Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 1.02.2013 ročník (obor)1.KP 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z rýže Předměttechnologie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 1.02.2013 ročník (obor)1.KP 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z rýže Předměttechnologie."— Transkript prezentace:

1 Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 1.02.2013 ročník (obor)1.KP 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z rýže Předměttechnologie Žáci se naučí správný výběr surovin, technologický postup při výrobě a použití příloh ve stravovacích službách. Šablona číslo materiálu III/2-5 III/2-5-11 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026

2 RÝŽE - charakteristika Rýže (Oryza) je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých. Původ má v tropických oblastech Afriky a Asie. V botanice se rozlišuje přes 20 druhů, kulturních forem jsou desetitisíce. Celkově rýže pokrývá asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oryza_sativa_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-232.jpg https://www.google.cz/search?hl=cs&q=rýže&tbs=sbi%3AAMhZZitv9MnSs7jnl

3 DRUHY RÝŽE ht tp://www.lidovky.cz/italove-sazi-na...ryzi-na...-/dobra-chut.aspx?.

4 PŘÍLOHY Z RÝŽE Zásady přípravy Rýže je vhodná příloha k: - dušeným, - pečeným - a zadělávaným pokrmům. Na talíři vhodně upravujeme: - dva kopečky malou naběračkou - jeden větší kopeček tvořítkem h ttp://www.recepty.cz/recept/dusena-ryze-187 http://www.vltavotynskelahudky.cz/vyrobky/hotova-jidla-chlazena/hotova-jidla-chlazena/kureci-katuv-sleh-s-ryz

5 VAŘENÁ RÝŽE - správně seřaďte technologický postup. - rýži přebereme opereme spaříme vaříme v dostatečném množství osolené vody. zaléváme horkou vodou http://www.celysvet.cz/smajlici-ke-stazeni--kuchyne-ostatni

6 DUŠEN Á RÝŽE - rýži přebereme, opereme, spaříme, necháme okapat, - na rozehřátém tuku krátce osmahneme, - zalijeme horkou vodou = 1 díl rýže + 1,5 dílu vody - přidáme sůl, cibuli s hřebíčkem, - pod pokličkou dusíme cca 20 minut v mírně rozehřáté troubě - hotovou nakypříme vidličkou aby zůstala sypká. http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=76484

7 DALŠÍ DRUHY PŘÍLOH Z RÝŽE Přidáním různých doplňků připravíme další druhy ochucené rýže. - hrášková - zeleninová - šunková - pažitková - papriková - kari http://www.celysvet.cz/smajlici-ke-stazeni--kuchyne-potraviny

8 Hrášková rýže - výrobní postup je jako u dušené rýže, - nepřidáme však cibuli s hřebíčkem, - do dušené rýže vmícháme prohřátý sterilovaný hrášek. Šunková rýže - do dušené rýže přidáme na kostičky nakrájenou - a na tuku prohřátou šunku. h ttp://www.mamincinyrecepty.cz/prilohy/hraskova-ryze

9 Rýži propláchneme vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme kari, pod pokličkou rýži vaříme asi 20 minut. Rýži odstavíme, vmícháme olivový olej a přidáme i scezenou kukuřici. Podle chuti dosolíme. A máme hotovo. Kari rýže s kukuřicí chutná jako příloha třeba ke kuřecím nudličkám a medailonkům, také k rybě. Dá se z ní vytvořit i chutný salát, kdy k rýži přimícháme právě kousky masa, více čerstvé i sterilované zeleniny, sýr, bylinky apod. Kari rýže s kukuřicí h ttp://www.apetitonline.cz/recepty/284-ryze-kari.html

10 https://www.google.cz/search?q=rýže+ochucená&hl=cs&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.45175338,d.Yms&biw=1001&bih ÚKOLY Správně doplňte názvy příloh........................................................................................................................

11 http://www.lidovky.cz/italove-sazi-na...ryzi-na...-/dobra-chut.aspx?. ZDROJE https://www.google.cz/search?hl=cs&q=rýže&tbs=sbi%3AAMhZZitv9MnSs7jnl h ttp://www.recepty.cz/recept/dusena-ryze-187 http://www.vltavotynskelahudky.cz/vyrobky/hotova-jidla-chlazena/hotova-jidla-chlazena/kureci-katuv -sleh-s-ryz http://www.celysvet.cz/smajlici-ke-stazeni--kuchyne-ostatni http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=76484 http://www.celysvet.cz/smajlici-ke-stazeni--kuchyne-potraviny http://www.mamincinyrecepty.cz/prilohy/hraskova-ryze http://www.apetitonline.cz/recepty/284-ryze-kari.html https://www.google.cz/search?q=rýže+ochucená&hl=cs&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.45175338,d. Yms&biw=1001&bih ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.). ISBN 978-80-7320-156-22.


Stáhnout ppt "Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 1.02.2013 ročník (obor)1.KP 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z rýže Předměttechnologie."

Podobné prezentace


Reklamy Google