšť, sníh…) - ledovcová obsažená v ledovcích nejchladnějších oblastí MINERÁLY A HORNINY – tvoří povrch Země PŮDA – vzniká zvětráváním minerálů a hornin a je obohacena o humus SLUNCE – žhavá obrovská hvězda, dává energii živým organismům v podobě tepla a světla

Test z neživé přírody Co dýchají živé organismy? kyslík Co tvoří neživou přírodu? Co tvoří půdu? nerosty, horniny a humus Čím je tvořen povrch Země? nerosty a horninami Čím je tvořen vzduch? Je na Zemi víc vodních ploch, nebo pevnin? vodních ploch Jak dělíme vodu na Zemi? Jak vznikají mraky? vypařováním vody Jaké zdroje energie se v přírodě nacházejí? teplo a světlo ze Slunce Jaký plyn uvolňují rostliny při fotosyntéze? kyslík Podle čeho poznáš, že je kolem tebe vzduch? fouká vítr 1 BOD voda, vzduch, půda, minerály a horniny, teplo a světlo ze Slunce 6 BODŮ 3 BODY 2 BODY vodními parami, plyny, částicemi prachu 3 BODY 1 BOD oceánská a pevninská – povrchová, podpovrchová, ledovcová 5 BODŮ 1 BOD 2 BODY 1 BOD 1 BOD

Koloběh vody v přírodě .

Fotosyntéza

Použité zdroje ŠTIKOVÁ, Věra. Člověk a jeho svět : přírodověda pro 4. ročník. Brno : Nová škola, 2011. ISBN 978-80-7289-297-6. PaedDr. PODROUŽEK, Ladislav; RNDr. RANDA, Miroslav; RNDr. MLADÁ, Jarmila. Poznáváme přírodu a techniku: přírodověda pro 4. ročník základní školy. Praha: SPN, 1994, ISBN 80-04-26592-8. EVARIA, John M.. Wikipedia.cz [online]. [cit. 2.12.2012]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Watercyclecze chhigh.jpg Obrázky z galerie klipart Vlastní obrázek