Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:  Mgr. Simona Nováková Název: VY_32_INOVACE_347_ NEŽIVÁ_PŘÍRODA_II. Téma: Vzduch, voda, půda, Slunce a Země Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/

2 Anotace: Prezentace je zaměřena na výklad neživé přírody v předmětu Člověk a jeho svět ve 3. ročníku . List číslo 4, 5 a 6 vysvětluje složení vzduchu a jeho přítomnost kolem nás. V listě 7, 8 a 9 se žáci seznamují s druhy vody a doplňují pomocí skrytých obrázků typy vod kolem nás. Po uhádnutí se obrázek objeví. V listě 10 a 11 je názorně vysvětlený koloběh vody v přírodě. V listě 12 a 13 se žáci seznamují s půdou a jejím významem pro člověka. Na závěr je na obrázku sluneční soustavy dětem vysvětlen pohyb planet kolem své osy a Slunce.

3 Datum vytvoření : Klíčová slova: dusík, kyslík, oxid uhličitý, ornice, sluneční soustava, planety

4 Neživá příroda část II.

5 vzduch voda půda Slunce a Země

6 VZDUCH - nachází se kolem nás, je to bezbarvý plyn vodní pára ostatní plyny DUSÍK Kyslík oxid uhličitý Skládá se z dusíku, kyslíku, oxidu uhličitého a ostatních plynů.

7 Veškeré živé organismy by bez kyslíku z ovzduší nemohly existovat :

8 Přítomnost vzduchu : voda ovzduší, vzduch půda

9 2. VODA - je součástí neživé přírody a velmi důležitá pro náš život
1. Sladká : najdeme ji kolem nás potok přehrada

10 Tato voda se upravuje na vodu pitnou.
jezero rybník Tato voda se upravuje na vodu pitnou.

11 - neupravuje se, není pitná
2. Voda slaná : - neupravuje se, není pitná oceán moře Vodu můžeme najít také v zemi jako tzv. vodu podzemní.

12

13 Koloběh vody v přírodě :
Dešťová voda proniká do země, kde se zachytí v kořenech rostlin nebo může pronikat až do spodních vod. 2. Voda, která zůstala na povrchu země a nevsákla se, odteče do řek nebo jezer a ty ji vrací zpátky do moří nebo oceánů. 3. Do moří a oceánů se vrací voda z roztátého sněhu i ledovců. 4. Pak se voda odpařuje, mění se ve vodní páru a tím může vstoupat nahoru. 5. Ve vysokých výškách se voda deště ochlazuje a jako déšť, sníh nebo kroupy se dostává zpátky na zem.

14 3. PŮDA : je zdrojem živin pro veškeré rostliny a zároveň domovem pro
živočichy krtek žížala

15 Nejsvrchnější částí půdy je tzv. ornice.
obdělávají ji zemědělci svými stroji starají se o ni, aby dobře rodila / byla úrodná / hnojí ji nejrůznějšími chemikáliemi / aby měla potřebné živiny / ornice

16 4. SLUNCE A ZEMĚ : Slunce je velmi důležité pro život, bez něj by život neexistoval řadíme ho mezi hvězdy k naší planetě Zemi je nejblíž

17 planety i se Zemí obíhají kolem slunce a dohromady tvoří
sluneční soustavu planety Země se otáčí kolem své osy a proto se střídá den a noc

18 Použité zdroje : Program Microsoft Office 2010
Soubor:Watercycleczechhigh.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 19:46 [cit ]. Dostupné z: USER:ZOPH. Soubor:European mole animal.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 10:06 [cit ]. Dostupné z: LUIS MIGUEL BUGALLO SÁNCHEZ. Soubor:Miñoca066eue.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 21:37 [cit ]. Dostupné z: REMULAZZ. Soubor:BrownSoil.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 08:32 [cit ]. Dostupné z:

19 ORIGINAL UPLOADER WAS POWER AT CS. WIKIPEDIA
ORIGINAL UPLOADER WAS POWER AT CS.WIKIPEDIA. Soubor:NovaSlunecniSoustava.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 23:05 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny"

Podobné prezentace


Reklamy Google