Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Příprava pokrmů z polotovarů Předmět Technologie Anotace: Žáci se naučí správný výběr polotovarů z masa a technologický postup při výrobě základních pokrmů ve stravovacích službách. Šablona číslo materiálu III/2-5 III/2-5-19
POLOTOVARY Z MASA
POLOTOVARY - DEFINICE Polotovary jsou nedokončené pokrmy určené k dalším tepelným úpravám. Vaření Dušení Pečení Smažení Zapékání
VÝZNAM POLOTOVARŮ Použití polotovarů umožňuje: přípravu pokrmů ve zkrácené době, zvýšení produktivity práce, snížení energie.
MASO - NEKONZERVOVANÉ Jedná se o maso: naklepané kořeněné mleté plněné tvarované vykostěné Je uloženo v chladících zařízeních a určeno k rychlé spotřebě.
DRUHY Z HOVĚZÍHO MASA K přípravě hlavních jídel : bifteky roštěnky steaky španělský ptáček = částečně upravený
DRUHY Z VEPŘOVÉHO MASA K přípravě hlavních jídel: řízky kotletky vepřenky ražniči
ÚKOLY DOPLŇTE polotovary z masa Drůbež v celku = ……………………………………………………… Polotovary z vepřového masa = ……………………………………… Porcovaná drůbež = ……………………………………………………
ZDROJE ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště.3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.)ISBN