Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"— Transkript prezentace:

1 Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_32_INOVACE_01_PRV_Znaky rostlin Téma Číslo projektu Anotace PRV 3 – Živá příroda CZ.1.07/1.4.00/ Seznámení se znaky rostlin. Návaznost na předchozí znalosti z neživé přírody – rostliny jako zdroj kyslíku. Praktická činnost. Práce s internetem – vyhledávání údajů. Rozvoj logického a tvořivého myšlení.

2 Znaky rostlin

3 ZDROJ KYSLÍKU NA ZEMI KYSLÍK Rostliny jsou jediným zdrojem
světlo oxid uhličitý teplo Proč potřebujeme při tomto ději Slunce? Co nám dává Slunce? Rostliny jsou jediným zdrojem kyslíku na Zemi. Opakování – žáci postupně popisují obrázek, odpovídají na otázky. Rostliny spotřebovávají kysličník uhličitý. Vezmou si z něho uhlík a KYSLÍK uvolňují do ovzduší. K výživě rostliny potřebují kromě oxidu uhličitého ještě vodu a vzduch, to už také víme.

4 Odkud berou rostliny svou výživu?
oxid uhličitý ze vzduchu světlo ze vzduchu (Slunce) voda z půdy živiny (minerály) z půdy Žáci hledají postupně odpovědi na otázky – odkud berou oxid uhličitý?, odkud berou světlo?... Kontrola dalším kliknutím. Vodní rostliny – žijí pod vodou (řasy…) oxid uhličitý a kyslík berou z vody

5 REAKCE NA ZMĚNY TEPLOTY
Víte, jak se během roku mění teplota? Rostliny na tyto změny samozřejmě také reagují. Zkuste podle obrázků popsat, jak. jaro zima léto a podzim

6 Rostliny se pohybují. Zkuste popsat, jakým způsobem se
rostlina může pohybovat. zavírají květy na noc a před deštěm Když foukne vítr, pohybuje listy – ale to už není pohyb rostliny jako takové! Diskuze se žáky otáčí květ za sluncem

7 Rostliny rostou a vyvíjejí se.
Popisujte obrázky. Zkuste si zasadit semínka do květináče ve třídě a pozorujte, jak rostlinka roste.

8 Rostliny dýchají. Nepleťte si dýchání s výživou rostlin – s přijímáním
K dýchání nepotřebují světlo, dýchají i ve tmě, tedy i v noci. kyslík (malé množství) oxid uhličitý (malé množství) Nepleťte si dýchání s výživou rostlin – s přijímáním oxidu uhličitého a „výroby“ kyslíku! Při dýchání jde o malá množství.

9 Rostliny vylučují: 1. při své výživě 2. při dýchání kyslík
oxid uhličitý (maličko) kyslík (maličko) 1. při své výživě 2. při dýchání oxid uhličitý (velké množství) kyslík (velké množství) Žáci odpovídají na naznačené otázky – kliknutím se pak objeví kontrola. Už jste pochopili rozdíl mezi dýcháním a výživou rostlin?

10 Rostliny se rozmnožují.
Kvetoucí rostliny A - Semeny – většinou schovaná v plodech B - Podzemními částmi hlíza cibule Z8ci mohou jmenovat i další rostliny. oddenek C - Nadzemními částmi odnože (šlahouny)

11 Rostliny se rozmnožují.
Nekvetoucí rostliny se množí výtrusy kapradina Lidé některé rostliny rozmnožují řízky = část listu, stonku nebo kořene

12 Rostliny mají: - různý tvar - různou velikost - různý způsob života
Žáci jmenují i další příklady různých rostlin. Zkuste najít na internetu nebo v encyklopedii, jaká rostlina je: - největší - nejstarší

13 Zdroje: ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět. Brno: Nová škola, 2008, ISBN Obrázky Sasanka hajní – oddenek - CILENŠEK. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Výtrusy kapradí - DANIELCD. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"

Podobné prezentace


Reklamy Google